rum med beige hissgardiner.

Mörkläggande hissgardiner för lyxiga fönster

Sugen på en hissgardin till vårfönstren? Hissgardinerna är på väg tillbaka till våra svenska hem. Från att tidigare ansett lantliga, syns de nu alltmer frekvent i mer modernt inredda hem. En hissgardin är inte helt enkel att sätta upp. Hur ska man till exempel mäta sitt fönster, för att det ska bli så bra som möjligt? Och hur ska man tänka kring färger och material?

LÄS MER: 10 SNYGGA SAMMETSGARDINER FÖR LYXIGA FÖNSTER

Häng med på den här gardin guiden för att hänga hissgardiner rätt!

rum med mörkbeige väggar och mörkbeige hissgardin.

Ni hittar gardin ovan HÄR

 Så här mäter du ditt fönster

Mät alltid ditt fönster innan du köper en hissgardin. Du ska mäta själva fönstret, från insidan av fönsterkarmen. Sedan väljer du en bredd på gardinen som är större än det mått du fått fram. De flesta hissgardiner säljs i mått om 10 cm, exempelvis 120, 130 och 140 cm. Om ditt fönster är 122 cm brett, väljer du alltså en hissgardin med en bredd på 130 cm.

Hur ska man tänka kring färgval?

Signifikant för hissgardiner är att dom ofta kommer i mjuka färgtoner, så som sand, ljusare brunt eller beige. Linne är ett vanligt material, då det är ett lätt och elegant tyg. Med en hissgardin kan du skapa en ombonad känsla i ditt hem. Försök att hitta färgtoner som du själv tycker om och som harmoniserar med övrig inredning i hemmet.

vitt fönster med vit hissgardin

Ni hittar gardin ovan HÄR

Hur monterar man en hissgardin rätt?

Det finns två generella varianter att välja mellan när man monterar en hissgardin. Antingen så monterar man fästena i väggen eller så sätter man dom i själva taket på fönsterkarmen, även kallat nisch. Här beror det lite på vad man har för utrymme på väggen. Generellt vill man kanske inte skruva i fönsterkarmen och då bör man istället försöka montera fästena i väggen. Tänk på att använda plugg om det är gipsväggar, så att fästet håller ordentligt.

Ytterligare en fördel med att montera hissgardinen med fästena på väggen, är att det ser ofta snyggare ut om gardinen hänger över själva fönstret och täcker fönsterkarmarna, eller i alla fall en del av dom. Sätter man fästena i fönsterkarmen så täcker man en mindre del. Dessutom behöver man hitta en bredd på gardinen som inte överstiger innermåttet på fönsterkarmarna.

mörkbeige väggar med vit hissgardin i fönster.

Ni hittar gardin ovan HÄR

hissgardiner i köket?

En hissgardin i linne släpper in ett mjukt ljus från fönstret. Det här passar särskilt bra i köket, då man gärna vill ha ett jämnt fördelat ljus över hela rummet. Här kan man alltså utnyttja dagsljuset på ett bra sätt och låta solen belysa köket. Hissgardiner passar även bra i små kök och rum, då de gör att fönstren ser högre ut. Med tunga gardinlängder till små fönster, blir fönstret instängt. Ha istället lätta ljusa hissgardiner och fönstren får en helt annan karaktär.

vitt sovrum med beige gardiner och beige säng.

Ni hittar gardin ovan HÄR

Att inreda med rätt hissgardin till rätt fönster kan göra underverk i rummet. Hissgardiner skyddar även känsliga material i rummet från stark sol, som tex. tavlor och silkesmattor. Det är även snyggt att hänga hissgardinen bakom vanliga gardinlängder, som på bilden ovan.

/Maria

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024