6 misstag att undvika på uteplatsen

När vi talar om uteplats och trädgård, är det ofta tips hur vi ska göra dessa ytor fina. Men inte många talar om misstag man kan göra på uteplatsen. Faktum är att alla uteplatser därute i Sverige ser inte alls ut som på Instagram. De kan se mossiga, tomma eller överbelamrade ut. Jag har själv sett flera balkonger, där jag bara tänkt “OM de hade gjort så här” då hade det sett mycket bättre ut. Det handlar om att undvika några viktiga moment, och följer ni det får ni ett uterum i balans ist för obalans. 

LÄS MER: Trendiga utemöbler – inred ute som inne

Här följer 6 varningar och misstag ni måste undvika på uteplatsen i sommar!

Snabbguide att no nos undvika ute:

 • Ha fel sorts utemöbler
 • Inte ha några växter alls
 • Ha fel färger som förvirrar
 • Ha fel placerad belysning

Utemöbler ovan finns HÄR

1. Välja fel utemöbler eller placera dem fel

Att få till ett snyggt möblerat uterum är A och O. Många väljer helt fel möbler på uteplatsen, vilket ger ett rörigt intryck. Först och främst MÄT hela uterummet innan ni köper utemöbler. Jag har många gånger sett alldeles för stora utemöbler på en minimal balkong. Då känner man bara för att lämna uterummet ist för att vilja vistas där. Tänk också att det behöver inte finnas “måsten” när ni möblerar. Är det för liten yta för att ha en U-soffa eller ett soffbord, ja skippa det då.

Har ni en liten uteplats välj då små nätta möbler. Skippa stora loungemöbler, de kommer inte göra sig bra på liten yta hur trendiga de än må vara.

LÄS MER: Därför krävs bygglov för en pergola

 2. Att inte ha några växter alls

Detta är ännu ett mega misstag i uterummet. Att ha växter gör att uterummet ser inbjudande och lyxigt ut. Se till att placera ut några krukor med palmer och träd. Mixa detta med klätterväxter vertikalt uppåt. Sedan kan ni även odla lite örter att ta in till maten.

Placera växter fel är NEJ! Vi kommer till nästa fel och det är att ha växter, men att placera dem fel. Tex. om ni har en palm med långa blad som hänger över stolen. Då blir det bara irriterande att sitta där. Ha heller inte för mycket växter, det ger ett grilligt djungel intryck.

Mixa rätt växter! Att mixa fel växter med varandra är heller inte bra. Det handlar om att placera dem så det ser balanserat ut ihop. Några höga växter med några låga brukar se bra ut.

3. Välj färger du gillar istället för färger som fungerar

De fel med färger som kan uppstå är antingen inga färger alls, eller för många färger används tillsammans. Precis som inomhus, försök att hålla dig till neutrala färger för dina möbler som vit, brun, grå eller beige, eftersom dessa ger en bra bakgrund. Sedan kan du använda färgglada accessoarer istället, som lätt går att byta ut. . Det är dessa färgklickar som verkligen gör ditt utrymme personligt.

LÄS MER: Få ett snyggt insynsskydd till uteplatsen

Gå på magkänslan och känn efter hur utrymmet får dig att känna. Om det är för mycket färg kommer det att kännas kaotiskt och du vill bara lämna. Håll färgerna i balans!

4. Placera belysning på fel ställen

Tänk er ett vardagsrum med bara en lampa ovanför bordet och inget mer! Trist eller hur? Detsamma gäller på uteplatsen. Det funkar inte bara hänga upp en torftig lampa. Nej ni måste mixa taklampor ihop med lyktor på golvet och ljusslingor längs väggarna.

En perfekt belyst uteplats gör att man vill vistas där till långt in på natten. Får ni inte till belysningen, då finns det belysningföretag som kan hjälpa till med detta.

Matta ovan hittar ni HÄR

5. Att inte ha nån utematta

Detta är ett annat stort misstag många gör ute. Att inte ha nån matta, utan bara ha trä eller betong att gå på. Detta ger ett trist uterum, som inte känns ombonat ett dugg. Nej satsa på en stor lyxig utematta som bas för allt annat.

Vi tipsar er om att använda Bouclé och slätvävda mattor de är supersnygga och går även använda inomhus. Ni hittar dem HÄR

6. Att glömma vertikala utrymmen

Att glömma inreda uppåt väggarna är ett stort misstag. Att inreda med växter och hyllor vertikalt kan höja hela uterummet. Överväg att montera förvaringsenheter och till och med möbler på dina ytterväggar. Du kan också dekorera vilka ytterväggar som helst efter din design. Väggmonterade blomkrukor är också en bra idé för att frigöra markyta, du kan till och med överväga att designa en komplett vertikal väggträdgård mitt på din bakgård.

Att inreda vertialt är ett bra knep för att ge liv till din utomhusmiljö, utan att den känns för överfull.

Ni hittar smart soffa med väggar HÄR

Slutsummering – Misstag i uterummet

Som ni sett finns det massa misstag man kan göra när man inreder uteplatsen och balkongen. Följer ni våra råd ovan, då kommer ni garanterat att få ett uterum ni vill vistas i hela sommaren. Missa heller inte våra inlägg om att inreda liten balkong och årets hetaste uteplats trender med allt nytt.

Lycka till!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024