6 giftiga julklappar som gör dig sjuk

6 giftiga julklappar som gör dig sjuk

Vem gillar inte att få en julklapp? Men till saken är den att det finns många dåliga julklappar, ja rent ut sagt giftiga julklappar som kan göra er sjuka. Julen är en fantastisk tid på året. Vi tycker om att umgås med våra vänner och familj, samt att ge gåvor till dem vi älskar. Men några av de mest populära julklapparna kanske inte är så bra som de verkar. Många produkter innehåller idag det mycket skadliga kemikalier som PFA, som många europeiska regeringar överväger att förbjuda. Detta beror på att de är gifter som kan påverka kroppen negativt.

LÄS MER: Jul trenderna 2023 – så ser julen ut i år

Så om du letar efter några ej dåliga julklappar  i år är det bäst att undvika de här 6 på vår lista!

Vad är PFAS?

PFAS står för Per- och polyfluoralkylsubstanser. De är en grupp olika syntetiska kemikalier som har tillsatts i flera olika vardagsprodukter sedan 50-talet. Under de senaste åren har forskare blivit alltmer bekymrade över farorna med PFAS, och det faktum att de nu finns i människokroppen, efter att ha absorberats. Studier har identifierat många hälsoeffekter kopplade till exponering för PFAS inklusive förändringar i immunsystemet, vaccinsvar, kolesterolnivåer och levern.

Dåliga julklappar att undvika som innehåller PFAS:

Plastleksaker: Plastleksaker avsedda för spädbarn kan innehålla ett antal skadliga kemikalier.
Kosmetiska set: Toxiner som PFAS har upptäckts i flera populära sminkmärken.
Dockor och actionfigurer:
Även om de är bra att leka med kan de innehålla kemikalier.
Non-stick kokkärl:
Non-stick beläggningar innehåller ofta PFAS.
Utomhuskläder:
Vattentäta eller vattenavvisande kläder innehåller ofta PFAS.
Presentpapper: En oväntad sak på vår lista kan ha gifter i papperet.’

LISTAN MED GIFTIGA JULKLAPPAR

Babyleksaker i plast

Ljusa, färgglada babyleksaker i plast som byggklossar och bullrig elektronik kan se roliga ut att leka med, men de kan innehålla skadliga PFAS. Leksaker gjorda av plast innehåller ofta dessa kemikalier, liksom andra skadliga ämnen som BPA. Med tanke på att många barn stoppar dessa leksaker i munnen när de får tänder är det bäst att undvika denna typ av leksak. Alternativt kan du leta efter leksakstillverkare som erbjuder giftfria leksaksalternativ.

Kosmetika

Smink verkar vara den perfekta presenten till dem i din kärlek som älskar att klä upp sig och vara kreativa. Även om det kan få en person att känna sig bättre och mer självsäker, kan det faktiskt göra mer skada än nytta. BBC genomförde en undersökning i år som visade att många populära sminkmärken innehöll giftiga PFAS i sina produkter. Dessa varumärken inkluderade Urban Decay, Revolution och till och med många varumärken som ägs av L’Oreal-gruppen. Även om många av dessa företag säger att de planerar att fasa ut dessa skadliga ingredienser, finns de för närvarande fortfarande i produkterna på våra hyllor.

Dockor och actionfigurer

Med populariteten för den senaste Barbie-filmen 2023 är det inte konstigt att dockor och actionfigurer är en populär julklapp i år. Se dock upp för de dolda skadliga kemikalier som ofta finns i dessa massproducerade leksaker. Kemikalier inkluderar PFAS och BPA.

När du köper en docka, undersök märket och dess tillverkare innan du köper. Välj märken som är märkta som giftfria för att hålla risken till ett minimum.

Non-stick köksredskap

Även om köksredskap kanske inte är den mest traditionella julklappen, kan de ges till vänner och familj som gillar att laga mat. Non-stick köksredskap som bakplåtar innehåller ofta PFAS för att förhindra att mat fastnar på dem, men det betyder att kemikalierna kommer i kontakt med vår mat. Välj istället kokkärl i gjutjärn för en mer hållbar och säkrare matlagningsupplevelse.

Kläder för utomhusbruk

För naturälskare kanske du funderar på en present som passar deras utomhuslivsstil. Var noga med att inte välja friluftskläder som innehåller PFA. En stor del av den friluftsutrustning som finns på marknaden innehåller dessa PFAS:er för att göra dem vattenavvisande.

Det finns vissa märken på marknaden som väljer PFA-alternativ eller naturmaterial istället, vilket gör dem säkrare och mer hållbara val.

Presentpapper

Sist på vår lista är det som kanske överraskar dig mest. Själva pappret som du använder för att slå in dina presenter kan vara en del av problemet. Många julpapper är bestrukna för att göra det mer vattentåligt, och kemikalieblandningen för att göra detta innehåller PFA. Välj istället papper som är obestruket och miljövänligt för att hålla din gåva säker.

Hitta giftfria julklappar

Om du letar efter julklappar som är säkra att ge bort och giftfria har vi några förslag till dig.

 • Giftfri makeup
 • Kläder i ekologisk bomull
 • Träleksaker

Att ta med sig

Säkerheten kommer först den här julen. Med den ökade medvetenheten om de giftiga kemikalierna i våra produkter är det nu dags att ägna mer uppmärksamhet åt vad vi ger bort i jul. Dela denna information, hjälp till att öka medvetenheten och gör medvetna val i år för att hålla dina nära och kära säkra.

Vanliga frågor

Hur kan jag identifiera PFA i barnleksaker?

Många leksaksmärken märker nu sina produkter som PFA-fria. Dessutom har leksaker gjorda av naturmaterial som trä och bomull en mycket lägre sannolikhet att innehålla giftigt material.

Vilka sminkmärken ska jag undvika?

När det gäller sminkmärken är det viktigt att titta på ingredienserna. Varumärken som har certifieringar för naturliga och ekologiska ingredienser är säkrare för huden.

Finns det några säkra alternativ till giftiga leksaker?

Absolut – med ökad medvetenhet om PFAS och andra giftiga material designar fler varumärken säkrare produkter. Leksaker som är tillverkade av organiska material som trä är säkrare. Leta dessutom efter “giftfria” beskrivningar och certifieringar.

 

Foto längst upp: Naturskyddsföreningen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024