Citronpaj: ett supergott recept

citronpaj

Nu när vintern har kommit med snö och kyla är det hög tid för många mysiga stunder framför brasan. Detta recept på citronpaj passar perfekt nu i helgen att äta i goda vänners lag. Så varför inte slappna av efter kvällsmaten med lite cherry eller brandy och efterrätt i form av min underbara citronpaj  :)

LÄS MER: 10 sammetsmöbler för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Citronpaj

citronpaj

CITRONPAJ

Här har ni ett busenkelt och helt fantastiskt gott recept för citronpaj. Baka den idag, ät och njuuuut!

Ingredienser:

Pajdeg

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Instruktioner

Pajdeg

  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt.
  2. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  5. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.

Fyllning:

  1. Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  2. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
  3. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen.
  4. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna styva.
  2. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.
  3. Fördela jämnt på citronpajen.
  4. Grädda i ca 3 minuter.

5 fakta om maräng

  • Maräng tros kommer ursprungligen från staden Meiringen i Schweiz
  • Maräng kan smaksättas med till exempel choklad
  • Används i pavlova, en national efterrätt i Nya Zeeland
  • Innehåller inget fet
  • 3 varianter finns: Fransk, Italiensk och Schweizisk

Bonus recept: Citronmarängpaj

Lycka till med helgbaket :)

/Jon

SOMMAR REA SHOP

Newport
22 239 SEK27 799 SEK
Jotex
999,50 SEK1 999 SEK
Soffadirekt
10 995 Kr14 995 Kr
Soffadirekt
2495 SEK3995 SEK
Soffadirekt
5995 SEK9995 SEK
Homeroom
1 759,20 SEK2 199 SEK
Newport
17 596 SEK21 995 SEK
Nordic Nest
2.123 SEK3.119 SEK
Ellos
1 196 SEK1 495 SEK
Homeroom
1 279 SEK1 599 SEK
Homeroom
1 599,20 SEK1 999 SEK
Ellos
6 199 SEK4 959 SEK
Homeroom
599,50 SEK1 199 SEK
Homeroom
2 519 SEK2 799 SEK
Newport
10 995 SEK
Reforma Sthlm
1 101 SEK1 295 SEK

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Ekenäsliv
    fredag, januari 31, 2014 at 07:37

    Mmm, det såg verkligen supergott ut!
    Ha en fin helg!
    Kram Anna

  • Reply
    Lilli
    fredag, januari 31, 2014 at 09:18

    Yummy, I wanna a piece now!:) So delicious and yummy!:) Happy Friday dear Maria! xo

  • Reply
    Nordingården
    fredag, januari 31, 2014 at 17:20

    Gud så läckert! Både färgen, bilden och receptet! Jag älskar citronpaj och blev otroligt sugen nu!!!!

  • Reply
    Lauren
    fredag, januari 31, 2014 at 21:57

    That looks delicious!

    Lauren,
    http://www.atouchofsoutherngrace.com/

  • Reply
    Min
    fredag, januari 31, 2014 at 23:18

    I don’t particularly like anything with lemon – I don’t like that sour taste even if it’s just a hint of it….
    http://www.minsbeautyequipment.com

  • Reply
    Ash
    tisdag, december 2, 2014 at 10:27

    I loved this Meringue recipe, Jon! I’m definitely trying this flavored with white chocolate. Can’t go wrong with Laura’s kitchen here.

  • Reply
    Lina
    onsdag, april 17, 2019 at 18:36

    Det står 2 citroner två gånger. Ska det vara två eller fyra?

    • Reply
      Maria Ljungström
      onsdag, april 17, 2019 at 19:22

      Hej tack för du upplyste om felet :) det ska vara bara 2 citroner GLAD PÅSK!

  • Reply
    Greatfon
    lördag, maj 9, 2020 at 03:00

    Mix the condensed milk, lemon juice, zest and the 3 egg yolks. Set aside the whites for the meringue. Pour the lemon mixture into the biscuit base and set aside.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.