Hur kan jag måla om staket och få det se så där proffsigt ut? Det frågar sig många som har bestämt sig för att måla om staket där hemma. När det börjar gå mot vår och sommar, då börjar de flesta se igenom tomten vad som behövs repareras och målas om. Att ha ett fräscht staket är A och O, det ramar in trädgården och får den att se välskött och prydlig ut.
Ett staket kan vara gjort av många olika material som trä, stål, gjutjärn och tom. av plast. Det vanligaste materialet på staket, är dock trä. Trä är ett vackert levande material, nackdelen med trä är att målning flagar på ytan. Ett staket med avflagnad färg, det sänker hela hemmets utseende. Då kan det vara dags att gå över hela staketet noga och laga alla trasiga delar, samt måla om staketet.
Så hur målar man om staket som ett proffs? I detta inlägg går vi igenom steg för steg, hur ni målar om staket och får det se så där proffsigt ut som på TV.
Antingen är staketet i ofärgat trä, eller så är det målat med en gammal färg. I vilket fall av dessa, så bör du tvätta med målartvätt, slipa ytan lätt, laga eventuella skador, måla först med bra grundfärg och sist med en täckande utefärg för snickerier.
Många staket är tillverkade av sk. tryckimpregnerat trä. Det vill säga att virket är behandlat, för att kunna klara av hårt väder bättre. Ett tryckimpregnerat trä går dock mindre bra att måla med vanlig utefärg.
Det krävs istället en annan typ av färg, för att färgen ska fästa bättre. Vanlig fönsterfärg är ett utmärkt val för att måla tryckimpregnerat trä staket utomhus. Den ger en blank och tålig yta som står emot väta och UV-strålning, vilket gör att den ser snygg ut och skyddar virket i många år framöver. Välj en fönsterfärg av god kvalitet som är avsedd för utomhusbruk.
Tro inte att det bara går att måla om staket, utan att ha gjort något förarbete. Nej så enkelt är det inte, så enkelt är ingen ommålning dessutom. Nej det krävs ett gediget för och grundarbete, för att färgen ska fästa och hålla länge. Innan du påbörjar målandet av staketet är det viktigt att först noggrant vätta det, särskilt om det inte är helt nytt.
Smuts som tex. trädgårdspollen, vägsmuts, jordstänk och liknande brukar snabbt dra till sig smuts på staketet, och en noggrann rengöring är avgörande för att färgen ska fästa ordentligt. En fördel medstaket är att du kan använda högtryckstvätt till rengöringen, vilket gör att arbetet går snabbare och mer effektivt. Det höga trycket hjälper dessutom till att avlägsna större delen av den gamla färgen.
Det finns dock nackdelar med att högtryckstvätta, att träets fibrer kan skadas av det hårda vattnet och leda till att träet suger åt sig för mycket vatten. Därför bör du alltid vara försiktig och se till att staketet torkar ordentligt innan du börjar måla. Om staketet endast är lätt smutsat eller om det inte finns mycket gammal färg att ta bort kan du nöja dig med att spola av det med en trädgårdsslang.
Efter staketet har tvättats noga, gå så igenom hela staketet. Kolla efter sprickor och trasiga delar. De trasiga delar ni hittar , delagar och åtgärdar ni innan målningen. Vi tipsar er även om att skrapa bort alla gamla färgflagor från staketet. Gammal färg ger ett ojämt resultat med den nya färgen, så det är mycket viktigt att all gammal, lös färg kommer bort helt.
Det här behöver du:
• Tvättsvamp och borste
• Rengöringsmedel
• Slippapper
• Färgskrapa
• oljefärg
• Pensel/Roller
• Handskar
1. Börja med att rengöra staketet noga, gärna med vattenslangen i trädgården. Ni kan också använda ett bra rengöringsmedel för måler, avsett för utomhusträ, följ noga tillverkarens instruktioner. Använd gärna en borste och svamp för att nå även de svårare partierna.
2. När träet i staketet torkat helt, börja att krapa och slipa bort all löst sittande färg tills du har en jämn och fast yta. Borsta bort damm och färgflagor noggrant.
3. Dags att börja måla! Måla staketet med antingen en bra oljefärg, eller om staketet är av tryckimpregnerat trä, då målar ni med en fönsterfärg istället. Använd gärna en roller för att snabbt applicera färgen, och arbeta i den med en pensel för att säkerställa att alla ytor täcks ordentligt. Var särskilt noggrann med ändträet på både staketets topp och undersida.
4. Avsluta med ytterligare en strykning med olje eller fönsterfärg. Om du gör dessa steg noga ovan, då har du ett staket som är väl skyddat mot fukt, väder och vind en lång tid framöver.
Om ni följer våra råd ovan om att måla staket i sommar. Då kommer ni garanterat få ett staket som är så snyggt, att grannen blir grön av avund. Vi kommer att tipsa i fler inlägg om hur ni målar om diverse utomhus prylar i vår och sommar. Dessutom kommer vi dra igång serien, Sveriges bästa hemmaprojekt igen. Där vanliga Svenskar visar upp sina bästa hemmaprojekt både inomhus och ute.
Har du ett hemmaprojekt du tycker borde komma med på Inredningsvis? Maila oss då till info@inredningsvis.se eller DM på Instagram, så kanske just du kommer med här nästa gång.
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024