Nyckelfärdiga hus – Är det värt att köpa?

Nyckelfärdiga hus – Är det värt att köpa?

Att köpa nyckelfärdigt hus är det absolut enklaste sättet att bygga nytt. Du tecknar ett enda kontrakt med en hustillverkare och får sedan nycklarna i handen när allt är klart. Enklare och smidigare kan det inte bli.

Just enkelheten med hela projektet att bygga nytt är det stora argumentet för nyckelfärdiga hus, men det finns fler fördelar än så. Naturligtvis finns också nackdelar. Till exempel kostar det mer att lägga ut arbetet på totalentreprenad, som det också kallas.

LÄS MER: Revovera gammalt hus – 6 saker att tänka på

Är du nyfiken på om det är värt att köpa nyckelfärdiga hus? I den här artikeln ger vi dig många (eller kanske alla?) de svar du behöver. Vi listar också några tillverkare som har uppmärksammats på ett extra positivt sätt.

Fördelar med att köpa nyckelfärdigt

Det finns ett antal fördelar med att köpa hus på totalentreprenad. En fördel har vi redan nämnt, och det är enkelheten. Det är en process med att bygga ett hus och det är många delar som ska klaffa. Att välja nyckelfärdigt är att slippa en stor del av jobbet.

Om vi tittar på tidsaspekten så är det en klar fördel med totalentreprenad. Tillverkaren sköter alla kontakter med hantverkare och sätter ihop en tidsplan för hela arbetet. Det gör att du vet när du kan få nycklarna i handen till ditt nya hus. Det är något som kan underlätta mycket i praktiken.

Ingår verkligen allt i totalentreprenad?

Det absolut mesta kring själva byggnaden ingår i totalentreprenad. Kostnad för tomt, kostnader för markarbeten och diverse avgifter till kommun och myndigheter ingår inte. När det gäller eventuell målning finns skillnader mellan olika tillverkare.

Med totalentreprenad vet du också vad du betalar för huset, dina tillval och andra delar som tillkommer. Du vet exakt hur mycket du måste låna och vad dina lånekostnader blir. Ditt nyckelfärdiga hus pris blir helt enkelt vad du betalar. Själva betalningarna blir också smidigare. Istället för mängder av betalningsmottagare har du en enda.

Sist men inte minst kan det såklart vara en fördel att du inte behöver arbeta själv. Tillverkaren står för de allra flesta delarna i projektet. Dock ska du givetvis vara mycket noga med att kontrollera om det är något tillverkaren inte gör. Givetvis kan du också välja att arbeta på ditt hus om du vill. Det kan bli lite billigare på det sättet.

Kan man göra saker själv för att få ett billigare pris?

Hos de flesta hustillverkare har du möjlighet att välja att göra vissa delar själv, till exempel slutmålning, målning invändigt, tapeter, golv, lister med mera. Då blir slutnotan också billigare.

Nackdelar med nyckelfärdiga hus

Det går inte att komma ifrån att det finns nackdelar med nyckelfärdiga hus. Den uppenbara nackdelen är kostnaden. Det blir i nästan 100 procent av fallen dyrare att välja totalentreprenad. Mycket handlar här om att hustillverkaren vill ha ersättning för arbetet med planering, kontakter, utförande och så vidare. Dessutom har du mindre möjligheter att påverka totalkostnaden för hela byggnationen.

En annan uppenbar nackdel är att ditt hus inte blir unikt på något sätt. Du får ett kataloghus, eller ett standardhus med ett annat namn, och det skiljer sig inte från andra hus i samma modell från samma tillverkare.

Kan man prova att bygga sitt drömhus online?

Hos många hustillverkare kan du genom ett program direkt i webbläsaren forma ditt drömhus med både de stora dragen och de små detaljerna. Det är ett bra sätt att både lära känna huset du är intresserad av och se vilka eventuella ändringar du kan göra.

Nyckelfärdiga hus bäst i test

Vad som är bäst när det gäller hus är ju individuellt, så att rangordna ett antal tillverkare och modeller i en topplista är svårt att göra. Det går dock att lyfta fram hus som sticker ut när det gäller både pris, funktion och design. Här är fem modeller som är bäst i test hos både oss och hos andra som arbetar med hus och hem och inredning.

 • Ramsås från Götenehus – 1-plan i klassisk herrgårdsstil med 4–5 rum och 140 kvm boyta
 • Solstrimma från Myresjöhus – 1,5 plan i avlång form med 7 rum och 180 kvm boyta
 • Stella 157 från Trivselhus – 1-plan i H-form med 6 rum och 157 kvm boyta
 • Azalea från Ekeforshus – 1-plan i H-form med 6 rum och 150 kvm boyta
 • Trend01 från Fiskarhedenvillan – 1-plan i avlång form med 5 rum och 120 kvm boyta

Om vi tittar på exempel på billigaste nyckelfärdiga hus är det några andra tillverkare som sticker ut. Älvsbyhus, Hjältevadshus, Smålandsvillan och LB-hus tillhör de tillverkare som erbjuder de billigaste nyckelfärdiga husen med totalentreprenad.

Hur tar man in en offert för ett nyckelfärdigt hus?

Det är enkelt att få en offert på totalentreprenad. Om du har hittat ett hus som du tycker om tar du helt enkelt kontakt med tillverkaren, förslagsvis via hemsidan, och begär en offert. Du anger dina personuppgifter, län och kommun och vilket hus du är intresserad av.

Sammanfattning – Nyckelfärdiga hus

Det finns ganska tydliga fördelar och nackdelar med totalentreprenad. Frågan är då vad som väger över, fördelarna eller nackdelarna? Den uppgiften kan vi inte lösa åt dig men förhoppningsvis har den här artikeln gett dig nyttig kunskap som du kan ta med dig om eller när du börjar titta på att bygga ett nytt hus.

 

Foto längst upp: Trivelhus

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024