Ta full kontroll med en framtidsfullmakt

Ta full kontroll med en framtidsfullmakt

Innehållsförteckning

Den dag du inte längre kan fatta beslut på egen hand utses en god man till dig – men kanske vet du redan nu vem du helst vill få hjälp av? Med en framtidsfullmakt kan du själv välja vem som ska fatta beslut åt dig i framtiden.

Vad är en framtidsfullmakt?

Sälja en bostad, ta ett lån, hämta ut paket eller receptbelagt medicin. Det finns en hel del beslut, handlingar och ärenden, stora som små, som vi enligt lag måste utföra på egen hand. Men det finns minst lika många anledningar till att vi inte alltid kan. Till exempel kan vi vara bortresta, sjuka eller för upptagna, och i dessa tillfällen finns det en juridisk lösning: en fullmakt.

Med en fullmakt ger du någon annan rätt att representera och agera åt dig. Det kan till exempel vara om någon ska ta emot ett paket i ditt namn när du inte är hemma.

Fullmakten kan vara mycket kortvarig, eller gälla tillsvidare och dessutom kan den vara begränsad till ett specifikt ärende eller ge den utsedda fullmaktstagaren rätt att hantera alla möjliga slags beslut och ärenden åt oss.

En särskild typ av fullmakt kan vara av extra stor betydelse. Med en så kallad framtidsfullmakt kan du nämligen på förhand säkerställa att någon du litar på kommer ta hand om dina ärenden den dag du inte längre klarar av att göra det själv.

Hur fungerar en framtidsfullmakt?

I framtidsfullmakten utser du som fullmaktsgivare upp till tre fullmaktstagare som du ger rätten att företräda dig i ekonomiska och personliga angelägenheter den dag du inte längre kan representera dig själv. Du kan utse ditt barn, din make, en vän eller någon helt annan.

 

En annan fördel med att skriva en framtidsfullmakt är att du kan skriva in vissa villkor och begränsningar. Till exempel kan du uttryckligen förbjuda din framtida fullmaktstagare från att sälja din bostad eller ta ett lån å dina vägnar.

När aktiveras framtidsfullmakten?

En framtidsfullmakt fungerar ungefär på samma sätt som en vanlig fullmakt, med skillnaden att den först börjar gälla den dag du inte längre klarar av att fatta beslut och sköta dina angelägenheter själv.

Framtidsfullmakten kan träda i kraft i samband med exempelvis en demenssjukdom eller en allvarlig skada. Med andra ord är det inte säkert att den någonsin behöver aktiveras. Du behåller makten över ditt eget liv så länge som möjligt, och den dag du behöver hjälp kan du känna dig trygg med att en eller flera personer vars omdöme du litar på kommer hjälpa dig.

Går det att ångra sig?

Om du ångrar dig efter att framtidsfullmakten upprättats går det bra att återkalla den. Det måste dock göras medan du fortfarande är vid dina sinnens fulla bruk. Du kan även upprätta en ny framtidsfullmakt där du utser nya fullmaktstagare eller ställer upp andra villkor. Dessutom kan du utse en granskare som får i uppgift att kontrollera att fullmaktstagaren sköter sitt uppdrag ordentligt. Om så inte är fallet kan granskaren återkalla fullmakten åt dig. 

Upprätta din framtidsfullmakt tryggt och enkelt med Jurio

Jurios tjänster är framtagna av yrkesverksamma jurister, och när du upprättar en framtidsfullmakt hos oss hjälper vi dig genom hela processen. 

Genom att svara på frågor i vårt formulär skräddarsys din framtidsfullmakt utifrån dina behov. När du är klar är det bara att skriva ut fullmakten och underteckna den tillsammans med två vittnen. Snabbt, enkelt och prisvärt!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024