fbpx

Inreda litet sovrum större och mer lyxigt – 10 tips

Om du håller på att inreda ett litet rum kan du bli frustrerad över bristen på utrymme, men det finns många anledningar till varför bra saker kommer i små paket. Kompakta områden är lättare att dekorera, rengöra och organisera än superstora ytor. Med några enkla tips och tricks kan du använda utrymmet för att skapa en lyxig fristad som verkar större än den är. Ofta handlar det om att maxa ytan i ett litet sovrum med rätt val av material och sovrumsbelysning, placerade på rätt plats.

LÄS MER: Inredningstrender höst/vinter 2022 – 10 största trender

Här får ni nu 10 bästa tipsen för att inreda litet sovrum dubbelt så stort och superlyxigt!

Ni hittar sänggavel ovan HÄR

Välj en statement sänggavel

Ett av de enklaste sätten att få ditt sovrum att se mer glamouröst ut är att lägga till ett uttalande huvudgavel på väggen om din säng. Tittar man på bilder på världens främsta hotell ser man ofta höga sänggavlar med mjukt, lyxigt tyg som inslag. När du lägger till en sänggavel i ditt rum, försök hitta en lång, smal sänggavel som klättrar upp på väggen, accentuerar höjden på rummet och får det att se större ut än det är. Välj en ljus neutral nyans för sänggaveln för att hålla rummet ljust och luftigt.

Rensa rummet

När du funderar på att få ditt utrymme att se större och mer glamoröst ut, är en av de bästa sakerna du kan göra att rensa. Om ett litet utrymme är fyllt med för många föremål som täcker varje yta, kommer det att se upptagen och oorganiserad ut, vilket gör rummet mer trångt. Sortera innehållet i rummet i kategorier – identifiera vad som kan förvaras, återvinnas eller förvaras. Med högen av föremål som du vill behålla, tänk på hur du kan lagra dessa på ett organiserat sätt. Bra sätt att förvara dina tillhörigheter utom synhåll inkluderar i skåp, under en divanbädd eller i förvaringsbehållare.

SHOPPING FAVORITER

Newport
11 495
Newport
4 699 SEK
15 695
Newport
18 396 SEK22 995 SEK
Newport
21 595
Newport
41 995

 

Ni hittar drömsängen ovan HÄR

Välj ljus väggfärg

När du funderar på hur du målar väggarna i ditt lilla rum, tänk noga på dina färgval. Mörka och varma färger kan stänga utrymmet, vilket gör att det ser mindre ut än det är. Ljusa, ljusa och svalare toner kan göra att utrymmet känns mer öppet. Undvik starka, ljusa vita väggar eftersom det kan få rummet att kännas ganska grundläggande. Mjukare toner som en sval grå, ljusblå, grön eller till och med en neutral kräm är rikare.

Håll en liknande färgpalett för väggar och tyger

När du har valt färgpalett för dina väggar, förläng den till tygerna som du använder på dina sängkläder. Detta gör att rummet kan flöda och se mer sammanhängande ut, medan kontrasterande färger bryter upp utrymmet, vilket gör att det ser stramare ut än det är.

SOVRUM SHOP

Ni hittar lampa ovan HÄR

Satsa på rätt belysning

Mörka rum verkar mindre och mer trånga, så det är viktigt att få så mycket ljus i ditt rum som möjligt. Detta kan vara genom naturlig belysning om du har ett bra fönster i rummet eller läggs till med noggrant utvald konstgjord belysning. Minimalistisk belysning tar mindre plats och kan se snygg och dyr ut.

Förstora med speglar

Att reflektera detta ljus som ni har skapat i ert lilla utrymme är ett bra sätt att få det att se ännu större ut. Det bästa sättet att göra detta är genom att använda speglar, och du kan få några stora, invecklade och överdådiga speglar att lägga  till i ditt utrymme för den känslan av glamour. En hög, smal spegel mot väggen förlänger utrymmet, vilket ger en illusion av höjd, medan speglade möbler är ett utmärkt sätt att lägga till utrymme samtidigt som de är funktionella.

Byt ut bordslampor mot monterade vägglampor

Att ha stora bordslampor på ditt nattduksbord kan få rummet att se mindre ut eftersom ytorna är mer trånga. Detta innebär också att du inte kommer att ha mycket yta utrymme för att placera dina tillhörigheter. Istället för bordslampor, byt ut dem med monterade vägglampor ovanför dina sängbord för att bättre utnyttja ditt utrymme. Vägglampor finns i en mängd olika mönster för att passa alla typer av inredning och kan lägga till det lyxiga utseendet i ditt sovrum.

Ni hittar sovrumsinredning ovan HÄR

Välj neutrala mönster

Medan helt vanliga lakan kan se för enkla ut, ligger svaret på att göra ditt lilla sovrum mer glamouröst inte i stora, uttalande utskrifter. Detta beror på att dessa typer av utskrifter på antingen tapeter, kuddar eller sängkläder kan överväldiga utrymmet, vilket gör att det ser för upptagen ut. Leta istället efter mer känsliga, invecklade mönster i mer neutrala toner för att få utrymmet att se större men elegantare ut samtidigt. Ett bra sätt att lägga till en känsla av stil och lyx i ditt hem är att lägga till olika tryck som kompletterar varandra vackert i de mindre aspekterna av ditt rum som kuddfodral. Håll dig till två olika färgtoner för ett lugnt utseende som gör ditt sovrum till en fristad där du vill koppla av.

Lyxa med kuddar

Sovrummen i inredningstidningar, fina hotell och influencers Instagramflöden har alla en sak gemensamt – högar och högar med kuddar i en mängd olika lyxiga tyger. Detta utseende kan enkelt uppnås och är utmärkt för att få ett litet rum att se dyrt och palatsligt ut. Detta beror på att kuddarna sitter ovanpå sängen, snarare än att ta upp extra golvyta. Börja med att lägga till några större kuddar vidbak k i högen, innan du lägger små golvkuddar ovanpå. För att säkerställa att kuddarna inte ser för mycket ut, se till attde inte tar upp mer än en fjärdedel av sänglängden.

 

Lager på lager sängkläder

Förutom att lägga till kuddar i dina sängkläder, är en mjuk och överdådig kastfilt ett utmärkt sätt att få dina sängkläder att se ännu mer glamourösa ut. Detta kan draperas på botten av sängen så att det ser ut som om det bara är ur en tidning.

Slutsats inreda litet sovrum

När du förvandlar ditt lilla sovrum till en fristad som du ser fram emot att spendera tid i, är mindre mer. Håll dig till minimala detaljer, bra belysning och neutrala toner för att hålla rummet öppet, lägg till kvalitetstyger utan invecklade mönster för att få känslan av glamour i ditt sovrum.

Sovrum shop

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

Casino utan svensk licens

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis