Top 10 adventsstjärnor för perfekta julfönster

Top 10 adventsstjärnor för perfekta julfönster

Innehållsförteckning

Älskar ni Adventsstjärnor? I detta inlägg kommer vi gå igenom advensstjärnans historia samt tips hur ni hänger stjärnan som ett proffs. När vi talar om julstjärnor så kan det vara två saker! Det kan vara sådan julstjärnor hängande i fönster, men det kan även vara julstjärna som i blomman på bordet.  I detta inlägget ska vi dock de hängande varianterna, även kallade adventsstjärnor.

Vi kommer att bjuda på massor av snygga adventsstjärnor och även historien bakom vår älskade adventsstjärna.

LÄS MER – Julpynt Utomhus Inspiration & Tips

3 steg för att hänga upp en julstjärna:

 1. Välj en plats. Bestäm var du vill hänga din julstjärna. Du kan hänga den i ett fönster, på en vägg eller i taket.
 2. Välj en upphängningsmetod. Det finns många olika sätt att hänga upp en julstjärna. Du kan använda en krok, en magnet eller en självhäftande hållare.
 3. Fäst din julstjärna på upphängningsmetoden. Följ instruktionerna som medföljer din julstjärna eller upphängningsmetod.

Adventsstjärnor

Ni hittar adventsstjärnan ovan HÄR

Ovan ser vi en modern variant av första herrnhutiska julstjärnan!

Adventsstjärna historia

De allra första julstjärnorna såg dagens ljus på 1880-talet, i den Tyska staden Herrnhut. Även vår kära jultomte härstammar från Tyskland, spå det är ett riktigt Julland. Till Sverige kom Julstjärnan först på 1930 talet nån gång. Idéen till jul/adventsstjärnan kom till på en internatskola för missionärernas barn. En av lärarna på skolan fick på 1880-talet, idén att ihop med eleverna göra pappersstjärnor, med en elektrisk lampa inuti. Denna stjärna användes sedan för att dekorera skolan med under adventstiden.

Ni hittar stjärna från Watt & Veke ovan HÄR

Julstjärna Snöblomma ovan finns HÄR

Den 1a Herrnhutiska julstjärnan

En bokhandlare med sinne för försäljning  i staden Herrnhut, snappade snabbt upp julstjärna idéen och började tillverka fler stjärnor. Modellen var då klotformig med taggar åt alla håll. Genom att spetsarna var löstagbara kunde de omfångsrika stjärnorna packas i små avlånga askar vilket underlättade transport och försäljning. I början kom ljuset i stjärnan från en fotogen- eller oljelampa, men byttes med tiden ut mot en glödlampa. På 1910-talet började så herrnhutiska stjärnor dyka upp i även Sverige. Så småningom växte en Sternfabrik fram i Herrnhut, som på 1930-talet även började exportera stjärnor till andra länder, däribland Sverige och såldes i bok- och pappershandlar.

Stjärnorna gick först under namnet Weinachtsstern (julstjärna) och senare Original Herrnhuter Stern. Den typiska herrnhutiska julstjärnan består av 17 fyrkantiga och 8 trekantiga spetsar som sätts samman och bildar en stjärna med strålar åt alla håll.

Adventsstjärna på fot

Ni hittar fot stjärna ovan HÄR

Den moderna adventsstjärnan uppkommer – en lysande idé

De tyska stjärnorna var ganska dyra i inköp, så Svensken Erling Persson, sedermera klädföretaget Hennes & Mauritz grundare, uppfann en billigare massproduktion av adventsstjärnor. Det var den nu klassiska platta, sjuuddiga, gulröda adventsstjärnan, som hänger i många av våra fönster.

Allt började med att Erling Perssons barndomskamrat Björn Wennberg inför julen 1940, såg en tysk stjärna i skyltfönstret till färghandeln i hörnet Sveavägen som kostade 15 kronor. De båda affärskompanjonerna såg direkt möjligheterna att sälja betydligt billigare julstjärnor. Så med hjälp av en finurlig konstruktion, började julstjärnan att masstillverkas och gjordes även hopfällbar. Detta gjorde att den lätt kunde stuvas undan efter julen,  men framförallt medförde det att transporterna underlättades och gjordes billigare.

HÅRDA & MJUKA JULKLAPPAR

Modern vit stjärna ovan finns HÄR

Ni hittar stjärnan ovan HÄR

Ovan ser vi en väldigt lik variant julstjärna, som den första Svenska Tindra Kristall!

Stora Julstjärnor till fönster

Ni hittar stor stjärna ovan HÄR

Hur vacker är inte denna stora Julstjärna? Passar perfekt i större fönster och våningar med högt i tak.

Mega stor julstjärna ovan finns HÄR

Julstjärnan blir en försäljningssuccé

Redan till julen 1941 hade de fått fram 200.000 julstjärnor av papp som såldes för 2.50 kr styck. Så småningom döptes adventsstjärnan till Tindra Kristall och den sjuuddiga, gulröda julstjärnan hängde snart i vart och vartannat fönster. En av förklaringarna till succén, förutom det låga priset, var troligen det behov av julstämning som fanns i krigsårens mörklagda Sverige. Andra anledningar till adventsstjärnornas popularitet i Sverige var nog att det var en gammal svensk tradition att lysa upp fönstren med tända ljus på juldagens morgon.

Moderna udda adventsstjärnor

Ni hittar brun adventsstjärna ovan HÄR

Blågrön snygg stjärna ovan finns HÄR

Den moderna adventsstjärnan

Senare på 1950-70-talen fick Tindra Kristall konkurrens av modernare varianter av julstjärnor, tillverkade av träspån, halm, näver och metall. Man kan dock fortfarande se de rödgula pappersstjärnorna sprida sitt sken i advent och den finns fortfarande till försäljning, fast de är numer ”Made in China”.

BONUS STJÄRNA I TRÄ

Trendig trä/rotting julstjärna finns HÄR

Slutsumma om adventsstjärnan

Det är något Ingvar Kamprad och Ikea över denna historia om adventsstjärnans uppkomst, eller hur. Och även om det finns otaliga moderna adventsstjärnor idag. Så lever ändå de gamla klassiker kvar och finns att köpa i nya varianter, samt på antikaffärer. Jag brukade säga en rolig ramsa som barn vid Jul och den går som följer.

Ser du stjäääärrrnann i det blåååå! Ta en sup så ser du två!

/Maria

 

Viss fakta från Nordiska Museet

 1. Great Inspirations.
  Thanks for Sharing!

 2. Beautiful inspirations !

 3. Nydelige bilder!
  Takk for hilsen ;)
  God søndag!

  • Tack så hemsk mycket och ha en fin vecka:) LOVE

 4. I just love everything about this post. Oh the ice skates. I spent so much time ice skating

  • AWW thanks so much dear..I used to ice skate as a child it was soo fun:)

 5. Åh så fina bilder!! Nu fick jag julkänslor, eller iaf vinterkänslor! Sängbilden är skitfin, är det din säng? Blir nog lite Pinterest här :)

  • AWW tack ska du ha…ja pinta på bara :) sängen min I wish haha. LOVE

 6. Beautiful images of white Maria. I love the white candles and the table setting. Looks so pure!

 7. I agree! We definitely need white at this time of year – it goes dark so early! I love every one of the gorgeous images you have selected for us. The beautifu l simple wreath and the candles in the first photo are my favourites and of course the amazing bedroom!
  Enjoy your weekend.
  http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

  • AWW your words made my day much brighter:) xo

 8. Härliga bilder!

  Ha en mysig första advent!
  Agneta

  • Tackar och jag hoppas din advent var solig kall och fiinnn:) LOVE

 9. Hi Maria! wow how amazing! Love all these images, hope you have a cosy and warm Advent weekend my dear, stay warm and enjoy! Kisses and hugs! with love!:*

  • Thanks Lilli dear and I hope your weekend were amazing:) LOVE

 10. I don’t mind the darkness so much during Advent because I know The Light is about to arrive :).
  All your suggestions, though, accentuated the gloom and darkness of today, in my Country.
  Thank you for enlighting my day.
  Have a Wonderful, Cosy and Fun Weekend!
  Teresa

  • Thank you so much for sweet words:) xo

 11. Beautiful inspirations :)

 12. I just love everything about this post. Oh the ice skates. I spent so much time ice skating when I was a kid!
  Connie*

  • AWW thanks so much dear:) LOVE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024