fbpx

Den nya fönstertrenden du inte får missa!

Går du i funderingar att byta fönster i ditt hem? Fönster är en av de viktigaste funktionerna i ett hem. De spelar en viktig roll för både estetik och funktion i ditt utrymme. Men när det finns så många olika typer och stilar av fönster på marknaden, hur vet du då vilka som är rätt för ditt hem? Låt oss guida dig på vägen!

Vi börjar från början – steg ett – rätt stil

När du bestämt dig för att det är dags att skaffa nya fönster ska du börja med att analysera stilen på ditt hus och försäkra dig om att fönstermodellen du gillar passar in. Om du t ex har en gammaldags villa med snickarglädje är ett stilrent panoramafönster inte det rätta valet, på samma sätt som ett traditionellt fönster kommer att se malplacerat ut i en modern villa. 

Något som passar bra i alla typer av hus, och som dessutom ger extra karaktär till vårt hem, är runda fönster och halvmånefönster. Precis som när det kommer till klassiska rektangulära och fyrkantiga fönster kommer runda och halvmånefönster i en mängd olika storlekar, utföranden, material och designer. Därför kommer du garanterat att kunna hitta ett som passar både din och ditt hems personlighet!

Steg två – olika modeller

Runda fönster är ett populärt val för många husägare på grund av deras unika form och förmåga att släppa in naturligt ljus. De är extremt populära på vinden eller på loftet, både för ljusinsläppet och för att de ger oss en trevlig utsikt där vi lätt kan drömma oss bort.
Sidohängda, runda öppningsbara fönster med mittpelare är ett annat mycket populärt alternativ eftersom de ger god ventilation och lätt kan öppnas och stängas utan att ta onödig plats. De är också väldigt originella och eleganta. 

Pivåhängda runda öppningsbara fönster, som alltså svänger runt på sin egen axel, är perfekta för mindre utrymmen. Tack vare att modellen blivit så populär finns det numera i större storlekar så att det är ett otroligt versatilt fönster. Ingen annan typ av fönster kommer att väcka så mycket uppmärksamhet som just de pivåhängda runda varianterna. Vi vill även tipsa om att det är ett mycket bra val på platser där du vill kunna ventilera utan att fönstret tar upp väggutrymme. 

Steg tre – tänk praktiskt

Här är några saker att tänka på när du väljer ditt halvmånefönster eller runda fönster:

 

  1. Fönstrets syfte. Letar du efter ett funktionellt fönster som ger ventilation och naturligt ljus? Eller är fönstret mer i dekorativt syfte? Vill du att det ska kunna öppnas eller ska det istället vara fast? Hur vill du att det ska öppnas – sidohängt eller pivåhängda?

 

  1. Fönstrets placering. Var kommer fönstret att placeras i ditt hem? Kommer det att vara i ett område med mycket trafik där det är viktigt med avskildhet? Eller är det på en mer dold plats där du har råd med vill du offra lite privatliv för en bättre utsikt?

 

  1. Typ av fönster. Det finns många olika typer av fönster, t.ex. fasta fönster med fönsterkarm, dubbelhängda fönster, sidohängda, pivåhängda och öppningsbara fönster med karm och fönsterbåge för att nämna några. Var och en har sina egna unika fördelar och nackdelar.

 

  1. Materialet. Fönster kan tillverkas av olika material, till exempel trä, vinyl och aluminium. Tänk på hållbarheten och underhållskraven för varje material innan du fattar ditt beslut. I vårt skandinaviska klimat är det viktigt att de är tåliga mot såväl röta som väta. Det ska dessutom isolera bra mot både kyla, värme och buller.

 

  1. Storleken. Se till att fönstret har rätt storlek för det utrymme där det ska installeras. Ett för litet fönster ser olämpligt ut, medan ett för stort fönster kan överväldiga ett rum.

 

  1. Budget. Fönster kan vara en betydande investering, så se till att du väljer något som ryms inom din budget. Vi rekommenderar att du även tänker långsiktigt – fönster som isolerar bra kommer att göra ditt hus svalare på sommaren och varmare på vintern, vilket gör att du kan spara in på uppvärmning och AC.

Vilken stil passar runda och halvmånefönster bäst till?

Ett runt fönster är onekligen ett obligatoriskt inslag för dig som gillar den marina stilen. Du kanske bor nära kusten, eller också mitt inne i staden men du drömmer dig gärna bort till böljorna de blå.

Ett runt fönster är också ett utmärkt val om du vill att ditt hus ska ha lite mer karaktär, det där lilla extra man inte ser hemma hos alla andra. I synnerhet de större modellerna ger den där uppmärksamheten du vill ha.

Halvmånefönster ger ditt hem den där eleganta touchen. De brukar man oftast sätta ovanför andra fönster för extra ljusinsläpp eller högre upp under taknocken exempelvis. Dessa fönster passar bra till olika stilar – stilrena och eleganta till modernare nybyggen eller med spröjs till sekelskifteshus. 

Båda fönstertyperna är ideala till mindre hus såsom sommarstugor, gäststugor, attefallshus och liknande, där väggarna är mindre än på vanliga bostadshus. I synnerhet de pivåhängda brukar vara den givna favoriten då fönstret kan öppnas utan att ta upp extra plats.

När det gäller att välja fönster finns det många saker att ta hänsyn till. Men om du tar dig tid att göra din research kan du vara säker på att hitta de perfekta fönstren för ditt hem.

Ta hand om dina fönster – de bästa tipsen från experterna

Alla fönster kräver ett visst underhåll för att de ska hålla sig i ett riktigt bra skick trots att åren går. Tänk på att:

 

  • rengöra fönsterglas och kitt minst en gång per år.

 

  • rengöra fönsterkarm och fönsterbågar. 

 

  • underhållsmåla fönstret med speciell fönsterfärg vid behov. Detta är särskilt viktigt när det kommer till fönsterbågarna som sitter i underkanten. 

 

  • smörja in gångjärn och beslag 1-2 gånger per år.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis