Ska du investera i aktier vid denna osäkra tid?

Ska du investera i aktier vid denna osäkra tid?

Innehållsförteckning

Nya studier visar att 2022 har varit det sämsta året för aktiemarknaderna på mer än 50 år. Att investera i aktier när det är krisläge kan vara minst sagt att vandra på minerad mark.  Med detta i åtanke är många investerare förståeligt blyga för att investera men historiska data tyder på att den senaste tidens prisfall kan vara en möjlighet att köpa rabatterade aktier i några av de största namnen på marknaden.

Frågan är nu kan eller ska man verkligen investera i  aktier i denna osäkra tid?

Investera i  aktier tips

 Det beror på din investeringsstrategi eller dina mål och om du kan behöva dessa pengar på kort-medellång sikt eller inte. Med andra ord, om du planerar att investera i mer än fem eller tio år, just nu kan det vara en bra tid att vara nvest.

Varför osäkerhet fortsätter att dominera aktiemarknaderna

Under de senaste fem åren har rekordhöga jobbsiffror, låga räntor och rekordhöga löner fört den globala ekonomin dit vi är idag. Inflationen och kriget i Ukraina förvärrade dessa problems och resulterade i en mycket hög levnadskostnad. Federal Reserve, som har till uppgift att hålla inflationen under kontroll, fortsätter att höja räntorna för att minska konsumenternas efterfrågan och sakta ner inflationen men det är en ganska långsam process eftersom de vet att om dessa räntor går upp för snabbt kan det leda till en ännu större lågkonjunktur än väntat.

Med detta i åtanke har utsikterna för aktier varit mycket dystra under det senaste året och stora tekniska aktier var de senaste som kände tyngden av denna pessimism. Medan  vissa investerare tror att det värsta ännu inte har kommit, tror andra att slutet på denna nedgång är i sikte och dessa motstridiga åsikter är till stor del varför många investerare frågar “Är det nu en bra tid att investera på aktiemarknaderna?”.

För att avgöra om du kanske vill investera eller inte är det viktigt att veta varför de mest framgångsrika investerarna ser sådan volatilitet som möjlighet …

Varför vissa investerare ser volatilitet som möjlighet

Det som händer på aktiemarknaden är mer en återspegling av vad som kan hända i framtiden i motsats till vad som händer just nu. Detta beror på att människor känner sig mer bekväma med att investera sitt kapital när framtiden ser ljus ut  och de är mer benägna att sälja aktier när de tror motsatsen. Det är en ganska enkel och ändå någorlunda korrekt förklaring till varför aktier har gått ner i värde så mycket under det senaste året.

Om du kanske frågar dig själv avser “privatinvesterare”  individer som köper  och  säljer aktier, medan “institutionella investerare” avser alla företag, fonder och banker. De största skillnaderna mellan dessa två är att de flesta icke-professionella investerare inte har i närheten av samma erfarenhet, kunskap eller ekonomi som de stora institutionella aktörerna. De senare utnyttjar  detta gap fullt ut  och ett sätt de gör detta är genom att sälja aktier när marknaden verkar överhettad och de köper när det finns en betydande värdeminskning. Därav ordspråket “buy-low, sell-high” och anledningen till att Warren Buffet föreslår människor att investera “när there’s blod på gatorna”.

Om du kan följa ovanstående begrepp kommer du att förstå varför tider av osäkerhet ofta är de bästa tiderna att investera. Även om aktier kan fortsätta att gå ner efter att du har köpt, är det historiskt sett de bästa tiderna att köpa förlångsiktiga investerare som har råd att vänta på att aktiemarknaderna kommer upp igen.

Detta leder oss till det första rådet för att investera i volatila tider eftersom många expertinvesterare rekommenderar en dollar-kostnad-genomsnittlig strategi för strategi.

5 tips för att investera i aktier i osäkra tider

 1. Kom ihåg att dollar-kostnad genomsnitt

Kostnadsutjämning är ett system där investerare regelbundet bidrar med ett visst belopp under en viss tidsperiod. Du kan till exempel ställa in en automatisk transaktion där $ 100 per månad investeras varje vecka eller månad oavsett vad som händer med priset på aktier. Denna strategi försöker inte “fånga botten” och den är utformad för att minimera risken genom att uppnå ett lägre genomsnittspris th en om du skulle gå all-in på en gång.

2. Lär dig att utöva tålamod i osäkra tider

Spekulationer är utbredda på aktiemarknaderna och det finns mycket volatilitet under osäkra tider som kan vara orsaken till stor stress. Att fatta beslut under stress är aldrig engoo d idé och leder ofta till antingen panikköp eller försäljning vid värsta möjliga tidpunkt. Av denna anledning måste du vara medveten om att volatilitet är oundviklig och  ett kallt huvud och tålamod hjälper dig att skydda din investering över tid.

3. Bestäm dig för din egen investeringsstrategi

Det finns ingen rätt/fel investeringsstrategi eller stil och det här är något som du måste bestämma själv. Det vill säga, det är ofta klokt att efterlikna andra framgångsrika investerares strategier men bara du kan känna till din risktolerans ochhur mycket pengar eller vilken typ av aktier du känner dig bekväm med. Detta kräver att du gör din egen forskning och inte bara hoppas på det bästa. Till exempel måste du absolut ta dig tid att överväga om du faktiskt tror att en viss company eller aktie kommer att lyckas på lång sikt och detta kräver att du lär dig allt möjligt om aktien.

4. Minimera risken genom att diversifiera till olika tillgångar

 Vissa aktier presterar bättre än andra beroende på vad som händer runt omkringoch diversifiering är ett sätt att minska risken i detta avseende. När det gäller aktier handlar diversifiering om att investera i olika typer av tillgångar som kan inkludera allt från flygbolag och tekniska aktier till banker, detaljhandel och underhållning. Vissa av dessa aktier kommer med mer risk än andra och tanken är att undvika överexponering mot någon aktie/bransch etc.

5. Fokusera på “tid på marknaden” istället för marknadstiming

Om alla visste den bästa tiden att investera, skulle alla vara rika och detta borde berätta att även institutionella investerare inte kan förutsäga framtiden. Samtidigt visar studier att investerare vanligtvis skapar mer välstånd genom en långsiktig portfölj än de gör med kortsiktiga investeringar. Detta innebär i huvudsak  att du aldrig ska försöka tajma botten av en marknad och istället fokusera på att stanna kvar på marknaden över tid. Enkelt uttryckt försöker du inte förutsäga aktierörelser dagligen och istället sträva efter att överträffa den genomsnittliga aktieutvecklingen.

Du vet också att tid påmarknaden inte nödvändigtvis betyder att du köper en viss aktie och håller på obestämd tid. Det finns tillfällen då varje aktieportfölj måste justeras och beroende på nyheter eller andra faktorer kan du behöva sälja aktier från denna portfölj och kanske ersätta den med andra.

Slutsats Investera i aktier

Att investera i aktier kommer alltid med en viss risk men långsiktiga investeringar i finansiellt starka bolag är historiskt sett en bra idé. När det gäller volatilitet kan dessa osäkra tider ge möjligheter men det är viktigt att använda en strategi som kan hjälpa till att minska risken och ändå se till att din portfölj har viss exponering för när aktiemarknaderna återgår till uppsidan. Slutligen bör du aldrig investera mer än du har råd att förlora och det  finns aldrig en garanterad avkastning men efter att ha uthärdat det värsta året för aktiemarknaderna på mer än 50 år är det bara en tidsfråga tills saker och ting vänder igen.

Vi kommer snart att även tipsa om börja investera i aktier och investera i aktier för nybörjare, så stay tuned!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024