Måla om gamla möbler - gör så här

Måla om gamla möbler – Gör så här

Innehållsförteckning

Planerar ni att måla om gamla möbler men är osäker på hur? I detta inlägg går vi igenom stegvis hur ni kan måla om äldre möbler till nya. Att måla om möbler kan verkligen göra underverk för din inredning. En burk färg kan omvandla en tråkig byrå eller ett nedgånget soffbord till en fantastisk inredningsdetalj. Förutom estetiska fördelar, får du också en möjlighet att återanvända och uppgradera, vilket är en vinst för både dig och miljön. Men innan du dyker rakt ner i färgburken, är det viktigt att tänka på några saker.

LÄS MER: Antika möbler – 10 tips för att köpa rätt

I denna utförliga guide tar vi dig genom processen steg för steg, från planering till utförande. Vi presenterar sex värdefulla tips som garanterat kommer att göra ditt projekt enklare, roligare och mer framgångsrikt.

I detta inlägg går vi igenom följande:

 • Hur ni förbereder inför målning
 • Att välja rätt färg
 • Vilken målarteknik
 • Måla om möbler

Foto: nordr.com

1 – Förbered ytan

För att uppnå en slät och jämn finish är det absolut nödvändigt att förbereda ytan ordentligt. Det kan handla om att slipa ner gammal färg, fylla i skavanker med spackel, eller helt enkelt rengöra ytan från damm och smuts. För att inte slarva med förarbetet, bör du inte förhasta dig. Tiden du investerar här kommer att belöna dig med en möbel som ser ut som ny.

● Grovt och fint sandpapper
● Spackel för eventuella hål och skavanker
● Rengöringsmedel eller träsåpa för ytrengöring

2 – Välj rätt färg

Färgvalet är inte bara en estetisk fråga, det har också praktiska implikationer. Oljebaserade
färger är mycket slitstarka och kan vara bra för möbler som kommer att användas frekvent,
men de tar längre tid att torka och är ofta svårare att jobba med. Vattenbaserade färger
torkar snabbare och är enklare att applicera, men de kanske inte håller lika länge.

● Oljebaserade färger för slitstyrka
● Vattenbaserade färger för användarvänlighet

Foto: mylittleredhouse.se

3 – Använd primer

Använda en primer kan göra underverk för ditt slutresultat. Den hjälper inte bara färgen att fästa bättre, utan den kan också förhindra att möbelns ursprungliga färg lyser igenom. Detta är särskilt viktigt om du går från en mörk till en ljus nyans. För bästa resultat, applicera två lager primer och låt torka ordentligt mellan varje.

4 – Tekniken är viktig

Många förbiser vikten av teknik när det kommer till att måla. För att undvika streck och penselmärken, använd långa, jämna penseldrag. En annan bra teknik är att måla i “W”-mönster för att fördela färgen jämnt över ytan. Det kan vara frestande att måla på för mycket färg på en gång, men det är alltid bättre med flera tunna lager än ett tjockt.

5 – Låt torka ordentligt

Det kan vara frestande att skynda på processen, men färg behöver tid att torka. Om du applicerar ett nytt lager för tidigt, riskerar du att få en kladdig och ojämn yta. Lägg därför gärna in en torkpaus på minst 24 timmar mellan varje lager, och dubbelkolla att färgen verkligen är torr innan du fortsätter.

6 – Efterbehandling

När färgen har torkat är det dags för den sista touchen – efterbehandlingen. Ett lager klarlack eller möbelvax kan göra underverk för din möbels livslängd och utseende. Det skyddar också mot smuts, fläckar och repor, vilket är särskilt användbart för ytor som kommer att utsättas för mycket slitage.

Sammanfattning – Måla om möbler

Att måla om gamla möbler kan vara både en kreativ och praktisk utmaning. Genom att följa dessa sex detaljerade tips kommer du inte bara att spara tid och ansträngning, utan också få en möbel som du kommer att vara stolt över i många år framöver.

 1. Superfint hem och så himla vacker stil i inredningen! :) Kul inlägg! Kram

 2. Vackert hem!

 3. Sååå fint!!

 4. Gud så fint!

 5. Men wow vilket hem! ???

 6. Så fint!

 7. Åh så vackert hem! Och jag håller med dig om det stället, underbart fint där! :)

 8. Riktigt fint :D

 9. Verkligen jättefint hem :). Så spännande att läsa verkligen :)

 10. Åh så himla fina bilder och älskar inredningen! :-D Kramis

 11. SÅ himla fint hem och jag älskar just denna stilen på inredning:) Kul idé du kommit med om instagramhem:) Kram Moa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024