Installera rätt övervakningskamera - håll tjuvarna borta

Installera rätt övervakningskamera – håll tjuvarna borta

Det finns en del enkla knep för att känna en ökad trygghet i sitt eget hem. Någonting som inte bara skapar en upplevd trygghet, utan även bidrar till att hålla tjuvar borta, är att installera en övervakningskamera. Här får du några konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska sätta upp övervakning i ditt hem.

LÄS MER: Voltbox – scam eller sparar den pengar

 Det finns olika vägar att gå om man vill ha övervakning av sitt hem. Generellt kan man säga att det handlar om att antingen ha en egen uppsättning, där du själv håller koll via en app på din telefon eller liknande. Det andra alternativet är att låta en övervakningsfirma sätta upp kameror och sköta själva övervakningen åt dig. Fördelen med att anlita en firma är att man får upp deras skyltar, som bara dom har en avskräckande effekt på eventuella tjuvar.

Installera övervakningskameror inomhus

När du sätter upp kameror inomhus så bör du placera dom så att dom täcker alla ingångar till hemmet. Då minimerar du risken att en inbrottstjuv inte ska fastna på video vid ett eventuellt inbrott. Om du har flera våningsplan är det också bra att sätta en kamera och rikta den mot trappan, eftersom det är enda vägen för att komma till övervåningen.

Installera övervakningskameror utomhus

När det gäller installation av övervakningskameror utomhus så behöver man ta i beaktande den lagstiftning som finns. Man får inte rikta kameran så att den filmar ut på själva gatan. Så länge du filmar på din egen tomt så behöver du varken tillstånd eller någon typ av godkännande. Men se till att rikta in kameran så att den inte fångar någonting som sker utanför din tomt. Ett tips här är att sätta kameran högt upp, exempelvis ovanför en garageport och rikta den nedåt.Kombinera detta med en kamera som sitter i ansiktshöjd vid ytterdörren, men se som sagt till att den inte filmar gatan utanför.

FAQ

Det finns många frågor om kameraövervakning och svaren är varierande. Här är svaren på några av de vanligast förekommande frågorna.

Får man sätta upp övervakningskamera utomhus?

Ja, det får man, så länge det sker på egen tomt och man inte fångar någonting som sker utanför den egna tomten. Kameraövervakningslagen är väldigt hård och det är svårt att få tillstånd till någon annan övervakning än den som sker på sin egen tomt.

Måste man ha skylt om kameraövervakning hemma?

Nej, detta är frivilligt, men någonting som rekommenderas, så själva skylten fungerar i avskräckande syfte mot eventuella inbrottstjuvar.

Är det lagligt att filma någon utan tillstånd?

Ja, i Sverige får man lov att filma andra utan tillstånd. Annars vore det väldigt svårt att tillåta kameror i det offentliga rummet över huvud taget.

Summering – Övervakningskamera

Att installera en övervakningskamera i det egna hemmet är ett bra sätt att öka tryggheten i hemmet. Man skapar en naturlig avskräckning för inbrottstjuvar, som förhoppningsvis går vidare redan vid anblick av skylten. Skulle något ändå ske, kan man spela in tjuven, vilket kan hjälpa polisen i sitt arbete att lösa brottet.

 

 

 

Interlinked

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024