Udda jultraditioner över hela världen

Udda Jultraditioner över hela världen

Innehållsförteckning

Julen är en fantastisk tid på året. Familjer runt om i världen samlas för att fira. Vissa jultraditioner är numera ett världsomspännande fenomen, t.ex. tomtemössan eller julstrumpan vid kaminen. Men det finns ett flertal lokala traditioner i många olika länder som inte är lika vanliga eller populära. Här är en lista över de mest udda och bisarra jultraditionerna runt om i världen.

LÄS MER: Juldukning tips – drömmar om en grön jul

Några vanliga jultradioner i Sverige är:

  • Att dekorera ett julgran är en populär jultradition i många delar av världen. Julgranar är ofta dekorerade med ljus, kulor, girlanger och andra dekorationer.
  • Att äta julmat är en annan vanlig jultradition. Julmat varierar från land till land, men några vanliga rätter inkluderar julskinka, julbord, julklappar och pepparkakor.
  • Att fira jul med familj och vänner är en viktig jultradition för många människor. Jul är en tid för att umgås med nära och kära och skapa minnen som varar livet ut.

Gävlebocken – Sverige

Gävlebocken är vår symbol, vars ursprung går tillbaka till den hedniska tiden. Sedan 1965 har traditionen förändrats till vad vi känner till i dag. Det verkar för oss vara en mycket vanlig tradition. För andra kan traditionen verka lite bisarr. I Skandinavien är fenomenet nisse eller tomte också otroligt populärt. Dessa mytologiska varelser som tros skydda huset och människorna som bor där är mycket populära i hela Skandinavien. Traditionen kring tomtar, som vi känner till den, tros ha börjat på 1200-1400-talet.

Mandlar i gröten – Finland

Finländska familjer är kända för att äta gröt på juldagsmorgonen. Enligt traditionen blandas en mandel i rätten. Den som hittar mandeln vinner. Familjerna har sedan dess ändrat traditionen något och lagt till flera mandlar för att göra alla barn nöjda.

Motverka juldemoner med kvastar – Norge

Norrmännen är kända för att gömma sina kvastar innan de somnar under julen. Historien bakom är att onda och magiska andar kommer att anlända under julafton.

Faktum är att jultraditioner från runt om i hela världen ser väldigt olika ut. I vissa länder inträffar juldagen inte ens i december. Ortodoxa kristna är kända för att fira jul först i januari. För dem är julafton den 6 januari och juldagen den 7 januari. Detta är vanligt i länder där större delen av befolkningen är ortodox. Dessa länder inkluderar Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Serbien och Kazakstan för att nämna några.

glas med juldryck

Kasta Kutya och bränna träd – Seribien och Ukraina

Serberna är kända för att bränna sina träd, så kallade badnjak, på julafton.

För ukrainare firas julen genom att klä sig i olika dräkter och gå genom staden och sjunga. Ukrainarna är också kända för att ha en maträtt som heter kutya. Den består av kokt vete, honung och vallmofrön. Enligt traditionen kastar familjerna på julafton en sked kutya mot taket. Om den fastnar kommer det att bli ett bra skördeår. Ukrainare är också kända för att kasta falska spindelnät mot träd. Enligt traditionen hade en kvinna inte råd att dekorera sin gran och vaknade upp på juldagen och upptäckte att hennes vackra gran var täckt av blänkande spindelnät.

Kasta skor – Tjeckien

I Tjeckien finns en bisarr tradition för ogifta kvinnor. De står vid dörren till sitt hem och kastar av sig en av sina skor. Traditionen säger att om skon faller med tån framför dörren kommer de att gifta sig nästa år. Om klacken pekar mot dörren får de vänta ytterligare ett år.

Kentucky Chicken i Japan

En av de mest bisarra jultraditionerna är ganska ny. I Japan är andelen kristna cirka 1,5 % av den totala befolkningen. En märklig jultradition uppstod efter en KFC-reklam på 70-talet. Efter en mycket framgångsrik reklamkampanj med budskapet “Kentucky for Crishtmas!”. Det har blivit en tradition för de flesta japanska familjer att fira julen genom att äta KFC.

män som jobbar i restaurang

Svarte Petter – Holland

Holländarna har en av de mest bisarra traditionerna som har lett till många kontroverser. Enligt legenden hade Sankt Nikolaus en medhjälpare som hette Svarte Petter eller Zwarte Piet. För att hylla Sankt Nikolaus brukar holländarna klä ut sig i kostymer och måla sig i svart. Detta har av många ansetts ha en rasistisk antydan. Så mycket att den holländska premiärministern har ändrat sin inställning till ämnet och anser att det är rasistiskt.

Krampus straff – Österrike

I Österrike finns också en udda bisarr tradition. Enligt den brukar en ful varelse vid namn Krampus göra sällskap med Sankt Nikolaus när de besöker barnen. Om barnen uppför sig ordentligt får de presenter, annars straffar Krampus dem. Österrikare är också kända för att klä ut sig till Krampus och gå ut på gatorna den 5 december.

krampus osterrike jul

Inte direkt Jultomten! Om barnen inte sköter sig i Österrike på Jul kommer den vidriga varelsen Krampus och straffar dem.

Rullskrillor till kyrkan – Venezuela

Venezuelanerna har förmodligen en av de mest märkliga traditionerna. I länder som Portugal och Spanien är det vanligt att folk går i kyrkan under julen. Men venezuelanerna gör det med stil! De är kända för att gå till kyrkan med rullskridskor, och det är en så populär tradition att många vägar i Caracas har trafikbegränsningar.

Denna katalanska tradition är en av de märkligaste. Lokalbefolkningen är känd för att rita ett ansikte på en stock och dekorera den. Sedan tillbringar de natten med att mata denna imaginära figur, och på julafton använder familjerna pinnar för att slå på stocken. Samtidigt sjunger de en traditionell sång som kan översättas till ”Om du inte skiter bra kommer jag att slå dig med en käpp”.

Städa bort onda andar – Guatemala

För Guatemalaner har julen mycket att göra med att städa huset. De tror att onda andar bor i de smutsiga platserna i deras hem. Före jul brukar de ägna en vecka åt att städa upp allting. Så om du behöver hjälp med din städning kan du bjuda in en guatemalanare i julklapp.

jul 1

Som ni kan se finns det många olika traditioner runt om i världen. Vissa kan verka konstiga och rent ut sagt bisarra, men i slutändan handlar julen om att tillbringa kvalitetstid med familjen och fira landets kultur på bästa möjliga sätt. Jag hoppas att ni får en underbar jul i år, nära dem ni älskar oavsett hur ni än firar.

LOVE M

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024