fbpx

Måla om gamla möbler – 6 tips

Måla om möbler kan verkligen göra underverk för din inredning. En burk färg kan omvandla en tråkig byrå eller ett nedgånget soffbord till en fantastisk inredningsdetalj. Förutom estetiska fördelar, får du också en möjlighet att återanvända och uppgradera, vilket är en vinst för både dig och miljön. Men innan du dyker rakt ner i färgburken, är det viktigt att
tänka på några saker.

LÄS MER: Antika möbler – 10 tips för att köpa rätt

I denna utförliga guide tar vi dig genom processen steg för steg, från planering till utförande. Vi presenterar sex värdefulla tips som garanterat kommer att göra ditt projekt enklare, roligare och mer framgångsrikt.

Foto: nordr.com

1 – Förbered ytan

För att uppnå en slät och jämn finish är det absolut nödvändigt att förbereda ytan ordentligt. Det kan handla om att slipa ner gammal färg, fylla i skavanker med spackel, eller helt enkelt rengöra ytan från damm och smuts. För att inte slarva med förarbetet, bör du inte förhasta dig. Tiden du investerar här kommer att belöna dig med en möbel som ser ut som ny.

● Grovt och fint sandpapper
● Spackel för eventuella hål och skavanker
● Rengöringsmedel eller träsåpa för ytrengöring

2 – Välj rätt färg

Färgvalet är inte bara en estetisk fråga, det har också praktiska implikationer. Oljebaserade
färger är mycket slitstarka och kan vara bra för möbler som kommer att användas frekvent,
men de tar längre tid att torka och är ofta svårare att jobba med. Vattenbaserade färger
torkar snabbare och är enklare att applicera, men de kanske inte håller lika länge.

● Oljebaserade färger för slitstyrka
● Vattenbaserade färger för användarvänlighet

Foto: mylittleredhouse.se

3 – Använd primer

Använda en primer kan göra underverk för ditt slutresultat. Den hjälper inte bara färgen att fästa bättre, utan den kan också förhindra att möbelns ursprungliga färg lyser igenom. Detta är särskilt viktigt om du går från en mörk till en ljus nyans. För bästa resultat, applicera två lager primer och låt torka ordentligt mellan varje.

4 – Tekniken är viktig

Många förbiser vikten av teknik när det kommer till att måla. För att undvika streck och penselmärken, använd långa, jämna penseldrag. En annan bra teknik är att måla i ”W”-mönster för att fördela färgen jämnt över ytan. Det kan vara frestande att måla på för mycket färg på en gång, men det är alltid bättre med flera tunna lager än ett tjockt.

5 – Låt torka ordentligt

Det kan vara frestande att skynda på processen, men färg behöver tid att torka. Om du applicerar ett nytt lager för tidigt, riskerar du att få en kladdig och ojämn yta. Lägg därför gärna in en torkpaus på minst 24 timmar mellan varje lager, och dubbelkolla att färgen verkligen är torr innan du fortsätter.

6 – Efterbehandling

När färgen har torkat är det dags för den sista touchen – efterbehandlingen. Ett lager klarlack eller möbelvax kan göra underverk för din möbels livslängd och utseende. Det skyddar också mot smuts, fläckar och repor, vilket är särskilt användbart för ytor som kommer att utsättas för mycket slitage.

Sammanfattning – Måla om möbler

Att måla om gamla möbler kan vara både en kreativ och praktisk utmaning. Genom att följa dessa sex detaljerade tips kommer du inte bara att spara tid och ansträngning, utan också få en möbel som du kommer att vara stolt över i många år framöver.

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis