Antika möbler – 10 tips för att köpa rätt

Alla som gillar att fynda antika möbler på loppis räcker upp en hand…

Det kan dock vara ack så svårt att som amatör göra det ultimata vintage fyndet utan att bli lurad på hela konfekten (och plånboken… :) Antikvitetshandlare kan vara nog så påstridiga, övertalande och charmerande. Jag har därför satt samman en liten checklista med frågetecken innan du slår till på ditt antika drömmöbler… enjoy!

LÄS MER: 10 sammetsmöbler för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Här är några tips för att välja och ta hand om vintagemöbler:

  • Tänk på din personliga stil och budget. Vintagemöbler finns i en mängd olika stilar, så det är viktigt att välja möbler som du tycker om och som passar in i din hemmiljö. Du bör också tänka på din budget.
  • Köp möbler av hög kvalitet. Vintagemöbler är ofta tillverkade av högkvalitativa material som kommer att hålla i många år. Se till att du köper möbler som är välgjorda och i gott skick.
  • Köp möbler som är i gott skick. Det är viktigt att köpa möbler som är i gott skick. Om möblerna är skadade eller slitna kan det bli dyrt att reparera eller restaurera dem.

Antika möbler

antika möbler

1. Är det verkligen antika möbler?

Stämmer det säljaren säger om sina antika möbler? Om inte, hur vet han / hon om det du ska slå till på faktiskt är antikt? Känns något skumt….be om BEVIS. Ingen ska behöva gå hem och upptäcka att man är riktigt blåst på vintagekonfekten. Det är mycket scam i omlopp speciellt på Blocket, så var alltid extra uppmärksam vid privata köp.

BILLIG INREDNING

antikt

2. Ställ frågor

Bombardera säljaren med så många frågor om objektet som möjligt, ingen fråga är för dum i detta sammanhang. I detta fall är titeln Fröken Frågvis den bästa du kan inneha.

3. Inspektera dina blivande antika möbler

Granska möbeln du vill köpa NOGA – det är absolut ingen skam att genomsyna en antik möbel ordentligt innan du bestämmer dig för ett möjligt köp. Säljaren kommer såklart att övertyga dig att eventuella skråmor och sprickor inte syns alls… Men känn efter utan press, vill du inte ha en spricka i glasbordet… gå bara.

VINTAGE

4. Jämför med andra

Du ser till exempel en antik möbel på en loppmarknad för ett pris, medan en antikbutik på nätet har en liknande möbel för halva priset, tänk då efter. Det kan vara ett giltigt skäl, men du kan också bli grundlurad.

5. Viktigast vid köp av antika möbler

Köp ALDRIG en möbel om du är osäker eller känner sig pressad av säljaren. Gå helt efter hjärtat när det kommer till antikviteter, tänk att du ska vilja leva ihop med möbeln i många år. Ja att välja ut det antika drömfyndet är lite som att välja partner och då är bara det allra bästa är gott nog:)

möbeln

6. Var inte rädd för att be om rabatter, de flesta säljare inkluderar en 10-30% marginal på alla föremål.

7. Inspektera föremålet du är intresserad av, plocka upp det, vänd på det, se till att det inte har några dolda skavanker. Håll ett öga på säljaren medan du gör det. Om de blir nervösa kan det vara något som går förlorat eller skadat. Fråga även säljaren om möblerna har restaurerats någon gång (det påverkar värdet på en antikvitet).

8. Leta efter butiker som har ett antikt föremål utställt men som inte är specialiserade på att sälja antika möbler. Chansen är stor att detta blir ett bra fynd. När det inte passar in i butikens huvudfilosofi är ägaren förmodligen ingen expert på området och säljer den gärna och går vidare.

9. Erbjud inte kontanter, förhandla fram bästa möjliga pris för att betala med check eller kreditkort först. När du har ditt kort eller checkhäfte redo, fråga om det finns en extra rabatt för att betala med kontanter. Nästan alla säljare föredrar kontanter, så använd alla knep i boken.

10. Få alltid ett kvitto speciellt från auktionsförrättare eller antikhandlare. Se till att det anger ålder, stil, träsort, värde och om det fanns någon skada eller restaurering. Detta kan användas som en garanti när falska eller saknade uppgifter förekommer.

VINTAGE HOME

LÄS MER: 10 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Slutsummering – Antika möbler

Där har ni några köptips som förhoppningsvis hjälper er hitta det perfekta antika möbelfyndet… nu är det bara att ge er ut och fynda på närmsta loppmarknad och antikrunda… Lycka till! :)

Lycka till!

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

4 kommentarer

Lauren onsdag, juni 4, 2014 - 05:36 Svara
Linda onsdag, juni 4, 2014 - 13:51

Vilka bra tips,ska jag tänka på nästa gång jag handlar. Jag köpte ju ett väldigt nött skrivbord i mera antik stil, men min tanke var ändå att rusta upp det, för jag vill ha det vitt istället för brunt. Så då kändes det ok att köpa det även om det var nött för jag skulle ju ändå göra om det, däremot prutade jag ner priset lite för att det var nött och det gick handlaren med på
Kram Linda

Svara
ania onsdag, juni 4, 2014 - 22:23

Wow!! Fantastic inspirations <33333333

Svara
Monnaie Ernakulam fredag, juni 6, 2014 - 08:36

Like the interior furnishing!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 kommentarer 799 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis