fbpx

Piffa uteplats – 5 bästa inredningstips ute

Det är hög tid att piffa uteplats! Är det inte härligt att drömma sig bort till sommaren? Vintern i all ära, men så fort vårsolen börjar titta fram så börjar man drömma sena utekvällar på altanen, med grillad mat, god dryck och goda vänners sällskap. Varför inte lätta upp sinnet lite grand i den mörka vintern genom att planera för hur din uteplats ska se ut sommaren 2022?

Här har ni mina bästa piffa uteplats tips som funkar hela sommaren lång!

LÄS MER: 10 STÖRSTA TRÄDGÅRD & UTEPLATS TRENDER 2022

Piffa uteplats – 5 tips

 Hur piffar man sin uteplats på bästa sätt? Här ska vi nu gå igenom 5 heta tips på hur du kan göra din uteplats till din absoluta favoritplats till sommaren. Genom ta del av dessa tips och plocka russinen ur kakan, kan du får den uteplats som du drömmer om.

(Innehåller adslänkar)

Ni hittar vacker utesoffa ovan HÄR

#1 Skapa sektioner

Har du tänkt på hur mysigt det är med små avdelningar och rum i hemmet? Varför inte anamma samma tänk för din uteplats? Du kan till exempel arbeta med sittgrupper som du placerar i trädgården. Helt plötsligt fick äppelträdet en ny roll i trädgården och fungerar nu som ett parasoll för din nya sittgrupp. Nu kan ni sitta under trädet och njuta av doften av äpple, samtidigt som ny hör vinden som viner över gräset.

Har ni en altan eller stenplattor utanför huset så kan ni med fördel dela in denna i olika sektioner. Ett enkelt sätt att åstadkomma det här på är genom att börja med att lägga ut mattor. Stora mattor kan representera olika sektioner och ni kan också bryta av med utomhusväggar eller ställningar för klätterväxter.

#2 Inspireras av sydligare breddgrader

Längre söderut är människorna ofta mycket duktiga på att inreda uteplatser. Kanske står anledningen att finna i det faktum att dom helt enkelt har fler månader med sommarvärme och spenderar således en större del av året på sina uteplatser. Tittar man på hur det ser ut kring medelhavet, så är det så pass varmt att det ofta är svårt att plantera någonting i trädgårdar. Därför får krukväxter betydligt mer utrymme än vad vi ser här uppe i norden.

Kring medelhavet finns det mycket härlig inspiration att finna när man ska inreda och piffa sin uteplats. Här ska man inte tänka sparsamt utan fylla på med så mycket växter man bara kan. Dofter är viktigt, varför man kan plantera kryddväxter och buskar som näsan känner av.

Olivträd är så klart ett måste för den som vill få äkta medelhavskänsla på sin uteplats. Eller varför inte ett citronträd med gula, vackra citroner på?

Ni hittar utesoffa i lounge stil ovan HÄR

#3 Fågel fisk och mittemellan

För att piffa din uteplats och ge den så mycket liv som möjligt, är det viktigt att tänka på alla nivåer för uteplatsen. Många gör misstaget och fokuserar allt för mycket på krukor som står på marken, möbler som står på marken och mattor som ligger på trallen. Försök istället att tänka på alla tre nivåer, fågel, fisk och mittemellan.

Häng upp belysning för att se till så att du får ett tak över din uteplats. Eller varför inte ha ett högre träd, där kronan fungerar som ett tak. Sedan kan du arbeta med vägghängda krukor med blommor och växter, som gör att det händer saker mittemellan tak och golv.

Ni hittar de snygga krukorna ovan HÄR

#4 Krukor, krukor och krukor

Som vi var inne på när vi pratade om inspiration från medelhavet så är krukor alltid ett säkert kort. Oavsett om du anammar känslan från medelhavet eller inte, så kommer krukor alltid att vara ett vinnande koncept. Fördelarna är många. Du kan placera krukorna på strategiskt utvalda platser och skapa mysiga och piffiga platser på din uteplats.

Med krukor kan du arbeta med olika höjder, du kan ha ett bord med krukväxter och du kan har stora tunga krukor som står direkt på marken. Våga ta ut svängarna och kombinera olika färger med varandra. På uteplatsen finns inga regler. Du behöver inte hålla dig till något speciellt tema utan kan låta fantasin flöda.

Det blir också enklare med vattningen om du har krukor. En rabatt kan behöva ordentligt med vatten för att växterna ska få chansen att ta upp den vätska de behöver. Men krukan kan enkelt blötläggas så att blommor och växter klarar sig längre.

#5 Tänk vardagsrum – utomhus

En tydlig trend på senare år när det gäller uteplatser är att de ska vara bekväma att sitta på. Du har säkert noterat hur soffor och fåtöljer för utomhusbruk blivit allt mer populära. Försök att skapa ett vardagsrum fast utomhus. Med mysiga kuddar, kanske en fin duk på bordet och om du har möjlighet att hänga upp utomhusgardiner eller rullgardiner i bambu så kan det göra underverk.

Ni hittar trendiga utemöbler ovan HÄR

Sammanfattning

Det finns många sätt att piffa sin uteplats. Mycket inspiration kan hittas genom att söka sig till varmare breddgrader och se hur uteplatserna ser ut i exempelvis Spanien. Man kan också låta sig inspireras av mysiga och piffiga rum inomhus. Vad är det som gör rummen piffiga? Försök att ta med det ut till uteplatsen. Och sist men inte minst, glöm inte krukväxterna. Dom fungerar alltid på uteplatsen och gör mycket för piffigheten.

UTEPLATS SHOPPEN

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis