Varning för gifter i mode – fast fashion fail

Fast Fashion har hamnat i rubrikerna de senaste åren och det är inte en positiv publicitet. Även om kläderna från snabbmodemärken kan vara billiga och bekväma, har de en mörk hemlighet. Dessa kläder är inte bara dåliga för miljön och tillverkade med oetiska anställningsmetoder, De kan också skada din hälsa och i värsta fall göra dig sjuk. Några av dessa kemikalier inkluderar:

 • Ftalater
 • PFAS (PFAS)
 • Tungmetaller
 • Formaldehyd
 • Azo färgämnen

Vad vet vi egentligen om gifter i textilier?

Det har nu gjorts några studier som visar att våra kläder kan skada oss, speciellt sk. fast fashion. En sådan studie var när miljökemisten Miriam Diamond ledde en CBC-undersökning av de giftiga kemikalier som kunde finnas i snabbmodeartiklar. Studien tog kläder från flera snabbmodemärken som Shein, AliExpress och Zaful, och fann höga halter av giftiga ämnen. Dessa kan med tiden leda till ett antal hälsoproblem. Men vad är dessa kemikalier och hur kan de skada vår hälsa?

LÄS MER: 10 största modetrender 2024

En annan studie av miljöorganisationen Greenpeace fokuserade på snabbmodeleverantören Shein. Det visade sig att en stor del av kläderna innehöll dessa giftiga kemikalier. Vad som är mer oroande är att cirka 15 procent av de testade kläderna faktiskt hade kemiska nivåer som var högre än EU:s gränsvärden. Anledningen till att dessa gränser finns är att dessa kemikalier är farliga och giftiga för människor.

SHOPPA NYHETER

Foto: GCShutter/Getty Images

Ftalater

Det är kemikalier som används för att göra kläderna mer flexibla. De används ofta när materialet delvis är tillverkat av plast. Kläder som leggings i läderimitation, gymkläder och regnrockar har med största sannolikhet denna kemikalie i sig. Problemet  med ftalater är att de kan leda till ett ökat antal allergiska reaktioner, högre nivåer av astma, insulinproblem tillsammans med typ 2-diabetiker. Det är särskilt farligt hos gravida kvinnor och barn eftersom det också påverkar det endokrina systemet och tillväxten.

PFAS (PFAS)

PFAS är en grupp kemikalier som används för att göra kläder vattentäta eller resistenta. Ofta finns de i utomhuskläder för att hjälpa till att hålla regnet ute. PFAS bryts inte ner bra som andra kemikalier i vår lista, så de håller längre och påverkar kroppen ännu mer. Några hälsoeffekter av PFAS inkluderar organskador som leverskador och njursjukdomar.

Tungmetaller

Många tungmetaller med dåliga hälsoeffekter har hittats i snabbmodekläder. En sådan metall är känd som krom VI. Krom finns i läder och andra liknande material. Giftiga metaller har visat sig orsaka cancer och vara giftiga. De kan försvaga immunförsvaret, vilket innebär att en person kan vara mer mottaglig för sjukdomar, samt leda till problem med hjärnan och reproduktionssystemet.

Formaldehyd

Det är allmänt känt att formaldehyd är giftigt och i många länder klassas det som ett cancerframkallande ämne. Kemikalien används ofta i billigare kläder för att minska hur mycket tyget skrynklas. En hälsoeffekt av denna kemikalie är dock att den kan leda till hudirritation. Detta är inte bra om det är i kläder som ständigt ligger mot huden. Utöver detta kan formaldehyd orsaka väsande andning och andningsproblem samt permanent förändra lungfunktionen.

Azo färgämnen

Azofärgämnen är en av de vanligaste kemikalierna i kläder. Det finns så många olika färgämnen i kläder, och många använder giftiga ingredienser. Azoavgifter i sig är faktiskt förbjudna i kläder som tillverkas i EU. Eftersom många snabbmodemärken tillverkar sina kläder i Asien tillämpas inte dessa regler. Azofärgämnen är cancerframkallande ämnen som är kända för att orsaka cancer och irritation i både ögon och hud.

Foto smartwatermagazine

Slutsummering – fast fashion

Som du kan se från den omfattande listan ovan är giftiga kemikalier vanligare i kläder än vi tror. Även om dessa kemikalier kan vara ett billigare alternativ för klädtillverkare, kan de orsaka några hemska hälsoproblem. Det bästa sättet att undvika detta är att sluta köpa från fast fashion. Leta istället efter miljövänliga eller hållbara alternativ. Dessa kommer inte bara att vara bättre för din hälsa utan också bättre för miljön.

Vanliga frågor (FAQ)

Tvättas dessa kemikalier ur kläderna?

Även om vissa kemikalier kan spädas ut och minska när du tvättar kläder, kommer många inte att försvinna eller brytas ner. Det rekommenderas alltid att du tvättar dina kläder innan du använder dem.

Kan kemikalier från kläder tas upp genom huden?

Ja, det kan de. Kemikalier mot huden kan orsaka hudirritation och till och med absorberas.

 

 

 

Foto längst upp: lhstoday.org

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024