5 varningar när ni inreder ert vardagsrum

5 varningar när ni inreder ert vardagsrum

Innehållsförteckning

Att inreda vardagsrum är ofta det mest populära rummet att inreda! Det är det rum vi samlas och umgås i mest. Därför är det såklart där man vill lägga mest fokus på när man inreder hemma. Det många dock inte vet är att  många material inom inredning är fulla av gifter. Vi kan ju börja med att tala om dubbelmoralen att ta bort plast från matkassarna och bestick. Men sen är det helt ok att köra hårt med stora plastgranar “made in China” och plast i inredningen. Det blir liksom hållbart med en motsägelsefull twist.

LÄS  MER: 6 giftiga julklappar ni måste undvika

Så vad är då giftigt när man ska inreda vardagsrum? I detta inlägg kommer vi gå igen om 6 saker ni bör undvika till varje pris i vardagsrummet.

Tips för ett giftfritt vardagsrum:

 • Kolla upp vart de vanligaste gifterna finns i hemmet
 • Hitta säkra ersättningsprodukter, minska risken eller skippa produkten
 • Ventilera ditt hem regelbundet, särskilt under vintermånaderna

1. Mattor med giftig impregnering

Detta kan jag tala från egen erfarenhet! Jag köpte en dyr viskosmatta till mitt vardagsrum när det va trendigt för några år sedan. Den kom levererad till dörren, men direkt inomhus kände jag nåt var fel. Mattan stank verkligen av klor, det lukta badhus i hela lägenheten. Jag började må illa och fick tom svårt att andas (har astma)

Jag fick slänga ut mattan omgående och kände mig förbannad över köpet. Jag började därför göra resarch om detta känd mattföretag online. Jag fick reda på att de använder billig arbetskraft i Indien som praktiskt taget dränker in viskosmattorna i gifter. Detta får att de ska hålla under transport och inte få ohyra. Så nummer ett företaget bryr sig inte om att de stackare som tillverkat mattan står i gifter hela dagarna. Nummer två, företaget bryr sig heller inte att kunder kan få i sig gifter från mattan.

Slutsummering är att kolla upp vart mattor ni ska köpa kommer från. Försök köpa bra kvalitet och mattor som är tillverkade under bra mänskliga villkor.

2. Inredning som innehåller plast/PVC

Som jag sa ovan känns dubbelmoralen ibland stor i Sverige. Menar det är en ren häxjakt på plast allmänt. Man skrotar matpåsar i plast och bestick etc i plast. Men det är helt ok att inreda med plast, som tex stora plastgranar och mattor i mjuk plast.

Fakta om vad PVC gör i hemmet när det kommer kontakt med värme från rummet: PVC, en petroleumbaserad plast, och bly, som används för att stabilisera PVC. Blyet i de bryts ner till blydamm, som släpps ut i luften och förgiftar alla, särskilt barn under sex år som är känsliga.

3. Giftiga doftspridare som doftljus och rökelse

Många gillar att tända doftljus i hela hemmet för att få det lukta gott. VARNING! på detta då doftljus är extremt giftiga och har kopplats ihop med lungcancer och andra luftvägsproblem. Även om det står “eco ljus” osv. så innehåller dessa ljus massa gifter i materialet de tillverkas. Som tex. parafin som är ett av de värsta ämnen ni kan ta in i hemmet.

Fakta Parafin: paraffin tillverkas av fossilt material släpper de alltså ifrån sig stora mängder koldioxid vid upphettning. Detta är inte bara dåligt för miljön och bidrar till växthuseffekten, utan det skadar även människor. Paraffin släpper också ifrån sig ämnen som, toluen samt bensen som är starkt cancerframkallande, UNDVIK parafin till varje pris!

Sedan kommer vi till en annan populär doftspridare, nämligen rökelse. Här tror många att bara för det säljs i hälsokost och andra flummiga “naturliga” new age butiker, ja DÅ kan det ju bara vara bra. Svaret är NEJ! Rökelse är ÄNNU värre för inomhusmiljön och era lungor än parafin.

Röken från rökelse innehåller flera kända cancerframkallande ämnen till exempel benzen och ökade risken för cancer i munnen och övre luftvägarna. UNDVIK!

4. Produkter som har giftigt flamskyddsmedel

Flamskyddsmedel tillverkas inte i Sverie längre. Men många köper möbler och inredning online från utlandet och där kör man fortfarande hårt med flamskyddsmedel (tyvärr) För detta medel är extremt hälsovådligt både för människan och miljön.

Flera varianter flamskyddsmedel har förbjudits inom EU,  och man har länge vetat om dess negativa hälsoeffekter på människor. Flamskyddsmedel ämnen finns dock i importerade produkter och i äldre produkter på marknaden, som elektroniska varor, elkablar, tyger och möbelstoppning. Kolla upp vad ni köper ordentligt helt enkelt och undvik flamskyddsmedel i hemmet.

5. Hemelektronik innehåller stora mängder bly gifter

Att så många hemelektronik prylar fortfarande innehåller stora mängder gifter som bly är alarmerande. Detta borde företagen som tillverkar ta på högsta allvar. Med tanke på hur många elektronikprylar många människor har hemma, cirkulerar det bly i hela hemmet. Att andas in detta varje dag ger på sikt sjukdomar som cancer och kan även skada nervsystemet.

Fakta: Kemikalieinspektionens senaste analys av olika hemelektronikprodukter kom det fram att hela 11 av 62 innehöll för höga halter bly. Detta är ungefär lika stor del som året innan. För människan kan det bland annat ge skador på nervsystemet att bli exponerad för alltför höga halter bly. Foster och små barn är särskilt känsliga. Att vi byter ut och gör oss av med hemelektronik allt oftare gör också att mängden farligt avfall ökar. (källa Viivilla)

4 vanliga gifter i hemmet att undvika

Flyktiga organiska föreningar (VOC)

VOC är en grupp kemikalier som lätt förångas och föra in gasföroreningar i hemmet från en mängd olika källor. Det finns över 400 föreningar i VOC-familjen som har identifierats i hemmet och av dessa kan över 200 hittas i mattor.

Mögel och andra svampgifter

En av tre personer har fått en allergisk reaktion mot mögel. Mykotoxiner (svamptoxiner) kan orsaka en rad hälsoproblem med exponering för endast en liten mängd.

Ftalater och PVC

PVC innehåller ftalater, en klass av allmänt använda industriella föreningar som tekniskt är kända som dialkyl- eller alkylarylestrar av 1,2-bensendikarboxylsyra. Det finns många ftalater med många användningsområden, och lika många toxikologiska egenskaper. Dessa kemikalier används främst för att förlänga livslängden på dofter och mjuka upp plast.

Tungmetaller

Metaller som arsenik, kvicksilver, bly, aluminium och kadmium, som är vanliga i många områden i vår miljö, kan ackumuleras i kroppens mjuka vävnader.

Slutsummering – Att undvika i vardagsrum och övriga hemmet

​Som ni sett i detta inlägg finns det massor av gifter i vår inredning vi inte tänker på. Vi talar mycket om “hållbart” i Sverige, men hur hållbart är det att omringa sig med gifter varje dag? Här handlar det om att shoppa mer medvetet och kolla vart inredningen ni köper kommer ifrån. Undvik billig skit från Kina, satsa istället på Skandinaviska kvalitetsmärken. Det kanske kostar lite mer men det sparar er hälsa och den kan inte värderas av alla pengar i världen.

 

 

Foto längst upp: healthyhouseontheblock.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024