Mcdonald's meny 2023 - synad i sömmarna

McDonalds Meny 2024 – Synad i sömmarna

Innehållsförteckning

(updated 2024)

Vem har inte snabbmat handlat från McDonalds Meny nån gång? Sedan den första McDonald’s restaurangen slog upp sina dörrar i Sverige på 70-talet har restaurangkedjan etablerat sig som den största snabbmatskedjan i Sverige. Men vad är det vi stoppar i oss? Här kommer vi göra en grundlig djupdykning ned i McDonald’s meny och syna den i sömmarna. Häng med!

LÄS MER: Så kan ni bo i husbil året runt

McDonalds meny

Vi kan redan nu konstatera att mat från McDonald’s sällan är någon hälsokur. Även om det finns mer hälsosamma alternativ på menyn, såsom sallader, innehåller de flesta menyerna friterade pommes frites och väljer man dessutom läsk till, får man i sig många kalorier och mycket fett.

Hamburgare typer

 • McSelection Royal Deluxe Premium Beef (serveras på utvalda restauranger)
 • Black Garlic Cheese (serveras på utvalda restauranger)
 • Chili Mayo & Cheese (serveras på utvalda restauranger)
 • Big Chili Mayo & Cheese (serveras på utvalda restauranger)

De vanligaste menyerna på McDonalds

Nästan alla vet vad en Big Mac & Co är för något. Det är den mest kända menyn på McDonalds och de flesta andra menyer på kedjan bygger på samma koncept. Nämligen en hamburgare, en pommes frites och en läsk.

Andra vanliga menyer är den så kallade “lilla menyn” med en cheeseburgare eller en vanlig hamburgare och chicken nuggets-meny. McFeast och QP är två andra populära hamburgare. Happy Meal är klassikern för alla barn med hamburgare, pommes frites, dricka, lite frukt och en leksak. På senare år har man börjar erbjuda en bok istället för en leksak.

Här är en kort prisöversikt över alla Mc Donalds menyerna:

MENYER PRIS
Big Mac & Co 90 kr
Kycklingburgare Salsa & Co 55 kr
Chicken Tasty & Co 95 kr
McFeast & Co 90 kr
Chicken McFeast & Co 90 kr
Veggie Tasty & Co 95 kr
Chicken McNuggets & Co, 6-bitars 65 kr
Chicken McNuggets & Co, 9-bitars 75 kr
Cheddar Dijon & Co 105 kr
Chicken McNuggets & Co, 20-bitars 100 kr
McFalafel & Co, 9-bitars 75 kr
Dubbel Cheeseburgare & Co 55 kr
McVegan & Co 55 kr
Trippel Cheeseburgare & Co 75 kr
Crispy Cheese Burger & Co 50 kr
Dubbel Kycklingburgare & Co 50 kr
Kyckling & Hummus salladsmeny 75 kr
Filet-O-Fish & Co 55 kr
Kyckling & Belugalinser Salladsmeny 75 kr
Kyckling & Ölandsvete Salladsmeny 75 kr
Trerättersmenyn för två 300 kr
Megamenyn 150 kr
Big Tasty Bacon & Co 130 kr
Super Cheese & Co 60 kr
McChicken & Co 100 kr
6 st Spicy Chicken McNuggets & Co 95 kr
9 st Hot Wings & Co 115 kr
6 st Chicken McNuggets & Co 95 kr
4 st Spicy Chicken McNuggets 35 kr
4 st Chicken McNuggets 35 kr
Hamburgare Happy Meal 39 kr
Chicken McNugget 4-bitars Happy Meal 39 kr
McFalafel 4-bitars Happy Meal 39 kr
Cheeseburgare Happy Meal 39 kr
Kycklingburgare Happy Meal 39 kr
 

Foto: McDonalds

                                                                             

Kort prisöversikt på de mest populära Mc Donalds menyer

Meny Pris
Big Mac & Co 89 kr
McFeast & Co 89 kr
Chicken McNuggets & Co, 9 bitar 75 kr
Happy Meal 39 kr

 Mcdonald’s Smörgåsar

McDonald’s erbjuder smörgåsar på morgonen, då man har en annorlunda meny än vad man har dagtid, kvällar och nätter. På morgonen finns det möjlighet att beställa McMuffin och andra smörgåsar som innehåller ägg och bacon, ost, med mera.

Vad innehåller en McMuffin?

En McMuffin är en god frukostmacka med mycket salt och som passar perfekt med ett glas juice. Men hur nyttig är den?

 • Kalorier: 309 kcal
 • Fett: 14g
 • Protein: 18g

Jämförelsevis kan man säga att en McMuffin ligger i nivå med en vanlig cheeseburgare när det kommer till fett, kalorier och protein. Men fördelen är att här äter du inte pommes frites till och dricker förmodligen inte någon läsk. Tänk dock på att även apelsinjuice innehåller en hel del socker.

När klockan slår 10, stänger McDonald’s sin frukostmeny och man återgår till den vanliga hamburgermenyn. Utöver McMuffin erbjuder man också ost- och skinktoast och några andra varianter av bröd med ägg, ost och bacon.

Drycker i McDonalds meny

På McDonald’s serveras främst läsk till måltiderna, men det går också att få mjölk, juice, kolsyrat vatten, kaffe och te. När du köper läsk får du inte samma läsk som du köper i butiken, utan här är det kolsyrat vatten som blandas med ett koncentrat i själva maskinerna.

En Coca-Cola på McDonald’s är lika onyttig!

Köper du en Coca-Cola på McDonald’s, har den ungefär 42 kcal per 100 ml. Många tror att eftersom dryckerna på McDonald’s blandas ut med vatten, så är dom inte lika onyttiga. Men detta är fel! En vanlig burk Coca-Cola i affären har också 42 kcal per 100 ml.

En liten läsk på McDonald’s kostar i dagsläget 15 kronor. Vissa restauranger har självservering, där man helt enkelt får en tom mugg och får fylla din själv. Vill man vara lite extra nyttig kan man fylla en tredjedel av muggen med kolsyrat vatten och sedan fylla på med läsk efter det.

Självklart erbjuder McDonald’s också Cola Zero, Fanta Zero och Sprite Zero, vilket är sockerfria varianter av respektive läsk. Tänk dock på att dessa innehåller sötningsmedel och inte är supernyttiga bara för att dom inte innehåller några kalorier.

Dollarmeny på McDonald’s floppade

Dollarmenyn slog aldrig riktigt igenom i Sverige. Vad som menas med dollarmeny är att man har ett utbud där allt på menyn kostar 1 dollar. Till exempel en hamburgare för 1 dollar, en mellan pommes frites för 1 dollar, osv.

Dollarmeny finns inte längre i Sverige

Man försökte ett tag i Sverige att hålla en liknande meny där exempelvis en cheeseburgare kostade 10 kr. Men i och med att inflation är den del av vårt samhälle så höll inte konceptet i längden. Även USA har skrotat det mesta av sin dollarmeny.

Mc Donalds fakta

 • Historia: McDonald’s grundades 1940 av Richard och Maurice McDonald som en drive-in-restaurang i San Bernardino, Kalifornien. Varumärket fick senare franchise av Ray Kroc, som öppnade den första officiella McDonald’s-serien 1955 i Des Plaines, Illinois.
 • Meny: McDonald’s är känt för sin meny, som innehåller saker som Big Mac, Quarter Pounder, Chicken McNuggets, Happy Meals och ett brett utbud av frukostartiklar. De erbjuder även drycker som kaffe, läsk och milkshakes.
 • Global närvaro: McDonald’s har en omfattande global närvaro, med tusentals platser i över 100 länder. Det är en av världens största och mest erkända snabbmatskedjor.
 • Slogan: McDonald’s har genom åren använt olika slagord, men en av dess mest kända är “I’m lovin’ it”, som har använts i marknadsföringskampanjer runt om i världen.
 • Kontroverser: McDonald’s har mött olika kontroverser och kritik genom åren, inklusive oro över näringskvaliteten på sin mat, arbetsmetoder, miljöpåverkan och marknadsföringen av sina produkter till barn.
 • Ronald McDonald: Företagets maskot, Ronald McDonald, är en clownkaraktär som används i reklamsyfte, särskilt i marknadsföring till barn.
 • Innovation: McDonald’s har introducerat flera innovationer genom åren, såsom drive-thru-tjänsten, McCafe-kaffelinjen och ansträngningar för att minska användningen av antibiotika i sin leveranskedja.
 • Samhällsengagemang: McDonald’s är involverat i olika samhällsinitiativ, till exempel Ronald McDonald House Charities, som stödjer familjer med sjuka barn.
 • Digital närvaro: Företaget har också anammat teknik, med mobilappar för beställning och leverans, samt digitala menytavlor i många av sina restauranger.
 • Hållbarhet: Under de senaste åren har McDonald’s ansträngt sig för att bli mer miljömedveten, sätta upp mål för hållbara inköp, minska avfall och förbättra energieffektiviteten.

Efterrätter att välja mellan på McDonald’s

På senare år har McDonald’s valt att satsa mer och mer på sin caféverksamhet och man har startat det som kallas McCafé. Många gånger har caféet till och med en separat kassa, så att den som vill fika och dricka kaffen inte ska behöva köa med alla hamburgerkonsumenter.

Efterrätter i McDonald’s ordinarie sortiment

Då inte alla McDonald’s restauranger har ett McCafé, ska vi berätta mer om de desserter som finns i det ordinarie sortimentet. En stor favorit bland många besökare är äppelpajen, som funnits i sortimentet länge.

Äppelpajen är en riktig kaloribomb på hela 245 kcal. Den innehåller i princip inte något protein och är alltså inte särskilt nyttig. Men så är det ju ofta, det som är gott är inte så nyttigt. Jämför man McCafé med andra caféer på marknaden så är inte McDonald’s mer onyttigt än någon annat ställe, om vi jämföra själva utbudet av kakor, bullar och godsaker.

Visste du att McDonald’s kaffe är extremt populärt över hela världen? Britney Spears sägs bland annat ha sagt att hon vägra dricka något annat kaffe än det som kommer från McDonalds.

Sallader – finns bara ett alternativ på menyn

Ibland hamnar man på McDonald’s vare sig man vill det eller inte. Kanske har man kompisar som ska dit. För dig som är mer hälsomedveten, finns det alternativ som kan passa även för dig.

Färre kalorier i en sallad

En Big Mac innehåller 525 kcal och en mellan pommes frites 329 kcal. Sammantaget alltså 854 kcal. Även om salladsmenyn är ganska skral, det finns i skrivande stund bara en sallad att välja på, så har den betydligt färre kalorier än en Big Mac-meny.

Just nu erbjuder man en sallad som innehåller mango, chili, kyckling och grönkål. Totalt innehåller salladen 420 kcal. Detta är alltså mindre än vad en stor pommes frites innehåller. Men den är betydligt mer mättande!

Bästa lågkalori-burgaren

För dig som älskar hamburgare och inte kan tänka dig någonting annat, men som samtidigt vill tänka på vikten, ska vi nu presentera den bästa lågkalori-hamburgaren!

Foto Mc Donalds

Black Garlic Cheese – bästa lågkalori-burgaren

Black Garlic Cheese finns på utvalda restauranger men innehåller “bara” 321 kcal, vilket gör den svårslagen även bland konkurrerande kedjor, så som Max och Burger King.

För övrigt gäller regeln att ju mindre hamburgare, desto färre kalorier. Så vill du tänka på vikten, välj en liten hamburgare eller cheeseburgare framför dom större varianterna, såsom McFeast, Big Mac, osv.

FAQ – Vanliga frågor om McDonalds meny

Nu har det blivit dags att besvara några av de vanligast förekommande frågorna om McDonald’s, menyn, innehållet och prissättningen.

Vad är det hälsosammaste på menyn?

Om du går till McDonald’s och beställer en sallad och kolsyrat vatten, kommer du ganska lindrigt undan och landar på strax över 400 kcal. Salladen är ganska väl tilltagen och många gånger kan man äta halva och ändå känna sig mätt.

Vad är det mest ohälsosamma på menyn?

Det finns några riktiga fettbomber på McDonald’s. Big Bacon Clubhouse är en sådan bomb som innehåller 843 kcal. Addera en pommes frites och en läsk på det och du kommer lätt upp i 1500 kcal. Man brukar säga att en pizza innehåller cirka 1000 kcal.

Vilken är den billigaste menyn?

McDonald’s jobbar för att locka till sig barnen genom att erbjuda en Happy Meal för 39 kr. Tanken är att kanske att föräldrarna inte kommer kunna motstå frestelsen att äta också. Den billigaste menyn för vuxna är den så kallade lilla menyn, med hamburgare, liten pommes och liten läsk för 50 kr.

Vad är dyrast i McDonald’s meny?

McDonald’s erbjuder vad som kallas plusmeny, där man får största läsken och största pommes fritesen. Om man väljer en plusmeny till den dyraste menyn, får man betala i runda slängar 130 kr för hela menyn.

Summering – McDonalds meny

I den här artikeln har vi tagit en titt på hamburgerkedjan McDonald’s och gått igenom utbudet, näringsinnehållet, priserna, osv. Som vi sett har kedjan ganska konkurrenskraftiga priser, men ligger inte speciellt bra till på nyttighetsskalan. Det gör i och för sig inte några av snabbmatsrestaurangerna.

McDonald’s är inte något superbra alternativ för dig som vill äta nyttigt. Men om du vill ha goda hamburgare, snabb leverans av din mat samt veta exakt vad du får varje gång och vad du betalar – då är McDonald’s grejen för dig!

 

 

 

 

 1. UllisL skriver:

  GRYM artikel! tack för detta det va bättre info än de flesta jag läst om McD. Keep it up! Kram Ullis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024