fbpx

Julbelysning utomhus och inomhus- bästa tipsen

Varför älskar vi julen så mycket som vi gör? Kanske har det ha att göra med alla underbara juleljus, som ger oss ett så efterlängtat ljus i den annars mörka och karga decembernatten? I den här artikeln ska vi lägga allt krut på julbelysning, så väl inomhus som utomhus. Här får du mängder av grymma tips på hur du kan skapa den bästa belysningen och få optimal julkänsla!

LÄS MER: Så julpyntar ni utomhus som ett Jul proffs

Samtidigt vet vi ju att elpriserna stuckit iväg till skyarna. Därför kommer vi också ge dig tips på hur du kan spara in på elen utan att behöva spara in på belysningen. Vi har tidigare tipsat julpynt inspiration för inne och ute. Nu kör vi istället igång och julbelyser hem och trädgård så att julen sprudlar!

Julbelysning inomhus – tips och inspiration

Vacker vit julstjärna Snöblomma ovan finns HÄR

Ni hittar belysning ovan HÄR HÄR HÄR & HÄR

LED-belysning – nya tidens belysning

Tack vare LED-belysningens framfart har det blivit väldigt enkelt placera ut julbelysning lite varstans i hemmet. Man är inte längre bunden till vägguttag och man slipper också en massa fula sladdar som ligger tvärs över golvet. LED-lampor drivs ofta med batterier och kan enkelt döljas i exempelvis en liten gran eller om slingan hängs upp över spisen, etc.

Går det ha en inomhus belysning utomhus? Svaret är NEJ! Mixtra inte med innesladdar ute, det kan i värsta fall sluta med döden. Inomhussladdar är inte isoloerade för väta och ska BARA användas inne.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Ni hittar vacker fusk gran ovan HÄR

Belysning till granen

Vill du ha en äkta disney-gran? Med massvis med ljus och färger? Då ska du jobba med belysningen! Nöj dig inte med den klassiska ljusslingan utan slå på stort och addera mindre LED-ljus också. Ljusslingor som kallas snöflingor ger en häftig effekt när dom hängs upp i granen.

Kom ihåg att jobba med djupet på granen och häng inte bara ljus ute på änden av kvistarna. Arbeta dig hela vägen in till granens stam och placera ljus där också. Då får du en helt annan känsla på granen och de dekorationer du hänger upp blir belysta från flera olika håll.

Ljus ovanför öppna spisen

Den öppna spisen är ett naturligt centrum i vardagsrummet och någonting som drar blickar åt sig. Därför är det perfekt att placera vackra ljus på själva spisen. Här kan man låta fantasin flöda och ställa fram många andra fina dekorationer och låta ljusen fungera som belysning för att dessa dekorationer ska synas ännu bättre.

TIPSET! Lägg en lång slinga med gröna kvistar längs hela spismanteln. Sätt sedan levande ljus i olika storlekar på spisen och låt dem mixas fint med det gröna.

Hängande vägg-gran

En julgran behöver inte stå i en julgransfot i ett hörn i hemmet. Även om det är tradition att ha det just så, finns det altern ativ. Vi har tidigare skrivit om graner som man sätter upp på väggen. Det här är superfräcka, nyskapande och ger en underbar julfeeling.

Det finns flera sätt att göra detta på. Antingen köper man en färdig ställning, formad som en gran och som man sätter upp på väggen. Där kan man sedan fästa allt från ljusslingor till granris och julkulor. Men man kan också göra det till ett DIY-projekt helt enkelt sätta upp ljusslingan direkt på väggen.

Ljusslingor överallt

Ljusslingor behöver nödvändigtvis inte uteslutande hänga i granen, utan kan användas för att dekorera till exempel en dörrkarm. Du kan också låta ljusslingan ligga direkt på bordet tillsammans med juldukningen för att få ännu mer mysfaktor till julbordet.

Ni hittar träd ovan HÄR

Julbelysning utomhus – viktiga saker att tänka på

Nu ska vi förflytta oss utomhus och titta närmare på julbelysning utomhus. Här behöver man främst tänka på att välja en belysning som är gjord för att klara utomhusklimat. Om man använder ljusslingor som är avsedda för att användas inomhus, kommer dessa snabbt att gå sönder av väder och vind.

Ljusslingor i träd

Köp en riktigt lång ljusslinga med många ljus och vira runt stammen på trädet i trädgården. Låt gärna ljusen följa med ut på förgreningarna också. Det här blir så snyggt när mörkret lägger sig.

Ni hittar ljusslinga ovan HÄR

Ljusslingor på balkong

Om du har en balkong, finns det mycket man kan göra med just ljusslingor. Du kan till exempel vira slingan, likt det röda i en polkagris, runt pelare eller räcket. Du kan också hänga upp slingan i taket ovanför balkongen och på så sätt få ett mysigt ljus som ramar in din balkong.

Om du har växter eller träd på balkongen, kan du med fördel låta ljusslingan dansa runt stammen på trädet eller hänga runt växterna.

Ni hittar utebelysning ovan HÄR HÄR HÄR & HÄR

Njut av julbelysning samtidigt som du sparar el

Elpriset har gått upp kraftigt på senare tid och många kanske tvekar när det gäller just julbelysningen. Faktum är dock att en energisnål ljusslinga drar så lite energi att det näst intill blir försumbart.

Så här kan du göra för att spara på elen:

  • Köp LED-belysning istället för vanlig belysning.
  • Använd en timer så att belysningen bara är på när det är mörkt.
  • Koppla ur din övriga belysning tillfälligt och låt julbelysningen agera som funktionellt ljus.

Rent generellt kan man säga att julbelysning drar relativt lite el. Kör din torktumlare en gång i december och den drar mer el än vad din LED-belysning gör på en hel månad.

FAQ – Vanliga frågor gällande julbelysning

Frågorna hopar sig när det kommer till julbelysning. Här ska vi besvara några av de vanligast förekommande frågorna.

Hur mycket ström drar julbelysning?

Det här beror framförallt på om man har vanlig belysning eller LED-belysning. LED-belysning drar betydligt mindre el än vanlig belysning. Sedan beror det också på om man låter belysningen stå på dygnet runt eller om man använder sig av en timer.

Hur ska man sätta upp julbelysning ute?

Två saker är viktiga att tänka på när man sätter upp julbelysning utomhus. Dels behöver man se till så att ljusslingan sitter stabilt runt trädet eller vart man nu hänger upp det. Annars riskerar man att vinden tar slingan med sig. Tänk också på att kontrollera så att ljusslingan är avsedd för utomhusbruk.

Hur vet man om en ljusslinga kan vara utomhus?

Ofta står det på ljusslingan om den är tillverkad för utomhusbruk. Det finns också beteckningar som man kan leta på, som indikerar om slingan uppfyller kraven för utomhusbruk. Ser du beteckningen IP, följt av en siffra så vet du att din ljusslinga kan användas utomhus.

Summering Julbelysning tips

I den här artikeln har vi tittat närmare på julbelysning, så väl inomhus som utomhus. Hoppas du fått många Juliga ideer och mycket Julbelysning inspiration till hur du kan belysa ditt eget hem och din trädgård i jul. Och kom ihåg alla våra tips för att spara på elen nu när elpriset är så högt.

Lycka till!

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis