Sex smarta lösningar för att inreda ett attefallshus

Sex smarta lösningar för att inreda ett attefallshus

Innehållsförteckning

Ordet kompaktboende, eller compact living som det heter på engelska är ett uttryck som vi stöter på allt oftare – mycket då folk i allmänhet blir mer och mer intresserade av att nyttja hela ytan även på ett mindre boende. Detta gäller speciellt ifall du har byggt eller ska bygga ett attefallshus på din tomt. 

Attefallshusspecialisten har en bra guide om att bygga attefallshus som du bör läsa innan du bygger en attefallare på din tomt. Anton Gustafsson berättar i guiden om hur det gick till när de byggde sitt attefallshus och ger tips på vad du bör tänka på inför ert framtida bygge. 

När det kommer till hur du ska inreda ditt attefallshus gäller det att tänka till innan för att få ut det mesta av ytan på 30 kvadratmeter.

Ska du hyra ut ditt attefallshus för att tjäna pengar?

Först bör du fundera ut exakt vad syftet med ditt attefallshus är – ska det användas som gästrum vid några få tillfällen per år eller ska det bli ett permanentboende? Om det ska användas för permanent boende för någon i familjen eller om du planerar att få en bra extra passiv inkomst genom att hyra ut det är det viktigt att ta tillvara på ytan på bästa sätt. Du kan också ha i åtanke att om du möblerar smart och hyr ut ditt attefallshus möblerat så har du rätt att ta en högre hyra av din hyresgäst. 

Bra tips hur du inreder bäst på en liten yta

  1. Smart förvaring – att ha mycket och smart förvaring är en av de viktigaste punkterna då en yta lätt kan kännas belamrad om för mycket saker står framme. Här ska du tänka kubik istället för kvadrat och utnyttja höjden ända upp till taket. Se till att förvaringen går hela vägen upp och se till att det finns en stege du kan fälla upp så att du når till de översta skåpen eller hyllorna. Vissa leverantörer av köksskåp erbjuder även lådor istället för socklar längs ned.
  2. Sängen – bör alltid ha förvaringsmöjligheter under madrassen, antingen i form av lådor som sängen vilar på eller om du bygger upp den i taket för att nyttja golvytan bättre. Det finns färdiga sängar med förvaring där du enkelt lyfter sängstommen och madrasserna för att komma åt dina saker. Ett enkelt sätt att nyttja ytan under sängen är att lägga resårmadrassen direkt på en eller flera byråer med lådor. Fundera även på ett sängskåp där du fäller upp sängen längs med väggen då den inte används.
  3. Klumpiga möbler – nej tack. Satsa istället på slimmade och nätta möbler för att inte ta upp plats i onödan. Det finns även möbler med flera funktioner som till exempel en sittpall med lock för extra förvaring eller bord som har ett eller flera mindre bord under sig som du kan dra ut. Även en rullvagn du kan använda till många olika saker kan vara bra att ha.
  4. Köksbord och stolar – antingen kan du skaffa ett klaffbord som du fäller ut från väggen eller ett bord du lätt kan omvandla till ett större bord. Det är alltid bra att ha stapelbara stolar och eventuellt några extra stapelbara pallar ifall det kommer gäster. En liten pall kan användas både till nattduksbord och till att sitta på. Det kan också vara bra att hänga upp stolarna på väggen för att spara yta.
  5. Färgval – ett utrymme ger alltid ett större intryck ifall det är målat i ljusa kulörer så det är att föredra. Istället kan du inreda med färgglada detaljer som kuddar, gardiner eller handdukar i en enhetlig färgskala för att piffa till det. Då kan du även byta färg på ett effektivt och billigt sätt om du tröttnar på den befintliga.
  6. Fönster – tänk på att inte täcka dina fönster med gardiner, utan det ger ett större intryck ifall du istället har gardinlängder hela vägen upp i taket och att de täcker så lite av fönstret som möjligt. Du kan redan i byggskedet planera för ett fönster som går från tak till golv för att få in ljuset.

 

Önskar du ännu fler tips om att inreda mindre utrymmen så kan du läsa den här artikeln.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024