fbpx

Odla Sommarblommor i kruka – bästa tips & råd

När sommaren närmar sig och solen börjar skina allt starkare, drömmer många om att fylla sin balkong, terrass eller trädgård med färgglada och doftande blommor. Att odla sommarblommor i kruka är inte bara ett roligt och kreativt sätt att tillföra skönhet till ditt utomhusutrymme, men det kan också vara terapeutiskt och ge dig en känsla av tillfredsställelse.

LÄS MER: Så odlar ni buskar i trädgården – bästa tips

Så, om du vill förvandla din trädgård, balkong eller terrass till ett levande konstverk, är det dags att lära dig om de bästa metoderna för att odla sommarblommor i kruka. Här hittar du användbara tips och råd som hjälper dig att göra det bästa av ditt utomhusutrymme och få dina sommarblommor att blomstra i all sin prakt.

Sommarblommor i kruka

Rosa lövkoja ovan hittar ni HÄR

Varför odla sommarblommor i kruka?

Att odla sommarblommor i kruka har många fördelar. För det första ger det dig flexibilitet. Du kan lätt ändra plats på krukorna efter behov och på så sätt skapa nya landskap och designa om ditt utrymme när du vill. Dessutom, när vädret ändras, kan du flytta krukorna inomhus för att skydda blommorna från frost eller starkt regn.

Vilka sorters sommarblommor trivs bäst i kruka?

Det finns många sorters sommarblommor som trivs utmärkt i kruka. Pelargoner, petunior, verbena och zinnia är bara några exempel. Varje blomma har sina egna krav på ljus, jord och vatten, så det är viktigt att du väljer blommor som passar för ditt specifika klimat och omständigheter.

Populära sommarblommor för krukor:

 • Pelargoner
 • Petunior
 • Verbena
 • Zinnia

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Klotamarant vit ovan finns HÄR

Ni hittar jätteeternell ovan HÄR

Grundläggande skötselråd för sommarblommor i kruka

Att ta hand om sommarblommor i kruka kräver tålamod och omsorg. Det är viktigt att du vattnar blommorna regelbundet, men undviker att övervattna dem eftersom det kan leda till rotröta. Det är också viktigt att blommorna får tillräckligt med ljus, så placera krukorna på en plats där de får minst sex timmar sol om dagen.

Vanliga misstag vid odling av sommarblommor i kruka

Några av de vanligaste misstagen inkluderar övervattnade, brist på ljus och användning av fel jord. När du vattnar dina blommor, var noga med att inte dränka dem. Ge dem tillräckligt med ljus, men undvik direkt eftermiddagssol som kan vara för stark för vissa blommor. När det gäller jord, välj en väldränerad jord som kan hålla tillräckligt med fukt men ändå tillåta överskottsvatten att rinna bort.

Skötselråd och misstag att undvika:

 • Vattna regelbundet men undvik övervattning.
 • Placera krukorna på en plats med minst sex timmar sol om dagen.
 • Använd en väl dränerad jord.

Att välja rätt kruka för dina sommarblommor

Att välja rätt kruka för dina sommarblommor är lika viktigt som att välja rätt blommor. Krukans storlek, djup och material kan alla påverka hur väl dina blommor växer. En för liten kruka kan begränsa rottillväxten, medan en för stor kruka kan leda till övervattnade. Material som ler- eller terrakottakrukor kan hjälpa till att hålla jorden sval, medan plastkrukor kan vara lättare att hantera och flytta runt.

 • Hur stor bör krukan vara? Krukan bör vara tillräckligt stor för att ge plats för rottillväxt men inte så stor att den leder till övervattnade. En tumregel är att välja en kruka som är minst 2 cm större i diameter än den ursprungliga krukan.
 • Vilket material är bäst för krukor? Det finns ingen definitiv bästa. Ler- eller terrakottakrukor kan hålla jorden sval, vilket är bra för växter som inte gillar för mycket värme. Plastkrukor är lättare och lättare att hantera.

Vattning och näring för sommarblommor i kruka

Att ge rätt mängd vatten och näring är avgörande för att dina sommarblommor i kruka ska blomstra. Generellt sett behöver de flesta blommor vattnas när de översta två centimeterna av jorden känns torra. För näring kan du använda en allround blommatningsgödsel som tillför de nödvändiga näringsämnena.

 • Hur ofta ska jag vattna mina sommarblommor? De flesta sommarblommor behöver vattnas när de översta två centimeterna av jorden känns torra. Men det är alltid bäst att kontrollera specifika vattenbehov för varje blomma.
 • Vilken typ av näring behöver sommarblommor? En allround blommatningsgödsel brukar räcka för att tillfredsställa de flesta sommarblommans näringsbehov.

Romersk Riddarsporre ovan finns HÄR

Sjukdomar och skadedjur som kan drabba sommarblommor i kruka

Ingen vill se sina älskade blommor drabbas av sjukdomar eller skadedjur. Vanliga problem inkluderar bladlöss, sniglar och olika svampsjukdomar. Förebyggande åtgärder inkluderar regelbunden inspektion av dina blommor, användning av ekologiska bekämpningsmedel och korrekt bevattning och dränering för att undvika sjukdomar.

 • Vilka sjukdomar och skadedjur bör jag vara uppmärksam på? Vanliga skadedjur inkluderar bladlöss och sniglar. När det gäller sjukdomar, vara uppmärksam på tecken på svampsjukdomar som pulver mögel eller bladfläcksjuka.
 • Hur behandlar jag dem? Ekologiska bekämpningsmedel kan användas mot skadedjur, medan svampsjukdomar oftast kan förebyggas med korrekt bevattning och dränering.

Sammanfattning

Att odla sommarblommor i kruka kan verka utmanande i början, men med rätt kunskap och verktyg kan du skapa en blomstrande trädgård som förhöjer din utomhusmiljö och ger glädje under hela sommaren. Kom ihåg att rätt vård och uppmärksamhet är nyckeln till att få dina sommarblommor att blomstra. Lycka till med din odling av sommarblommor i kruka!

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis