fbpx

Gör hemmet roligare för uttråkade innekatter – 6 tips

(Innehåller annonslänkar)

Katter som bor i mindre hem står inför en mycket allvarligt hot: tristess! Speciellt innekatter och udda beteende som att de väcker matte mitt i natten, har en besatthet av mat eller river sönder möblerna, kan lätt spåras tillbaka till brist på stimulans. Även om katten anses roa sig själv, kan det bli svårt om de är tvingade att bo på liten yta.

Att ge katterna en regelbunden lektid varje dag är alltid en bra idé, ett annat enkelt sätt att bekämpa kattångest är att göra hemmet roligare, så att katten kan roa sig under tider på dagen då man inte är hemma eller kan katt busa. Det behöver vara någon dyr utrustning, utan några enkla justeringar i hemmet kan göra susen och avvärja tristessen som gör att vissa katter att agerar som galna idioter. Katter är dessutom lättroade oftast och kan nöja sig med enkla saker som snören och papperspåsar att busa med.

LÄS MER: Nä nu har kattfan pissat utanför igen – tips få bort kattkiss

Här är några enkla idéer från mig som kattägare, hur man enkelt kan göra hemmet till ett aktivt kattparadis!

Innekatter tips

Låt katten få platser med höjd i hemmet då det är deras naturliga instinkt att speja på sina offer från ovan.

1. Ge katten sitt naturliga klätterbehov!

Katter älskar att sitta på en förhöjd utsiktspunkt , som i sitt naturliga Lion King-rike. Det är en av deras djupt inbäddade överlevnadsinstinkter. Det är även tanken bakom alla fejkade kattträd på marknaden. Men om man inte vill spendera pengar på tjusiga katt möbler, eller om jättetorn krockar med hemmets estetiska sida, då finns det en mer attraktiv och prisvärd lösning: nämligen vanliga hyllor. Enkla hyllor placerade (fastskruvade hårt i väggen) längs väggen kan ge din katt flera olika platser att sitta på och låt dem hoppa upp till takhöjd.

Om din katt gillar att tillbringa tid i köket (med alla spännande ljud och dofter som händer där, de flesta katter) och kylskåpet är lagom högt, låt då katten få överdelen av skåpet för sig själv. Det blir som ett mysigt spaningstorn för katten och han får även stenkoll på när maten serveras.

Jag har själv inga växter i fönstren då jag priviligerar att mina katter ska få den fönster space som de behöver. Ovan ser ni mina kissar Brorsan och Pärlan speja ihop på nåt väldigt intressant utanför.

2. Fönsterbrädor i fokus!

Fönstret är som en TV för katter, med timmar av spännande, reklamfria program med roliga människor, fåglar och ljud för att stimulera deras jaktinstinkter hela dagen lång. Det betyder att det är viktigt att fönsterbrädan är extra kattvänlig. Om den tex. är för smal för att en katt ska tycka den är bekväm, spika då upp en mycket bredare fönsterbräda. Jag brukar som kattägare heller inte ha så mycket prylar i fönstren, utan ger helt plats åt katterna att sitta och ligga i fönstren.

Ett kattips på vintern, är att lägga en mysig filt eller pälspläd på fönsterbrädan så att din katt kan titta på Netflix utan att bli kall av drag:)

LÄS MER: 12 Instagram katter ni kommer att älska

3. Låt innekatter smaka på uteliv!

Hjälp din katt omfamna sina djungel instinkter med några fina bladväxter han kan gömma sig bakom eller gnaga på. Men var försiktig då inte alla växter är bra för katter. Vissa växter är istället giftiga och kan orsaka allvarlig sjukdom eller matsmältningsbesvär hos katter. Via PetSafe. ASPCA kan man få en omfattande lista på toxiska växter, men naturligtvis är kattmynta oftast ett säkert kort.

MITT TIPS: Jag brukar på vintern köpa en låda med kattgräs, vattna den ca en vecka, få det växa till läckert långt grönt gräs och sedan ge katterna det för att rensa magen med. GISSA om de blir glada och även om hankatten spyr efter det, är det värt att se sina små pälsbollar så glada och friska av gräset. Gräs för katter är som en rejäl detox för oss människor och de behöver det för att få upp samlat hår i magen.

Jag är så jäkla glad att matte ger mig grejer med klös i!

Min underbara unika hankatt Brorsan älskar sin  pelare nästan mer än mat men bara nästan:)

4. Ge katten saker med klös i!

Att klösa är kattens nummer ett viktigaste behov! Förutom att hålla sina klor friska, markerar de sitt territorium där de klöser. De lämnar en kemisk doft varhelst de klöser, vilket är anledningen till att många katter köser på möbler, även om de har en klösbräda. För att ändra detta beteende, se till att din katt har någonstans att klöa i ALLA rum.

MITT TIPS: Mina katter har ALDRIG klöst på möbler vilket jag avgudar. Jag har en klöspelare som hankatten går loss på. Sedan har jag ett kanon tips till er. Spara stora kartong delar när ni fått paket via posten. Katterna ÄLSKAR att både riva och leka med kartonger speciellt med botten. Billigare och bättre klössaker till katter får man leta efter och är dessutom hundra procent återanvändning.

LÄS MER: Katt i kruka – årets rivigaste trädgårdstrend 

Diamanter och cash? H NO en papperspåse rockare hårdare!

5. Ge dem kattleksaker!

En fjäder på ett snöre kan vara en katts favorit leksak, men tänk på att skifta leksaker regelbundet då katter är riktiga brats som blir lätt uttråkade. Köp några fluffiga kattmöss full av kattmynta eller ett interaktivt spel som belönar katten med godsaker. Min hankatt ÄLSKAR tomma papp påsar som ni ser ovan haha. Tomma papp påsar är ett superbra lekmedel för alla katter, MEN glöm inte klippa upp handtagen annars kan de strypa sig när man inte

Kattlaser är också alltid ett säkert kort och mitt personliga tips är kattleksaken Da Bird, ett spö med snöre och nåt som ser ut som en fågel i toppen.

En bra Da Bird samt andra coola kattleksaker finns att köpa HÄR

Varför bara ställa grejer på bordet när man kan sova under det?

Min vackra honkatt Pärlan i sin allra förnämaste posé!

6. Ge katten sin personliga space!

I ett litet hem kan det vara svårt för en katt att få ett privatliv och även den mest sällskapliga katt behöver ensamtid då och då En sluten katt säng eller grotta ger en bekväm och mysig plats för din katt att umgås men ger även  lite skydd från människor.

TIPS: Jag ger mina katter vita fluffiga fårpälsar som de kan ligga på i fred lite varstans. Dessa är ju även snygga så de skämmer inte inredningen.

LÄS MER: Lyxiga inredningsdetaljer till budgetpris

Katt modellerna ovan är mina egna härliga innekatter Brorsan och Pärlan. Jag älskar katter och är uppvuxen med massor av katter på landet, ja faktum är att en av de första baby bilderna på mig var i mammas säng med hennes katter en på var sida. Jag har lidit mycket av ångest i mitt liv och jag känner att katterna slår alla ångestdämpande och antidepressiva i världen. Att betrakta katterna när de leker på morgonen får mig skratta ihjäl mig. Eller nämn något som är så lugnande att titta på som en katt när den långsamt slickar hela sin päls efter maten.

Mitt motto är till alla stressade folk att se på katten och lär. De tar dagen dit den kommer och lever här och nu, ger sig själva inget onödigt lidande eller dramatiska kärleksproblem men ger oss ändå helt kravlös kärlek varje dag.

Over and out from DA original crazy cat woman:)

/Maria

SHOPPA FAVORITER

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis