Planera liten trädgård – 5 förstorande tips

Innehållsförteckning

Om du är en ivrig amatör trädgårdsmästare, som älskar att vara utomhus behöver en liten trädgård inte hålla dig tillbaka. Varje uteplats kan förvandlas till en trädgård där du vill koppla av och umgås. Allt som krävs är lite planering i trädgården och korrekt användning av utrymmet. Välj rätt växter och rätt layout för att få din trädgård att se mycket större ut än den är. Vår artikel hjälper dig att skapa dina drömmars trädgård.

LÄS MER: 6 tips för en liten balkong

Några tips inkluderar:

 • Planera innan du planterar – för att se till att du får ut det mesta av ditt utrymme.
 • Använd höjden på trädgårdsutrymmet – för ögat uppåt genom att använda höjden på ditt utrymme för att ge illusionen av en större trädgård.
 • Välj rätt växter – växter som är för enhetliga ser tråkiga ut. Lägg till lite variation för att få utrymmet att se intressant ut och lägga till lite av din personlighet.
 • Dela upp din trädgård i sektioner – ha en sektion för växter, en för sittplatser och några stigar för att ge utrymmet lite mening.
 • Använd planteringslådor – planteringskärl är ett utmärkt sätt att lägga till färgklickar i ditt utrymme. De kan enkelt flyttas runt för att ändra det.
 • Minska trädgårdsröran – mindre utrymmen ser mycket större ut när de är snygga och prydliga.

Här är våra bästa tips hur ni enkelt kan planera en liten trädgård och få den kännas större!

Planera liten trädgård – 6 tips

Planera innan du planterar

Innan du ens sätter din fot i din trädgård, planera vad du vill göra. Föreställ dig hur du vill att din trädgård ska se ut och vilka steg du behöver ta för att komma dit. Tänk på var du vill att de visuella fokuspunkterna ska vara, samt vilket färgschema du vill använda. Detta hjälper dig att få ut det mesta av ditt utrymme.

LÄS MER: Så bygger ni växthus av gamla fönster

Använd höjden i trädgården

I små trädgårdar där utrymmet är begränsat, använd det utrymme som du har tillgängligt för dig. Detta inkluderar uppåt eftersom det kan få din trädgård att se mycket större ut. Lägg till några spaljéer för växter att växa eller hängande korgar för några ljusa blommor. Några bra klätterväxter är murgröna eller jasmin.

 

gardenersworld.com

Välj rätt växter

Det finns inget viktigare än att välja rätt växter för ditt utrymme. Du vill hitta en balans mellan olika höjder och texturer, utan att det blir för överväldigande. Välj några vintergröna växter för att ge lite färg även på vintern. Lägg till några växter med extra höjd för att få utrymmet att se större ut. Välj inte växter som breder ut sig för mycket, utan hellre mindre växter.

Dela upp din trädgård i sektioner

För att skapa en illusion av mer utrymme kan du dela upp din trädgård i olika zoner. Du kanske till exempel vill ha en sittgrupp, några stigar, gräs och några upphöjda rabatter. Detta hjälper till att skapa fokuspunkter runt trädgården och ger en illusion av rymd.

Krukor ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Använd rätt planteringskärl

En bra idé att använda i en mindre trädgård är planteringslådor. Krukor är även bra eftersom de finns i ett antal olika former och storlekar för att passa det utrymme du har. Utöver detta kan de enkelt flyttas för att ändra layouten. Det finns några bra alternativ för planteringslådor, inklusive gamla gummistövlar, hinkar med vackra krukor. Var kreativ och låt dem visa upp din personlighet.

Minska röran i trädgården

En av de faktorer som kan få en trädgård att se mindre ut är röran. Om en trädgård är för full kan den se trång ut. Se istället till att din trädgård är snygg och prydlig. Se till att växterna trimmas och att rabatterna rensas ofta. Ha ett litet skjul eller trädgårdslåda för att förvara verktyg för att hålla dem ur vägen. Detta kommer att få den att se mycket större ut.

designcafe.com

Att ta med sig – planera liten trädgård

Genom att använda alla våra tips och tricks är du redo att skapa den perfekta lilla trädgården. Det viktigaste är att använda ditt utrymme väl. Titta på den unika layouten i din trädgård och identifiera slöseri med utrymme som du kan använda. Det kan vara antingen vertikal höjd eller hörn av din trädgård som för närvarande inte används. Varje trädgård är unik, så använd våra tips och injicera din personlighet för en briljant design.

FAQs

Kan jag odla grönsaker i en liten trädgård?

Ja, om du har lite utrymme kan du fortfarande odla grönsaker. Vissa grönsaker kan till och med odlas i små, upphöjda bäddar eller planteringslådor. Bra växter för detta inkluderar körsbärstomater eller sallad.

Hur kan jag få min trädgård att kännas mer privat?

Det finns många sätt att få din trädgård att kännas mer avskild. Lägg till några häckar eller klätterväxter med spaljéer för att blockera din trädgård från dina grannar. Trädgårdsmöbler som placeras mot väggar eller staket kommer också att erbjuda lite extra avskildhet.

 

Foto längst upp   natalialindberg.se

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024