fbpx

6 tips när du ska köpa en ny dammsugare

Planerar du att införskaffa en dammsugare och vill vara säker på att du väljer den bästa möjliga modellen för dig? Då kan du kolla in denna artikel, här besvarar vi frågor som ofta uppstår inför ett köp av en ny dammsugare.

Totalt delar vi med oss av 6 stycken användbara tips att ha med sig i jakten på en lämplig dammsugare.

Köp en dammsugare inom din budget

Som vanligt när man ska kosta på sig en ny pryl gäller det att ta hänsyn till ekonomin. Hur mycket har du egentligen råd att spendera på en dammsugare? Lyckligtvis finns det dammsugare i många olika prisklasser. Alltifrån billigare modeller för några hundra kronor till lyxigare varianter med en prislapp på över 10 tusen kronor.

Skulle du ha det knapert hemma kan det vara ett alternativ att nöja sig med en sopkvast tills du har råd att uppgradera till en dammsugare. Om du tvärtom har utrymme i din budget finns det som sagt mängder av alternativ att välja mellan.

Det finns olika typer av dammsugare

Idag kommer dammsugare i olika former och storlekar. Tack vare tekniska framgångar är det till och med verklighet med så kallade robotdammsugare. Det vill säga dammsugare som är helt självgående och gör jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att installera en laddningsstation och knappa in några inställningar.

Ytterligare en populär variant av dammsugare är skaftdammsugare. Denna sortens dammsugare är sladdlösa och i regel betydligt lättare än den gamla skolans dammsugare. Fördelen med detta är att städningen blir flexibel och att dammsugaren inte tar upp särskilt mycket plats i ditt förråd.

Men trots att utvecklingen har gett oss dammsugare baserad på ny och avancerad teknik är typiska golvdammsugare fortfarande ett vanligt städredskap i svenska hushåll.

Fundera kring hur du bor

En annan faktor som styr ditt val är hur du bor. Är din bostad liten med små golvytor kanske du bör undvika att skaffa en stor och klumpig dammsugare. Har du därtill trånga utrymmen att komma åt ska du tänka på att skaffa en dammsugare med smala och smidiga munstycken.

Är du inte hemma särskilt mycket eller bara är allmänt upptagen kan det vara bekvämt med en robotdammsugare. Eller om du känner att du inte kommer att dammsuga frekvent är det förmodligen onödigt att lägga massa pengar på en dyrare modell som du ändå knappt lär använda.

Ljudnivå kan vara avgörande för vissa

Är du eller någon i ditt hem känslig för ljud? Eller bor du i en lyhörd lägenhet och inte vill riskera att få klagomål från dina grannar? Då kan det vara läge att överväga en dammsugare med låg ljudnivå.

En dammsugare som är tystlåten gör städningen behaglig inte bara för dig, utan även för personer som befinner sig i närheten. Som tur är vet tillverkarna att konsumenter i stor utsträckning vill ha en dammsugare som inte för en massa oväsen.

De riktigt tysta modellerna har en dB-nivå på runt 57-61, medan de något mer högljudda kan ha så högt som 80 dB.

Ergonomi och belastning

Dammsugning belastar din kropp på olika sätt beroende på vilken dammsugare du använder. En del modeller har justerbara teleskoprör så du kan anpassa och få till en lagom höjd när du dammsuger. På så sätt slipper du böja eller sträcka på dig hela tiden och minskar därmed risken att få känningar i kroppen.

En annan sak som kan vara värd att kika på är om dammsugaren är tillräckligt enkel att hantera överlag. Får du ett bra grepp? Går det att komma åt de olika knapparna? Klarar du av att förflytta dammsugaren utan att överanstränga dig?

Att städa ergonomiskt är extra viktigt för de som arbetar med det och ibland utsätts för tunga fysiska påfrestningar.

Husdjursägare behöver särskilda dammsugare

Har du husdjur bildas det snabbt hår överallt som sätter sig ganska hårt i mattor och möbler. Då krävs det att dammsugaren du köper har tillräckligt med sugkraft att suga upp all päls som sprids. Det kan också hjälpa med specialmunstycken som är framtagna för att effektivt städa djurhår och liknande smuts.

Som djurägare ska du också leta efter en modell med särskilda filter som filtrerar bort mikroskopiska partiklar och håller dålig lukt ute. Sådan information hittar du alltid bland dammsugarens specifikationer hos diverse återförsäljare.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att vilken dammsugare man ska välja varierar från individ till individ. En modell som är perfekt för en viss person kanske inte alls passar någon annan. Men med det sagt kan du tack vare våra tips åtminstone bilda dig en uppfattning om vad du ska gå efter för att i slutändan få till ett lyckat köp.

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis