en uteplats med pergola och stolar

Varning för att bygga pergola utan bygglov

Kräver en pergola bygglov? Det är en fråga som många Svenskar ställer sig varje sommarsäsong. Många tänker dock inte på att det kan krävas bygglov för att bygga en pergola på tomten. De tror det är bara att slänga upp vad som helst för att tomten är köpt. Så är dock inte fallet och i de allra flesta delar av Sverige måste man ha bygglov för en pergola som överstiger 1,8 m. Lyssnar man inte på detta och tar reda på vad som gäller, vad händer? Jo då kan ni få böter och i värsta fall få betala 20 000 kr och uppåt.

LÄS MER: Så bygger du växthus av gamla fönster

Så vad är det då som gäller när man ska bygga en pergola hemma på tomten?

Snabb checklista för Pergola bygglov:

 • Kolla vad som gäller i er kommun
 • Har pergola tak och väggar är det bygglov
 • Kolla tomtgränsen vad som gäller
 • Ta kontakt med bygglovsavdelningen

Pergola bygglov eller inte?

Pergola med tak och väggar kräver bygglov

Det krävs Pergola bygglov om pergolan förses med någon form av tak, då bör du söka bygglov om taket är ämnat att sitta kvar permanent. Om pergolan kommer att ha heltäckande väggar och/eller tak, då kan det krävas ett bygglov. Om du väljer att placera pergolan mot en vägg, då är det också troligt att ett bygglov kan krävas.

LÄS MER: 6 tips att hitta rätt växthus inredning

Följ dessa steg nedan för att vara på säkra sidan!

 1. Kontrollera lokala bestämmelser: Börja med att kontakta din kommun eller besök deras webbplats för att få information om lokala byggregler och bestämmelser som gäller för att bygga en pergola. Det kan finnas specifika regler för storlek, placering, höjd och material som måste följas.
 2. Kontakta bygglovsavdelningen: Ta kontakt med bygglovsavdelningen i din kommun för att få rådgivning och information om vilka dokument och formulär som krävs för att ansöka om bygglov för din pergola.
 3. Fyll i ansökningsformulär: Fyll i ansökningsformuläret för bygglov och bifoga eventuella ritningar, planer eller andra dokument som krävs enligt kommunens krav.
 4. Betala avgifter: Vanligtvis krävs det en avgift för att ansöka om bygglov. Se till att betala den angivna avgiften när du lämnar in din ansökan.
 5. Invänta beslut: Efter att du har lämnat in din ansökan kommer bygglovsavdelningen att behandla den och fatta beslut om din pergola uppfyller kraven enligt lokala bestämmelser och regler. Det kan ta några veckor att få ett beslut.

Hur nära tomtgränsen kan man bygga en pergola?

Grundregeln för byggnader är att det inte ska vara närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Detta gäller även pergolan. Om du vill bygga en pergola närmare gränsen måste du få medgivande av grannen. Detta samtycke ska alltid inhämtas skriftligen så att avtalet kan verifieras över tid. Grannar kan flytta runt och till och med ändra uppfattning, så det är alltid bra att dokumentera detta skriftligt.

en vit pergola med stolar och ett bord

Sammanfattning – Pergola bygglov

Kort sagt vi rekommenderar att ni kollar med just er kommun, innan ni drar igång och bygger pergola. På så vi slipper ni oväntade obehagliga överraskningar och böter i värsta fall. Vi tipsar er även om att kolla in våra inlägg om att bygga pergola mot husvägg och att bygga pergola med tak. Här tipsar vi allt ni behöver veta, så att  ni kan få en perfekt pergola att njuta av hela sommaren lång.

Lycka till!

 

 

Foto längst upp: willabgarden

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024