5 bästa sätt att värma upp huset utan el

5 bästa sätt att värma upp huset utan el

Innehållsförteckning

Elpriserna rusar i hela Europa och det finns ett underskott på el som kommer att vara länge. Elkrisen är alltså inte en kris som snabbt kommer blåsa över. Därför är det en bra investering för framtiden att redan nu se över vilka värme alternativ till el som finns för att värma upp sitt hus.

Här ska vi nu gå igenom några av de vanligaste alternativen till el och lista såväl för- som nackdelar med dessa. Vi visar också alternativa sätt till att köpa el från elbolagen. Då kan man fortsätta värma upp sitt hus med el, precis som nu, men istället för att betala per KWh till elbolaget, producerar man elen via solceller eller vindkraft.

LÄS MER: Bästa terassvärmare 2024 – våra val 

Just vindkraft och solkraft är de två vanligaste förnybara energikällorna som fler och fler svenskar investerar i. Här får ni nu de 5 bästa sätten att värma upp huset utan el.

svart mindre vedpanna

Foto dinvvsbutik.se

Värm upp huset med Vedpanna

En vedpanna är värmepanna som använder ved som bränsle. Den kan fungera som ett komplement när elpriset blir ordentligt högt, men det är inte så många som väljer att använda en vedpanna som primär värmekälla till hemmet.

FÖRDELAR

  • Billigare när elen är dyr
  • Ved är lättillgängligt
  • Extra bra om man har egen mark och egen vedproduktion

NACKDELAR

  • Dyrare om man behöver köpa all ved själv
  • Släpper ut CO2

Solkraft som energikälla till hemmet

Efterfrågan på solceller har ökat kraftigt sedan elkrisens början. Nu rapporteras det om långa väntetider för att få sina solceller installerade. Investeringen är en långsiktig sådan och även om cellerna har en begränsad livslängd och slutligen behöver bytas ut, kan man använda systemet under många år och tjäna mycket pengar.

FÖRDELAR

  • 100% förnybar el och ingen negativ miljöpåverkan
  • Möjlighet att skicka el tillbaka till elnätet och få betalt för den

NACKDELAR

  • Fungerar bara när solen skiner
  • Husets tak måste vara placeras i rätt väderstreck för att få ut tillräcklig effekt från solcellerna

Vindkraft på tomten?

Det finns små vindkraftverk som man kan ställa på tomten. Detta fungerar i regel bara för hus med stora tomter, då det finns strikta regler för hur nära tomtgränsen man får placera ett vindkraftverk. Just nu pågår en hätsk debatt om just vindkraft då många anser att dom är fula och förstör miljön rent estetiskt. Andra hävdar att vindkraftverk är vackra, då dom påminner oss om hur vi kan ta tillvara på naturliga källor till energi utan att producera någon CO2 överhuvudtaget.

FÖRDELAR

  • 100% förnybar energi som en blåsig dag kan ge all el man behöver till hushållet
  • Robust investering som återbetalar sig

NACKDELAR

  • Kostar mycket att investera i
  • Fungerar bara när det blåser

Bergvärme – en långsiktig investering

Bergvärme är en investering för dig som planerar att bo i ditt hus under en lång tid framöver. Man borrar sig ned i berget för att komma åt värmen där och kan sedan höja värmen i huset med någon grad eller två.

FÖRDELAR

  • Lättskött system när man väl installerat det
  • Inte beroende av väder

NACKDELAR

  • Räcker bara för att minska en liten del av elförbrukningen
  • Dyr investering och lång återbetalningstid

Kamin – hjälper dig att minska på elen

En riktigt kall vinterdag kan man elda i kaminen och samtidigt sänka värmen i huset. Kaminen eldas med ved och kan sprida värmen till en ganska stor yta, speciellt om man använder en inbyggd fläkt.

FÖRDELAR

  • Relativt billig investering
  • Mysfaktor får man på köpet

NACKDELAR

  • Ersätter inte elförbrukningen fullt ut

Vanliga frågor gällande att värma upp huset utan el

Aldrig förr har så många frågor ställts gällande hur man kan minska sin elförbrukning genom att hitta alternativa energikällor. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

Är bergvärme billigare än fjärrvärme?

Det här beror på hur lång investeringshorisont man har. Förr eller senare kommer bergvärmen återbetala sig och blir då billigare. Men från dag 1 är fjärrvärme så klart betydligt billigare.

Vilken uppvärmning drar minst el?

Minst el drar uppvärmningen om du har en förnybar energikälla, typ vindkraft eller solkraft och där du kan värma upp huset utan ett tillskott av någon ytterligare energikälla.

Vilken är den bästa uppvärmningen?

Det beror på vilket elområde du bor i. För närvarande har elområde 3 och 4, det vill säga södra delarna av Sverige, drabbats av mycket höga elpriser. Då är den bästa energikällan för uppvärmning antingen egenproducerad el från vindkraft eller solkraft, eller via fjärrvärme, bergvärme eller eldning med ved.

rum med mörka väggar och öppen spis

Summering – värma upp huset med annat än el

Nä när elpriserna är så pass höga och när det mesta pekar på att priserna fortsatt kommer att ligga på en hög nivå under överskådlig framtid, tittar allt fler efter alternativ till el för sin uppvärmning.

Kriget i Ukraina är en av anledningarna till att vi ser skenande elpriser i Europa. Extra tufft blir det för dom som befinner sig i södra Sverige och som kör elbil. Det kan bli dyrt att ladda elbilen i dessa tider. Men uppvärmningen av huset är ännu dyrare. Den står nämligen ofta för 50% av den totala elförbrukningen i huset.

Genom att använda sig av andra källor för el, kan man komma billigare undan. Man kan till exempel investera i solceller eller ett vindkraftverk. Så värmer man fortfarande upp huset med el, men man producerar den själv och slipper alltså betala för den. Eventuellt överskott kan skickas tillbaka ut till elnätet och man kan således även sälja sin överskottsel.

 

  1. Vilken fin blogg du har! Kikar in till dig med!
    Kram Susanna Jagraktuppochner

  2. Bra tips :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024