fbpx

DIY Himmelsäng – fixa dina drömmars sänghimmel

Himmelsängen är återigen superhet och trendig. Och det är väl egentligen inte så konstigt? Finns det något härligare än att krypa ned i en lyxig säng och känna sig insvept i trygga, vackra tyger? En kategori som är populär är DIY Himmelsäng och i detta inlägg kommer vi gå igenom hur ni gör en egen snygg sänggavel enkelt.

För dig som vill skaffa dig din egen himmelsäng, finns det några alternativ att överväga. Vill du investera en större summa och köpa dig en himmelsäng från något välkänt varumärke? Eller vill du bygga din egen himmelsäng till en bråkdel av kostnaden?

LÄS MER: 5 DIY tips för ett lyxigt hem billigt

Läs vidare så berättar vi mer om DIY sänggavel och hur du går tillväga för att skapa sänghimlen du alltid drömt om!

Ni hittar sänghimmel ovan HÄR

Exklusiv sänggavel i trä från Newport och ni hittar den HÄR

Himmelsängens historia

Det var under 1600-talet som himmelsängen blev populär i Sverige. Dock inte i den vanlige svenskens hem. Där var man fortfarande förvisad till hårda bäddar monterade direkt på husväggen och bäddade med halm. Men hos adeln däremot, där såg det annorlunda ut. Där hade man redan börjat bädda med linnelakan och det var i samband med det som man även började hänga upp tyger kring sängen i överflöd.

Ju mer tyger runt sängen, desto lyxigare ansåg man det vara. Att sova mer än absolut nödvändigt var en lyx som enbart adeln och de allra rikaste kunde unna sig. Därför blev också sängen en sorts statussymbol, där man helt enkelt visade upp att man hade råd att sova.

Ett exempel på detta är den så kallade dagsängen som alltså var en liten säng monterad eller stående vid fotänden av sängen. Denna var till för att man skulle kunna slänga sig där och slappa lite under dagen, något som var totalt främmande för den hårt arbetande svensken.

DIY – gör din egen himmelsäng

Himmelsängen för tankarna till sagor om prinsessor och en svunnen tid av lyx och överflöd. Kanske är det därför som den fortfarande är så populär. Dessutom skapar en himmelsäng en trygg och ombonad sovmiljö som gör att många upplever sig sova bättre.

För dig som är händig och som gillar att dra igång nya spännande projekt i hemmet, är just en himmelsäng ett kanonprojekt!  Det är billigt, relativt enkelt och det ger dig möjligheten att ta ut svängarna ordentligt och låta din kreativitet komma fram.

Ni hittar himmelsäng med förvaring ovan HÄR

DIY himmelssäng – Vad behöver jag?

  • Gardinstänger och beslag
  • Textilier (läs längre ned om vilka textilier du bör välja)
  • Skruvdragare
  • Skruv och plugg
  • Symaskin

Nu är det bara att sätta igång! Du kan använda gardinstänger och fästa dom i taket. Sedan hänger du tyger och låter dom mjukt och draperade lägga sig ned mot golvet.

Tänk på att välja textilier med mycket ljusinsläpp. Om du väljer för täta tyger så kommer du mer få känslan av en koja än en sänghimmel.

Ett smart tips är att använda en rockring och på så sätt skapa en rund sänghimmel ovanför sängen. Billigt och smart!

Ni hittar bambu himmelsäng ovan HÄR

Ovan ser ni en miljövänlig himmelsäng tillverkad i hållbart bambu, perfekt om du vill sova med gott samvete.

Ni hittar himmelsäng stomme ovan HÄR

Den perfekta stommen för att göra ett DIY sänghimmel projekt ser ni ovan.

Använd ljusslingor för att skapa ännu mer magi

Om din säng är placerad med naturligt ljusinsläpp, kan du få en mycket fin effekt från solljuset på din sänghimmel. Men om du bara har ett fönster, så finns det ett annat smart sätt att få sänghimlen att skimra!

Använd en ljusslinga och låt ljusen falla ned mot golvet tillsammans med tyget. Detta blir supersnyggt och gör sänghimmeln ännu mer magiskt!

Vanliga frågor om himmelsäng och hur du skapar din egen

Himmelsängen är som sagt trendig igen och många undrar nu hur man går tillväga för att få sin alldeles egna sänghimmel. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna!

Vilken himmelsäng ska jag välja?

Välj antingen att köpa en färdig sänghimmel som du monterar i taket ovanför din säng, eller så kan du göra det till ett eget projekt och bygga din egen himmelsäng. Det är inte så svårt och det kostar bara en bråkdel av vad det kostar att köpa en färdig.

Vad kallas himmelsäng?

Himmelsäng är en säng som har ett skynke kring sig i tunna textilier. När man ligger i sängen och tittar upp i taket, ser det ut som en himmel, därav namnet.

Hur gör man en sänghimmel?

Man kan tillverka en sänghimmel genom att sätta upp gardinstänger i taket och fästa tyger på stängerna. Man låter dom falla mot golvet fritt och ledigt. Man kan även använda en rockring för att skapa en runt sänghimmel ovanför sängen.

Himmelsäng med förvaring ovan hittar ni HÄR

Ni hittar sänghimmel ovan HÄR

Summering – Gör det själv himmelsäng

Här har du fått lära dig allt om himmelssäng och hur man kan skapa sin egen sänghimmel. Detta DIY himmelsäng projekt är bara nåt du måste sätta tänderna i!

LYCKA TILL!

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis