Guest inspiration: muskoka - lazy days of summer

Bygga TV bänk billigt – Så här gör du  

Innehållsförteckning

Varför spendera en massa onödiga pengar på en dyr TV-bänk, när du kan bygga TV bänk billigt själv? Dessutom både snabbt och enkelt! Det kallas för DIY och står för do it yourself och innebär alltså att du med enkla medel, oftast med sådant du har hemma, tillverkar det du behöver istället för att köpa det. Måste det vara svårt at bygga en egen möbel för TVn? Nej inte alls och i detta inlägg går vi igenom hur ni gör stegvis. 

LÄS MER: Så bygger du ett lastpallbord

En TV-bänk har ju i regel en ganska central plats i ett hem. Så det räcker inte att bara bygga en bänk, den måste vara snygg också. Så hur bygger man då en snygg TV-bänk på egen hand? Häng med så ger vi några bra tips och trix på hur du kan gå till väga!

I detta inlägg går vi igenom detta:

 • Planering inför TV-bänk bygget
 • Bygga TV-bänk av lastpall
 • Bygga TV bänk av köksskåp
 • Bygga med betongsskiva

Behöver du mer förvaring?

En TV-bänk kan fylla fler funktioner än att bara stå som underlag för en TV. Varför inte bygga en TV-bänk som har förvaring under sig? Då kan du dels få en bänk att ställa din TV på och dels ett förvaringsutrymme att stuva undan filtar och kuddar som du har i ditt vardagsrum. Eller varför inte lägga in sällskapsspel och annat som kan vara mysigt att plocka fram på kvällen?

LÄS MER: 10 sätt att möbler med TV

Gör om köksskåp till TV-bänk

Gör så här: Ta ett eller flera gamla köksskåp från exempelvis IKEA och lägg dom ned, antingen utan luckorna på, om du vill ha öppen förvaring, eller så behåller du luckorna på och kanske flyttar själva gångjärnet så att skåpet öppnas åt sidan och inte rakt upp. Måla skåpsluckorna i en passande färg. Vill du inte att din TV-bänk ska sticka ut för mycket, kan du måla den i samma färg som väggen.

En klassiker – TV-bänk av lastpallar

Lastpallar är vanliga inom DIY och kan enkelt staplas på varandra. När du väl fått rätt höjd kan du med fördel klä in din TV-bänk i tyg så att man inte ser att det är lastpallar som TV-bänken är gjord av. Använd häftpistol för att få tyget att sitta riktigt spänt.

Foto Bygg.se

TV-bänk med betongskiva

Ett mycket populärt DIY-projekt är att bygga en TV-bänk med en betongskiva som man gjuter själv. Det här är ett av de mer avancerade projekten och vi rekommenderar att du gör detta om du verkligen vill ta ut svängarna och om du gillar tanken på att gjuta själv. Även här använder vi ett överskåp från ett kök.

Du behöver:

 • 3 säckar betong
 • Bistål
 • Armeringsjärn
 • Formplywood
 • Reglar
 • Rundstav
 • Vax eller olja
 • Ben
 • Luckor
 • Köksöverskåp

LÄS MER: Renovera veranda – 6 tips

Gör så här:

Börja med att bygga formen för att gjuta skivan. Placera ut armeringsjärn och häng dom mitt i formen med hjälp av najtråd. Lägg ett tunt lager matolja i formen. Nu är det dags att gjuta skivan! När betongen hårdnat avlägsnar du formen. Nu ska du snickra ihop själva bänken efter bästa förmåga.

Kom ihåg att bänkskivan väger en del, varför det kan vara smart att montera benen ordentligt på bänken och även att eventuellt fästa själva bänken i väggen. Avslutningsvis behandlar du själva bänkskivan genom att slipa den och sedan använda exempelvis vax. Här finns det lite olika sätt att göra, testa dig fram.

FAQ – Göra sin egen TV-bänk

Att göra sin egen TV-bänk är ett bra DIY-projekt och då uppstår ofta en hel del frågor. Här besvarar vi några av de vanligast förekommande frågorna.

Hur lång TV-bänk ska man ha?

En TV-bänk behöver vara tillräckligt bred för att dels skapa ett symmetriskt intryck men också för att hålla TV:n i balans. En tumregel är att göra bänken en tredjedel bredare än bredden på TV:n.

Hur hög ska en TV-bänk vara?

Höjden på TV-bänken är bara viktig om du ska ställa TV:n direkt på bänken. Hänger du TV:n på väggen så spelar det inte så stor roll hur hög bänken är, så länge den inte är högre än vad TV:n sitter. Men tänk på att TV:n ska stå i ögonhöjd när du sitter i soffan.

Summering – Bygga TV-bänk

I den här artikeln har vi tittat närmare på hur man bygger sin egen TV-bänk. Detta är ett DIY-projekt som är mycket populärt och om du inte är van vid att skapa inredning till ditt hem på egen hand sedan tidigare, så är detta ett perfekt första projekt. Vill du göra det på enklast möjliga vis, rekommenderar vi att du använder lastpallar som du klär in i tyg. Alternativt att du använder köksskåp som du lägger ned och monterar ihop för att sedan måla i någon fin färg.

 

 

Foto längst upp: Bygg.se

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024