Ägg påskpyssel att göra tillsammans med barnen

Med påsken precis runt hörnet finns det inget bättre sätt att förbereda sig för detta stora firande än att förbereda lite påskpyssel med dina barn. Så jag bestämde mig för att dela med mig av mina bästa idéer för påskpyssel, som du kan göra med barn i alla åldrar, och även med vuxna. Påsken är en tid för att vara tacksam och njuta av livet med dem vi älskar.

Här får ni mina bästa tips hur ni tillsammans med barnen kan tillverka riktigt fint ägg påskpyssel.

LÄS MER: Inreda barnrum hållbart och eco vänligt

Påskäggspynt historia

Även om detta inte är en traditionell påsktradition så har jag alltid gillat att dekorera ägg, och ville dela med mig av detta fantastiska påskpyssel, så att du också kan göra det med dina barn. Det är en gammal slavisk tradition att dekorera ägg under jultid, vilket de firar den 7 januari, då dessa länder är ortodoxt kristna. Det är dock en otroligt cool idé att ta ifrån.

De kallar det pysanka och det är en mycket intressant konstform som kräver mycket tid och ansträngning för att göra klart ett enda ägg. Det är därför de ser så fantastiska ut. Det ser helt otroliga ut, nästan som riktiga konstverk. Men hur gör man?

Ta först ett ägg och töm det

Först måste du skaffa ett ägg. Du kan använda vilken typ av ägg som helst, men kycklingägget är det vanligaste. För att tömma ägget och göra det ihåligt måste du göra ett litet hål i det och ta bort äggvitan och äggulorna. Annars kommer du inte att kunna behålla detta härliga påsk pyssel för alltid, då det inre av ägget kommer att ruttna och få det att lukta riktigt illa. Till att börja med detta, ta en nål och nyp långsamt och försiktigt ägget.

När du har perforerat den, låt den rinna av, lägg den helst i ett glas där den är låst högt ovanför, så kan den rinna av långsamt. Du kan också blåsa på den för att hjälpa den att rinna ut snabbare.

Låt oss börja måla

Vi är inte alla mästare på att måla, men alla ägg som du eller dina barn gör kommer att bli helt perfekta på sina egna sätt. Till en början bör du börja med att använda en penna för att skissera den ursprungliga designen du vill ha på ditt ägg. Vissa människor gör mycket intrikata mönster, som kräver några timmar att slutföra, medan andra går för ett mer minimalistiskt tillvägagångssätt. Välj vad som passar dig, men se till att du markerar allt med en penna så att du i förväg vet var du ska färga i ägget.

När du har din önskade skiss kan vi börja färglägga. Nu enligt slavisk tradition görs detta med en kistka, som inte är något annat än en pinne med en tråd på, som agerar som en penna. Traditionellt kommer de att använda bivax som färg och applicera värme till trycket från kistkaspetsen. Detta gör att kistkan blir som en penna. Du kan dock använda ett annat tillvägagångssätt och bara välja vanlig färg eller till och med markörer.

Börja med konturen

Detta är en viktig del av processen, du bör börja med konturerade linjer och förbättra dem. Gärna med en starkare färg som svart, men du kan även använda olika färger. Detta är väldigt likt hur tatuerare gör tatueringar. De börjar med konturen, och sedan börjar de färga.

När du är klar med konturlinjerna bör du börja välja dina färger och fylla i som du vill.

Detta är inte det traditionella sättet

Det traditionella sättet att göra detta är mycket mer komplicerat, eftersom det involverade färgade ägg och att kontinuerligt lägga till lager till dem. Men att göra det med ditt barns enkla version med målarfärg duger. De kommer att ha massor av kul, och du kan alltid ha ägget med dig i många år framöver. Gör det till ett härligt föremål att ha runt, och tar dig genom minnesbanan i många år framöver.

Här är en video om hur du faktiskt gör pysanka på det traditionella sättet, och de fantastiska designerna och färgerna som de använder:

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 182 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis