Topp 10 sveriges bästa kebab ställen

Topp 10 Sveriges bästa Kebab ställen

Vad är det som gör att vi i Sverige fullkomligt älskar kebab? Kanske är det för att maträtten genom åren utvecklats till något som endast kan liknas vid en nationalrätt? Det verkar i princip finnas minst en kebabrestaurang i varje svensk småstad. I den här artikeln ska vi ge oss på den tuffa men roliga utmaningen att lista topp 10 bästa kebabrestauranger i hela Sverige!

LÄS MER: Mc Donalds meny – vi synar den i sömmarna

 Det är svårt att uppskatta exakt hur många kebabrestauranger som finns i sverige idag. Det flesta pizzerior erbjuder kebab på sin meny även om dom inte är en uttalad kebabrestaurang. Men vi kan med säkerhet säga att det rör sig om tusentals.

Kebabens historia

Kebaben kom till Sverige på 80-talet och blev en stor succé. Kebab har funnits i Turkiet sedan urminnes tider och tog sig först till Tyskland, där döner kebab blev väldigt populär. Från början serverades kebab nästan uteslutande i pitabröd. Nu har det blivit väldigt populärt med kebabtallrik, där man serverar kebabkött med pommes frites och vitlökssås.

Kebabrullen har också blivit populär i Sverige och självklart den legendariska kebabkryddan som ger kebaben dess karaktäristiska smak.

Dom vanligaste kebabrätterna på Svenska restauranger är:

 • Kebabrulle
 • Kebabtallrik
 • Kebabpizza
 • Kebab i pitabröd
 • Falafel
 • Shish kebab

Hur nyttigt är det med kebab?

Kebab är ju en typ av snabbmat men är inte lika onyttigt som hamburgare och pizza. Anledningen är att det är mer kött och grönsaker och mindre bröd och friterat. Beställer du en kebabtallrik med massa pommes och vitlökssås, så blir det en hel del kalorier, men en kebabrulle utan sås är inte alls så onyttig.

De vanligaste ingredienserna i kebab är:

 • Kebabkött
 • Sallad
 • Lök
 • Gurka
 • Tomat
 • Kebabkrydda
 • Pommes frites
 • Pitabröd
 • Vitlökssås

Vill man hålla nere på kalorierna så kan man be restaurangen ta bort pommes och vitlökssås.

Men nu nog om hälsoaspekten av kebab, nu går vi vidare till topp 10-listan med kebabställen i Sverige!

#1 Kebaberia Göteborg

Kebaberia finns på två platser i Göteborg. De flesta känner till restaurangen vid Vasagatan 43, en tvärgata i nära anslutning till Avenyn. Men nu har man också öppnat en mindre restaurang på centralstationen i Göteborg. Här serverar man äkta kebab i många olika varianter och det är riktigt bra!

Vägbeskrivning: Promenera uppåt på Avenyn, mot Poseidon och du ser Kebaberia på din vänstra sida mitt på Avenyn.

#2 Le Kebab på Söder i Stockholm

Le Kebab är en prisbelönt kebabrestaurang som finns på flera platser i Stockholm, men där den på söder är den som är mest känd. Här serverar man kebab alla dagar i veckan i äkta restaurangmiljö. Väl värt ett besök för alla kebabälskare.

Vägbeskrivning: När du är på Hornsgatan, mitt på Södermalm, går du några hundra meter upp på Rosenlundsgatan och hittar Le Kebab på din vänstra sida.

#3 City Kebab i Göteborg

Här hittar du en av Göteborgs bästa kebabber och lite till. Kebab pizza på City Kebab är oslagbar. Du hittar också traditionella kebabrätter, kyckling kebab och mycket mer.

Vägbeskrivning: City Kebab ligger mellan Drottningtorget och Brunnsparken. Gå utmed Femman-huset mot Brunnsparken och du hittar restaurangen på din högra sida.

#4 Holy Kebab i Jönköping

Holy Kebab finns på flera platser i Sverige. Vi rekommenderar att testa den i Jönköping om man har vägarna förbi. Här försöker man ta kebab till nästa nivå och är inte rädda för att frångå de traditionella recepten och ta ut svängarna lite grand.

Vägbeskrivning: Holy Kebab ligger i Asecs Köpcentrum, alltså inte inne i city. När du kör E4:an så tar du helt enkelt av mot IKEA och A6 och parkerar utanför köpcentrumet.

#5 Kebab House i Södertälje

Stor meny med mycket gott att välja mellan. Här finns alla typer av kebab och även pizza. Mycket populär restaurang för alla kebabälskare.

Vägbeskrivning: Ta dig till Köpmansgatan i Södertälje. Kebab House ligger i höjd med sjukhuset på andra sidan vattnet.

#6 Palmyra Kebab i Årsta

Gillar du Shish Kebab? Palmyra kebab i Årsta har en supergod variant av denna paradrätt och mycket mycket mer. Här får man alltid extra mycket kött och stora mättande portioner.

Vägbeskrivning: Åk på Årstavägen mot Årsta. Om du kommer från stan så ligger Palmyra Kebab på din vänstra sida precis när du kommer fram till biblioteket.

#7 Kebab Kungen i Helsingborg

Mycket populär restaurang i Helsingborg. Befinner du dig här så måste du prova. Här hittar du allt från döner kebab till kyckling kebab och kebab pizza.

 Vägbeskrivning: Promenera från centralstationen upp mot biblioteket. När du är på Bollbrogatan så ligger Kebab Kungen på din högra sida.

#8 Moas Kebab i Stockholm

Moas som egentligen heter M.O.A.S. och står för “Meat on a stick” är en grym kebabrestaurang i Stockholm som har en mycket bred meny med många olika rätter. Finns på tre platser i stan, bland annat på Skånegatan 88.

Vägbeskrivning: Om du kommer från Götgatan, ta in på Skånegatan och åk en bra bit. Sedan kommer du se Moas på din högra sida innan du kommit fram till Nytorget.

#9 Malmö Kebab

Det finns många bra kebabrestauranger i Malml, men Malmö Kebab är en av de bättre. Här kan du få klassisk döner kebab eller varför inte lite shish kebab? Vill du hellre ha kebab pizza så fixar dom det!

Vägbeskrivning: Gå österut på Amiralsgatan. Malmö Kebab ligger på din vänstra sida.

#10 Döner Kebab i Kalmar

Befinner du dig på ostkusten och vill äta riktigt god kebab så är ett besök på Döner Kebab i Kalmar en väl värd investering. Här får du riktigt god döner kebab och kebab pizza.

Vägbeskrivning: Döner Kebab ligger centralt i Kalmar på Norra LÅnggatan, mitt emot Åhléns.

FAQ – Vanligt förekommande frågor om kebab

Många frågar många frågor om just kebab och här ska vi besvara några av de vanligast förekommande frågorna.

När uppfanns kebaben?

Det är omtvistat exakt när kebaben etablerade sig i Turkiet men det finns säkra bevis på att man åt kebab på 1300-talet.

Vilket land äter mest kebab?

Tyskland var det första land som anammade kebaben och än i dag är man det land i världen som äter mest kebab, till och med mer än turkarna själva.

Vilken typ av kebab är mest populär i Sverige?

Undersökningar som gjorts pekar tydligt på att den svenske kebabkonsumenten föredrar kebabtallrik framför andra rätter. På andra plats kommer kebab i pitabröd.

Är kebab bättre än pizza?

Ur ett hälsoperspektiv, ja! Kebab innehåller mer näring än pizza sett till antalet kalorier. Du blir helt enkelt lite mer tjock om du äter pizza.

Summering – topp 10 kebabställen

Som vi sett i den här artikeln så finns det kebabställen över hela Sverige. Här serveras döner kebab, kebab pizza, kyckling kebab, shish kebab och mycket mer. Alla kebabställen gör det på sitt sätt och det finns dom klassiska gatuköken och det finns dom mer sofistikerade restaurangerna som dessutom kostar lite mer.

Kebab etablerade sig i Sverige redan på 80-talet och kom från början via Tyskland. En hel del kedjor har börjat ploppa upp, där man tar ett vinnande koncept och öppnar på fler ställen i samma stad men även i Sverige. Vem vet, om några år kanske McDonalds och Max får konkurrens av kebabkedjorna?

Avslutningsvis, glöm inte att testa alla kebabställen i den här topp 10-listan när du är ute på resa i vårt avlånga land!

SOFFOR REA SHOP

 1. Tack för ett “gottigt” recept på jordgubbstårta och tack för besöket inne på min blogg. Alltid lika uppfriskande med överraskande besök ;) Fortsätter att titta in på din blogg :)

 2. I must try this! I’m currently trying a gluten free diet, and this looks perfect for my sweet tooth!

  xo
  LesliMarie
  http://www.linenandtulle.com

 3. yummmm~! is the measurement dl the same as cup? thanks!

  modern.girl

 4. Looks delicious Maria! always so fun to stop by and visit your lovely blog! I’m following on Instagram now so I’ll be able to stay more connected;)

  xxleslie

 5. Maria, your holiday
  looks magical, as does
  this lovely cake!

  I hope you are having
  a wonderful, relaxing
  time ~ E N J O Y ! ! !

  xo Suzanne

 6. That cake looks so good!

 7. Glad midsommar och vilken harlig tarta! Jag ar ocksa glutenintolerant men fuskar lite ibland, vilket man far sota for sen! Toppen med en glutenfri tarta!
  Kram!

 8. Hi Maria! I’m just craving for the cake now!^^ Yum, must be so delicious! Happy Midsummer dear, kisses and hugs! xo

 9. Happy Midsummer for you too! That cake really looks delicious….yummie!

 10. I can’t wait to make this. So yummy! And Happy Midsummer to you. Did you know that there is a Super Moon tonight???

 11. That looks delicious!! Thank you for the recipe!
  xo Karolyn

 12. Dearest Maria,
  Wishing you and your loved ones a very happy Midsommar!
  Enjoy your cake and eat it too. Smart for making it gluten free.
  Hugs,
  Mariette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024