fbpx

Vintage inredning – inspiration och tips

Se hit alla ni som älskar vintage inredning! Denna veckan har jag nåt för er. Jag bjuder nämligen på mysig vintage inredning med inspirerade miljöer hela veckan lång. Vi börjar med ett härligt hus där loppisfynden i den härliga vintage inredningen avlöser varandra.

Att inreda med vintage är ett underbart sätt att ge ditt hem karaktär och unik stil. Genomsyrad av historia har vintagepjäser historier att berätta och ger en personlig touch till inredning, oavsett om det är ett omhuldat arvegods som gått i arv genom generationerna eller ett lyckligt fynd som plockats upp på en gårdsrea.

LÄS MER: Top 5 vintage & loppis listan i Göteborg

Vintage inredning

Foto Future / Brent Darby)

 

inredningsdetlajer

inredningsdetaljer 2

SHOPPA FAVORITER

vas

inredningsblogg

Möbler som ett gammalt skåp och retro stolar flätar samman vintage inredningen.

Inreda med Vintage – 4 tips

Det finns många sätt att inreda med vintage, men många av inredningsexperterna är överens om att när det gäller att välja vintageprylar bör du köpa det du älskar snarare än det du tror kan vara värdefullt.

”De första stegen för alla som börjar resan med att dekorera med vintage bör börja med vad en person gillar, snarare än att fokusera på värdet. Det handlar om att hitta bitar som talar till dig på ett personligt plan.

BILLIG INREDNING

marknad

1 Mixa gammalt med nytt

Jag är övertygad om att det finns otrolig design i varje era och jag drar från många olika perioder och jag älskar att blanda deco, Bauhaus, modern inredning från mitten av århundradet. Om du köper alla dina möbler nya kommer de snabbt att börja se daterade ut, men om du tar dig tid att shoppa på en mängd olika ställen och addera vintage möbler & fynd, ja då får du ett mycket mer tidlöst rum.

”Och att ta sig tid att hitta de rätta delarna gör stor skillnad. Jag letar alltid efter en balans mellan vintage och modernt.

2. Investera i några väl valda vintage pjäser

För många inredningsarkitekter är att välja vintage möbler framför moderna, en självklarhet!

Materialen som användes förr var i allmänhet av hög kvalitet – lövträ och ovanliga träslag som folk inte använder nu eller siden eller broderier. För kvalitet, design och hållbarhet är antikviteter mycket fördelaktigt att jämföra med moderna möbler.

För att säkerställa att du köper ett kvalitetsexemplar och inte en reproduktion, ”kontrollera äktheten av antikviteterna du köper – det bör finnas etiketter, kännetecken eller detaljer om tillverkarens plats och ofta ett äkthetsintyg,

kristallkrona

vintage barnrum

3. Inred med vackra vintage textilier

Oavsett om vintage tyg introduceras genom kuddar, lampskärmar eller överkast, är vintagetextilier ett lysande sätt att injicera rummets färg, mönster och mjukhet i en interiör – du kan till och med hänga en tygpanel som en väggdekoration.

Leta efter tyger tillverkade för hand med utsökt hantverk, det finns vackra vintagetyger tillgängliga från hela världen som visar upp en rad olika tekniker, från indiska Kantha-täcken och Japaneze Shibori till broderade Suzani-paneler från Centralasien.

4. Belys med vintage lampor

Med många vackert dekorativa mönster tillgängliga, blir antik och vintage belysning allt mer populär bland husägare som vill göra ett dekorativt uttalande.

Det handlar om en belysningsfunktion som har samma effekt när den är släckt som när den är upplyst, dekadent och glamorös, funktion och form, den behöver lysa upp ett utrymme, men också tända fantasin.

uteplats

Vintage inredning

LÄS MER: 10 billiga sammetsstolar för ett lyxigt hem med WOW-känsla

Balansen i vintage inredningen i detta hem är helt fantastisk då gammalt & nytt aldrig skär sig, utan samspelar perfekt. Inredningsstilen är en blandning av industriellt och orientaliskt med udda detaljer och tavlor som sticker ut och brutalt säger hej. Det kan lätt bli rörigt när man mixar stilar hejvilt speciellt vintage inredning med nytt, men här har man lyckats att knyta ihop dekorsnörena i perfektion. Hemmet jag visar är från den störtsköna bloggen loppisverkstan.se där ägarinnan till huset bloggar om sina senaste loppisfynd och om ett hus i ständig förändring.

Det är så härligt att inspireras av människor som vågar sticka ut och inte är rädd för att misslyckas. Allt i ett hem behöver inte alltid vara så jäkla perfekt utan vara vackert i all sin operfektion. Att leta loppisfynd är verkligen att förlora sig i en salig röra men i slutändan när fyndet hittat hem, känns allt bara fullkomligt perfekt. Det är det som är den sanna konsten att inreda ala vintage :)

Vintage inredningsbutiker

Här i Göteborg där jag bor finns många härliga loppisbutiker som säljer vintage inredning, jag har här listat några favoställen:

Beyond Retro

Den saltstänkta versionen av vintagekedjan Beyond Retro är belägen i Arkaden, i form av en shop in shop. Butiken må vara liten, men följer på sina väl använda kvadratmeter kedjans kulörta, modeberusade och stilöverskridande linje. Här finns något för alla stilar och plånböcker – med oanade kapmöjligheter.

Adress: Arkaden, Södra Hamngatan 37–41.
Webb. beyondretro.com

Fåfängan antik

I mysiga Haga i Håkanland ligger smyckesbutiken Fåfängan Antik. Vid sidan om eleganta antikviteter och ett urval (riktigt fina) vintagekläder finns här ett hav av vintagesmycken och bijouterier från 50-, 60- och 70-talet. Perfekt vintagemål för dig som vill krydda din kropp med några gram brosch, ett halsband eller en flott diamant.

Adress: Haga Nygata 16.
Webb. fafangansantik.com

Saronkyrkan

Göteborgarnas mest älskade fyndarpalats av alla, Saron­kyrkans second hand butik är lika poppis som den är välfyllt. Men KOM TIDIGT för kön är lång till denna second hand-butik. Men så döljer sig här också enorma fyndarmöjligheter. Det är inget för den som gillar välsorterad butiker med vintage inredning, utan snarare något för dig som går i gång på att dyka ner, rota runt och göra kap.

Adress: Brunnsgatan 5.
Webb. saron.se

Slutsummering – Vintage inredning

Att inreda med vintage är verkligen både spännande och lärorikt. Man lär sig mycket om varje unik antik pjäs och även om vår älskade historia. Det är viktigt att aldrig glömma dåtiden, utan låt den vackert flätas in i nutid.

Gammalt + nytt = perfekt balans!

/Maria

INREDNINGSVIS SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis