Så hittar ni rätt barnvakt – 6 bästa tips

Så hittar ni rätt barnvakt – 6 bästa tips

När du behöver hjälp med barnpassning vill du såklart anlita det bästa möjliga valet. Det är ju dina barn det handlar om. Här vill du inte ta några genvägar i onödan. En fråga är då vilka sätt som är bäst för att hitta rätt person. En annan fråga är hur du undviker att bli lurad på olika sätt.

I den här artikeln kan du läsa om de 6 bästa tipsen för att hitta rätt barnvakt. Vissa tips är kanske ganska självklara, men de bör inte glömmas bort! Andra tips och tricks kanske är nya för dig. Med det sagt, här är tipsen!

Använd din bekantskapskrets

Familjen är naturligtvis källa nummer ett till potentiella barnvakter. Det är dock inte alla som har lyxen att ha till exempel mor- eller farföräldrar i samma stad. Om det alternativet inte finns är tipset att använda bekantskapskretsen.

Fundera på hur många vänner och bekanta du har. Ta sedan eventuellt med Facebook-vänner i beräkningen. Det blir förmodligen ganska många personer sammanlagt! Några av dina vänner kanske är intresserade av extraknäck som barnvakt, andra kanske har barn som är det.

Sedan kan det också vara så att en vän har en vän som har en ungdom som vill tjäna extra pengar. Det är kraft i sociala medier och antagligen kan du hyfsat enkelt få napp!

Använd rätt hemsidor

Det är fritt fram att starta en ”barnvaktsförmedling” idag och det finns många sådana runt om i landet. En majoritet håller absolut måttet, men självklart kan det finnas aktörer som kanske inte gör det lilla extra.

Hur väljer du det allra bästa för dig och ditt barn? Hur kan du sålla bort de sämre företagen? Ett första tips är att använda sajten Reco.se. Här finns de flesta företag inom barnpassning och andra RUT-tjänster med. Ju högre betyg, desto bättre, men läs gärna kundernas kommentarer också.

Ett annat tips är att hitta betyg genom Google Maps. Gå in på din stad och skriv in ordet ”barnvakt”. Du får då upp adress och information till alla aktörer inom barnpassning i din stad. Här ser du också recensioner och betyg från Google.

Är det bindningstid på barnvakt från förmedlare?
I regel finns varken bindningstid eller uppsägningstid. Du som förälder avgör när och hur du behöver barnpassning och vem som ska utföra tjänsten. Det tillhör dock normal hyfs att meddela förmedlaren om förändringar i god tid.

Ta referenser innan du beställer barnpassning

Oavsett vilken väg du går är det alltid en god idé att ta referenser. Om du anlitar en väns barn kan det vara en idé att undersöka lite hur hen har skött sig tidigare, både i rollen som barnvakt och som person. Om du går via en förmedling kan du hämta referenser framför allt indirekt genom betyg på Reco och Google.

Vad är personlig matchning för nanny?
Det är vanligt att barnvaktsförmedlare har en ”pool” av kandidater. När en förälder tar kontakt med sina önskemål matchar förmedlaren önskemålen med kandidaternas profiler för att göra en personlig matchning.

Se till att träffa barnvakten i förväg

Barnpassning är en relation mellan nannyn och barnet men också mellan nannyn och föräldrarna. En bra matchning är alltså nödvändig. Om du anlitar barnvakt på egen hand gör du klokt i att ha en intervju och en träff med alla inblandade. På så sätt ser du om samarbetet kan fungera.

Om du anlitar en förmedling ska du se till att du får samma möjlighet till en första träff. Om det inte riktigt fungerar, om matchningen inte är klockren, så begär att få träffa en annan person.

Kontrollera utbildning och erfarenheter

Oavsett om du går genom en förmedling för barnpassning eller anlitar privat finns det några saker du ska kontrollera. En del förmedlare skriver dock klart och tydligt ut på sina hemsidor vad de har kontrollerat i sin rekrytering. Då behöver du inte lägga mer energi på det.

Du vill självklart att någon som arbetar i ditt hem med ditt barn ska vara skötsam. Kunskap om barn och pedagogik skadar inte heller. Här är några saker du bör kontrollera innan du anlitar någon för barnpassning:

  • Utdrag ur belastningsregistret
  • Utbildning
  • Tidigare erfarenhet av barn
  • HLR-utbildning

Gör upp om priset i förväg

Allt blir så mycket enklare om alla inblandade vet vad barnpassningen kostar. Beställer du barnpassning via en förmedling får du svart på vitt på alla kostnader, men hur är det med barnvakt privat?

Normalt betalar du som förälder ett visst belopp per påbörjad timme. Upplägg med ett fast belopp för exempelvis en kväll är också vanliga. Huvudsaken är att både du som förälder och barnvakten är överens om priset innan jobbet startar.

Får man RUT-avdrag för barnpassning?
Barnpassning är en tjänst som går under RUT. Det innebär att staten subventionerar tjänsten med 50% och att den faktiska kostnaden blir hälften av den verkliga. Läs mer i Skatteverkets vägledning.

Sammanfattning – hitta barnvakt

Att hitta rätt barnvakt behöver inte vara så svårt. Med tipsen här i artikeln har du en verktygslåda med tips att använda i din jakt på rätt person. Om du träffar rätt behöver du sedan inte uppfinna hjulet på nytt nästa gång du behöver hjälp med barnpassning. Grovjobbet är redan gjort!

Oavsett varför du behöver hjälp med barnpassningen kan tipsen vara mycket nyttiga. Det betyder inte att du måste använda alla. Ta det du behöver från den här artikeln och lycka till!

  1. Vilket bra tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024