fbpx

Byta bäddmadrass – bästa tips och råd

Är du sugen på en ny säng? håll den tanken och börja tänka att byta bäddmadrass, kan istället vara en bättre och billigare lösning. Om man köpt en sängstomme av bra kvalité, kan den hålla i princip en hel livstid. Då känns det kanske inte så prioriterat att investera flera tusen i en ny säng. Med det finns ett sätt att ge sovrummet ett lyft ändå!

Beroende på hur din sängstomme ser ut, kan en ny madrass faktiskt ge sängen det lyft som du söker. Speciellt om du har en diskret sängstomme som inte tar över för mycket, där madrassen bygger sängen på höjden. Men hur ska man gå tillväga när man väljer madrass? Här kommer några smarta tips att ha i åtanke när ni ska byta bäddmadrass!

Byta bäddmadrass

Carpe Diem Beds Bäddmadrass ovan finns HÄR

Börja med att mäta

Innan du kastar dig ut och börjar leta efter en ny madrass, ska du mäta din sängstomme, så att du vet vilken storlek du ska ha på madrassen. Om du har riktigt otur, har din säng ett icke standardiserat mått och då kommer du behöva specialbeställa en ny madrass. Då kan du överväga att istället investera i en ny säng.

Ska madrassen vara hård eller mjuk?

Nästa steg i processen mot en ny madrass är att bestämma sig om hur mjuk eller hård madrassen ska vara. Om du är ensam i sängen, blir beslutet enklare. Om ni är två som sover tillsammans, behöver ni hitta en gemensam hårdhet som passar båda.

Det är viktigt att man inte sjunker ned för mycket i sängen när man sover. Längre personer behöver därför en något hårdare madrass än kortare. Annars riskerar man att hamna i något som istället liknar en hängmatta och då kan man räkna med att problem med ryggen kommer som ett brev på posten.

Det finns också en gammal föreställning om att den som har problem med ryggen ska ha en superhård madrass. Detta stämmer inte! Det är viktigt att den som har problem med ryggen får så mycket avlastning som möjligt under natten och kan vila ryggen. En alltför hård madrass gör att ryggen behöver vara spänd hela natten och detta underlättar alltså inte. Välj istället en lagom hård madrass som gör att du inte ligger som en banan i sängen, men heller inte som en stel pinne.

Tempur Ice Grey Bäddmadrass ovan finns HÄR

Köp ett överdrag till din madrass

Med ett madrassöverdrag får du genast en helt ny känsla och look i din säng och förmodligen i hela ditt sovrum. Detta är en investering som verkligen gör skillnad och som ger dig möjligheten att sätta den ton du vill ha i sovrummet.

Här kan du med fördel växla mellan två eller flera överdrag, beroende på årstid eller säsong. Eller varför inte bryta av eller kombinera madrassöverdraget med dina sängkläder. Här finns det många sätt att piffa till sovrummet på. Väl till exempel en färg som fungerar bra med färgen på golvet, eller om du har en matta på golvet.

Här kan du med fördel nyttja tekniken med accentfärger, där du helt enkelt identifierar en basfärg i ditt sovrum, för att sedan använda en accentfärg som kontrasterar mot basfärgen. Använd det så kallade färghjulet för att så hjälp att identifiera potentiella färger.

Hästens BJX Bäddmadrass hittar ni HÄR

Vanliga frågor om att välja ny madrass till sängen

Att välja ny madrass till sängen är inte alltid helt enkelt och det dyker ofta upp många frågor. Här samlar vi några av de vanligaste frågorna och svaren.

Vilken madrass är bra för ryggen?

Om du lider av mer långvariga problem med ryggen, bör du konsultera en kiropraktor innan du väljer madrass för att få hjälp med att ställa en diagnos och se vilken del av ryggen som är orsaken bakom problemen.

Kan man ha två madrasser?

Man bör inte ha två madrasser ovanpå varandra. En madrass är nämligen tillverkad för att stå på ett fast underlag, inte på något mjukt som en annan madrass. Däremot kan man ha två madrasser bredvid varandra i en dubbelsäng. Det här är ett bra alternativ om man är två stycken som delar säng och man har väldigt olika preferenser gällande hård- eller mjukhet på madrassen.

Hur vet jag om en madrass är för mjuk?

Om en madrass är för mjuk för dig så märker du det tydligast genom att du behöver vända dig många gånger under natten. Därför behöver man ofta testa en madrass i skarpt läge, innan man vet om den är 100% rätt.

Carpe Diem Luxury Bäddmadrass finns HÄR

Sammanfattning – byta bäddmadrass

Som vi sett i den här artikeln finns det flera bra anledningar till att byta madrass istället för att köpa en ny säng. Man sparar pengar, man får en uppfräschning av sin säng och sitt sovrum. Man kan dessutom köpa ett madrassöverdrag och få precis den färg man vill. Att välja madrass handlar mycket om att hitta rätt hårdhet eller mjukhet, så att man vaknar med utvilad rygg och inte förvärrar eventuella ryggproblem.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis