Nu när vintern har kommit med snö och kyla är det hög tid för många mysiga stunder framför brasan. Detta citronpaj recept passar perfekt nu i helgen att äta i goda vänners lag. Så varför inte slappna av efter kvällsmaten med lite cherry eller brandy och efterrätt i form av min underbara citronpaj :)
LÄS MER: Bygga trädäck – bästa tips och råd
Citronpaj recept
CITRONPAJ
Här har ni ett busenkelt och helt fantastiskt gott recept för citronpaj. Baka den idag, ät och njuuuut!
Ingredienser:
Pajdeg
- 125 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
Fyllning
- 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
- 3 äggulor
- 125 g smör
- 2 dl strösocker
Maräng
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Instruktioner
Pajdeg
- Mixa smör, socker och ägg smidigt.
- Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
Fyllning:
- Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
- Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
- Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen.
- Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
Maräng:
- Vispa äggvitorna styva.
- Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.
- Fördela jämnt på citronpajen.
- Grädda i ca 3 minuter.
5 fakta om maräng
- Maräng tros kommer ursprungligen från staden Meiringen i Schweiz
- Maräng kan smaksättas med till exempel choklad
- Används i pavlova, en national efterrätt i Nya Zeeland
- Innehåller inget fet
- 3 varianter finns: Fransk, Italiensk och Schweizisk
Bonus recept: Citronmarängpaj
Lycka till med helgbaket :)