Marockansk inredning – stil historia och ursprung

Orientalisk och Marockansk inredning har blivit allt mer populär de senaste åren. Marockos rika historia och kultur har påverkat många hur de inreder sina hem. Marockansk inredningsstil är en populär och unik blandning av traditionella Arabiska, Berberiska, Moriska och Medelhavsinfluenser.

LÄS MER: Bästa Marockanskt kakel inspiration och tips

Den marockanska inredningen innebär färgglada tyger, mönster och texturer. Det är också ofta ganska utsmyckat, med intrikata detaljer och utsmyckningar. Rika färger som djupröda, gröna och blåa används ofta i hela marockanska interiören.

Foto: cravenadventures.com

Kakel ovan finns HÄR

Multifärgat kakel ovan HÄR

Marockansk inredning – Historien bakom

Marockansk inredning blev först populär i väst i början av 20-talet, när västerlänningar började resa till Marocko och köpa med sig tillbaka souvenirer från sina resor. Dessa föremål var ofta små möbler eller textilier, vilket hjälpte till att sprida marockansk inrednings popularitet utanför Marocko. På grund av sin distinkta kombination av traditionella och moderna designelement har marockansk inredning vunnit popularitet de senaste åren. Marockansk stil är ofta eklektisk, chic och exotisk, med ett starkt fokus på att skapa ett inbjudande och bekvämt utrymme.

Ljusgrått modernt marocko kakel finns HÄR

Kakel ovan hittar ni HÄR

Marockansk inredning – Få stilen hemma

Färger

Färg spelar en viktig roll i marockansk stil och används ofta för att skapa en inbjudande och varm atmosfär. Röda, apelsiner och gula är vanliga färger som används i marockanska interiörer, eftersom de representerar solen och värmen i det nordafrikanska landet. Blå är också en populär färg i Marocko, eftersom den symboliserar vatten och svalka.

Medan djärva färger ofta förknippas med marockanska interiörer, finns det också en plats för mer dämpade nyanser. Neutraler som vitt, svart och grått kan användas för att skapa en känsla av balans i ett utrymme. Och när de används med ljusare färger kan de hjälpa till att markera specifika områden eller designelement.

Shoppa Marocko inspirerade puffar

Kaklet ovan hittar ni HÄR

Texturer och mönster

Strukturen är en viktig del av marockansk inredningsstil eftersom den hjälper till att skapa en känsla av rikedom och lyx. När den används klokt kan textur göra ett utrymme mer intimt och inbjudande. Det ger också visuellt intresse och kan hjälpa till att dölja brister i ytorna på väggar eller golv.

Dessa funktioner skapar ofta en illusion av djup och rörelse och lägger till visuellt intresse. Marockansk stil inredning innehåller ofta rikt färgade tyger, invecklat kakelarbete och snidade trädetaljer. Dessa element skapar ett unikt och inbjudande utrymme, perfekt för avkopplande eller underhållande gäster.

Belysning

I marockansk inredning spelar ljus en viktig roll för att ställa in stämningen och atmosfären i ett utrymme. Ofta används flera ljuskällor för att skapa önskad effekt. Till exempel kan ljus eller lyktor ge en mjuk, romantisk glöd; väggsconces eller ljuskronor kan lägga till en touch av glamour.

Belysning kan också användas för att markera vissa funktioner i ett rum. Till exempel kan accentbelysning uppmärksamma arkitektoniska detaljer eller konstverk. Dessutom används uppgiftsbelysning ofta i rum i marockansk stil för att belysa aktiviteter som matlagning eller läsning.

Marockanskt klinker golv till kök ovan finns HÄR

Ovan har man matchat golv med samma kakel, SNYGGT!

Marocko köksgolvet ovan finns HÄR

Marockansk inredning i ditt kök

Det finns ingen anledning att boka ett flyg till Marrakech för att få marockansk inredningsstil i köket. Att integrera marockansk design i ditt kök innebär att du lägger till några viktiga element. Börja med mönstrade golvplattor i djärva färger som koboltblått eller levande grönt. Arbeta i några handgjorda mässings- eller kopparaccentstycken, som lyktor eller serveringsvaror. Lägg till en touch av nyckfullhet med färgglada tofsade gardiner hängde ovanför fönstren.

Inredningen ska vara bekväm men snygg, med gott om plyschkuddar och kuddar i juveltoner. Målade skåp är perfekta för att uppnå ett marockanskt utseende, och de kan enkelt göras med lite tålamod och några stenciler.’

Färger för ett marockanskt kök

Först vill du välja färger som återspeglar Marockos livliga och färgglada kultur. Tänk på rika röda, apelsiner och gula. Du kan till och med gå till en djärv blå eller grön. Därefter vill du lägga till några mönster och texturer. Detta kan göras med kakelarbete, tapeter eller till och med tyger. Att lägga till några marockanskt inspirerade textilier är ett bra sätt att få ihop looken. Sist men inte minst, glöm inte belysningen! Marockanska lyktor är ett måste för alla kök i marockansk stil.

Möbler och tillbehör till ett marockanskt kök

Att lägga till några viktiga möbler och tillbehör kan ge ditt kök en marockansk smak utan att överväldiga utrymmet. Börja med en matta i marockansk stil. Det kan vara en levande, mönstrad bit som gör ett uttalande eller ett mer dämpat alternativ som ger en touch av färg och struktur till rummet. Leta sedan efter möbler som har invecklade detaljer och metallaccenter. En skänk eller ett skåp är avgörande för att lägga till förvaring och visuellt intresse för utrymmet.

Blått megasnyggt kakel finns HÄR

Ni hittar golvet ovan HÄR

Hur snyggt svartvitt marocco kakel?

Marockansk inredning i ditt badrum

Börja med väggarna. Måla dem i rika, jordnära färger eller använd marockanskinspirerad tapet för en omedelbar dos stil. Lägg till plattor i morisk stil. Dessa kan användas på golvet, väggarna eller som accenter i duschen eller runt diskbänken. Dessutom införliva metalllyktor. Dessa är perfekta för att lägga till omgivande belysning och finns i olika marockanskt inspirerade mönster. Häng dessutom färgglada textilier. Gobelänger, handdukar och mattor i livfulla färger hjälper till att skapa en exotisk känsla i ditt badrum.

Snyggt golvkakel ovan HÄR

Belysning är en del av marockansk inrednings väsentliga aspekter som ingår i badrummet. Traditionella marockanska lampor är mässing eller koppar och har ofta invecklade mönster. De hängs från taket eller placeras på bord och hyllor. Ljus används också ofta i marockanska badrum för att lägga till en romantisk touch.

Marockansk inredning i vardagsrummet

Börja med väggarna. Måla dem en rik, jordnära färg som terrakotta eller djupt guld. Lägg sedan till intresse med en stencilerad kant eller väggmålning. Dessutom möblera ditt utrymme med lågt slungade soffor och bord. Puff ottomaner är också ett måste i marockansk stil vardagsrum.

Ni hittar beige kakel ovan HÄR

Så här snyggt och exotiskt kan Marockanskt kakel bli i vardagsrummet!

Grönt klinkergolv ovan finns HÄR

Rikt mönstrade mattor, gobelänger och kuddar kommer att skapa en inbjudande och mysig känsla – dessutom lager massor av textilier. Slutligen lägger du till några finjusteringar som lyktor, ljus och mässingsaccenter för att komplettera utseendet.

Dessutom, när man utformar ett vardagsrum med marockanskt inflytande, finns det många alternativ för möbler och inredning. Till att börja med, överväga att införliva några möbler i marockansk stil i utrymmet. Dessa bitar är ofta stoppade i rikt mönstrade tyger och kan hjälpa till att ställa in stämningen i rummet. Det kan inkludera soffor med lågt slängd, soffbord, puffar, ottomaner och golvkuddar.

Shoppa Marocko inspirerade puffar

Foto: cotemaison.fr

 

Foto: italianbark.com

Inred en Marockansk uteplats

Att inreda i den Marockanska stilen på uteplatsen är mäkta populärt utomlands. Speciellt många lyxiga hotell kör på Orient stilen. Inred med massa lyxiga färgstarka orient mönstrade kuddar och puffar. Addera några vackra Marockanska lyktor i olika storlekar och glöm inte köpa en vacker vattenpipa på nån loppis.

Foto: littlemissnottinghill.com

Sammanfattningsvis

Är den Marockanska inredningen några av de vackraste och mest invecklade i världen. Denna mustiga stil är ofta fulla av mycket färg och mönster, som kan vara traditionella och moderna. Överväg att införliva marockanska element i din design, om du letar efter ett nytt och spännande sätt att dekorera ditt hem.

Shoppa Marocko inspirerade puffar

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

9 kommentarer

Lindsey @ arkadian belle woods söndag, februari 19, 2012 - 21:55

I love this! This pictures are so beautiful! I love them all! Your blog looks so gorgeous! Thanks again for stopping by my blog Maria and for your sweet comment!

Svara
Angela måndag, februari 20, 2012 - 03:11

Hi Maria – thank you so much for stopping by my blog and posting such a lovely comment. I also love your blog… beautiful imagery.

Have a wonderful week.

Angela

Svara
Brendan måndag, februari 20, 2012 - 03:13

Thanks for stopping by my blog! Love the Moroccan inspiration!

Svara
Sandra måndag, februari 20, 2012 - 07:09

What a beautiful inspiring blog! ♥

Hugs, Sandra

Svara
svenja måndag, februari 20, 2012 - 12:38

cute blog you have!
love from germany, svenja

Svara
Na vitrine måndag, februari 20, 2012 - 17:26

Thank you for your visit and lovely comment on my blog! I am very happy :) You too have an inspiring blog! going back again :)

Svara
Sofia måndag, juli 30, 2012 - 14:53

Indiska är min mammas favorit affär, växte upp i ett hem fullt med prylar därifrån. De har verkligen bara blivit bättre med åren, himla modernt och fint nu.

Svara
Ali tisdag, februari 26, 2019 - 10:45

Hej Maria, tack för du delar med oss din blogg.
http://www.moroccanhome.se har mycket fina saker från Marocko <3
Kram

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 kommentarer 998 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis