fbpx

Rengöra roller för målning – 10 tips

Färg är ett av de mest ekonomiska och snabbaste sätten att ändra utseendet i ett rum. Ett av de bästa verktygen för många målningsjobb är en roller. En målar täcker mycket mer yta än en pensel med samma mängd initiativ, liksom vissa målarrullar har utdragbara tar hand om för att utöka din räckvidd. Rullarna såväl som ramarna kan hittas i olika storlekar för att passa jobbet och olika strukturerroller för att ge dig de resultat du vill ha.

Många gör-det-själv-are tar den lata vägen och kastar också bara färgrullen när arbetet är klart. Det är verkligen ett sätt att städa upp, men kostnaden för att skaffa en ny rulle för varje uppgift kan öka, särskilt om du tänker måla flera utrymmen eller bitar. Plus, färgrulleöverdrag av högre kvalitet som kostar lite mycket mer (som du vill återvinna för att få pengarna värt) kommer att erbjuda dig en bättre målningsfinish.

Stegen för att rengöra en färgroller är enkla om du följer standarderna för olika typer av färg. Här är 10 steg för att rengöra roller för målning!

Hur ofta ska man rengöra en målarroller?

En färgroller bör rengöras i slutet av varje målningstillfälle. Rengöring är mycket lättare och mer framgångsrik när färgen är blöt. Glöm inte att rengöra rullramen och färgbrickan också.

Detta behöver ni:

Utrustning / Verktyg

Hink
Spackel
Styvhårig borste
Gummihandskar
Ögonskydd

Material

Diskmedel
Mineralsprit
Tidning
Gamla trasor
Engångsbehållare

Rengöra roller från latex- eller vattenbaserad färg

1. Ta bort överflödig färg

Målarrullar rymmer en fantastisk mängd färg i sina absorberande fibrer. Använd en spackel för att försiktigt repa tillbaka överflödig färg i färgburken. Håll rullen vertikalt över burkens öppning och fungera långsamt och försiktigt runt rullens yta i en nedåtgående rörelse.

Komplettera genom att använda kvarvarande färg på rullen för att reparera kala områden på din väggyta eller rulla överflödig färg på tidningar tills rullen slutar släppa färg.

2. Ta av rollern för att rengöra

Ta på handskar av gummi för att skydda händerna, dra roller från ramen. Det är mycket lättare att rengöra stommen medan färgen på den är blöt. Häll lite varmt vatten och ett par nedgångar av diskmedel i en behållare. Använd en gammal trasa eller en styv borst för att ta bort färgen från rullramen och handtaget. Sätt isär den för att lufttorka.

3. Tvätta rullen

Sänk ner rullen i hinken med varmt vatten med några droppar diskmedel. Använd dina händer för att massera ut färgen ur rullfibrerna och se till att du rengör varje yta.

4. Skölj rullen

Använd en ström med färskvatten eller en ny hink med vatten för att skölja rullen. Det här kan ta flera minuter. Skaka av överflödigt vatten.

5. Torka rullen

Placera aldrig rullen på sidan för att torka – detta kommer att platta till fibrerna. Placera den upprätt på änden eller skjut den över en byxhängare för att torka.

6. Rengör färgtråget

Skölj ur färgbrickan i en hink med tvålvatten. Använd en styv borst för att ta bort eventuell torkad färg längs kanterna. Om du inte har bråttom och använder en plastbricka eller plastbricka, låt färgen torka och dra bara bort den. Denna metod kan ha olika resultat.

7. Släng ut rengöringsvattnet

Eftersom rengöringsvattnet innehåller bitar av färg, släng det aldrig i ett dagvattenavlopp.1
Projekt Förebyggande av föroreningar. Naturvårdsverket!

Släng vattnet istället i ett avlopp som är anslutet till en vattenreningsanläggning.

Hur man rengör oljebaserad färg från en målarrulle

Som med latexfärg, ta alltid bort så mycket överflödig färg från rullen som möjligt. Den största skillnaden med att rengöra färgrullar efter att ha använt oljebaserad färg är att ett lösningsmedel som mineralsprit måste användas för att ta bort oljebaserad färg.

Rengör roller och färgbrickan

Fukta en gammal trasa med mineralsprit och skrubba bort all färg som fastnar på rullramen och färgbrickan. Du kan behöva använda en styv borst eller hälla en liten mängd mineralsprit i färgbrickan för att ta bort torkad färg.

Använd lösningsmedel för att rengöra rollern

Placera tillräckligt med mineralsprit i en hink för att helt täcka färgvalsen. Använd en så liten behållare som möjligt för att minska mängden lösningsmedel som behövs. Bär handskydd av gummi, använd dina händer för att arbeta med lösningsmedlet via färgrullens fibrer. Detta kommer säkert att ta fem till 10 minuter. Ta bort rullen från lösningsmedlet och använd även dina handskar för att pressa ut så mycket av överflödig sprit som möjligt.

Häll den smutsiga mineralspriten i en icke återanvändbar behållare. Eliminera behållaren med en gammal trasa. Fyll upp hinken med tillräckligt med färsk mineralsprit för att tvätta rullen. När rullen har sköljts, tryck försiktigt för att eliminera överflödigt lösningsmedel.

Fyll upp en hink med varmt vatten och ett par minskningar av diskmedel. Erbjud färgrullen en sista rengöring i såpvatten. Tvätta väl i färskt vatten och spruta även försiktigt ut överskottsfukten. Placera rullen på sin ände eller häng för att lufttorka.

Lägg den sista satsen mineralsprit direkt i engångsbehållaren. Följ alltid riktlinjerna för din stad för hantering av containern.

Slutsummering – Rengöra roller

Som ni sett i detta inlägg så behöver man inte alltid köpa ny roller inför varje målning. Det går att rengöra den gamla och återanvända, vilket också blir ett bra hållbart alternativ.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis