Vad har hänt med rastaborgs slott?   

Vad har hänt med Rastaborgs slott?   

Innehållsförteckning

Rastaborgs Slott är ett av Sveriges vackraste slott, med anor så långt bakåt i tiden som till 1600-talet och med många kända ägare genom historien. Sedan Anders Bagge och Johanna Lind köpte slottet har kändisskapet som detta slott åtnjuter fullkomligt exploderat! Häng med när vi berättar hela den spännande historien om Rastaborgs Slott.

För att berätta hela sagan om Rastaborgs Slott behöver vi förflytta oss 400 år bakåt i tiden, till en tid då Sverige var ett bondesamhälle med majoriteten av invånarna arbetandes som bönder och där städer snarare var byar med några hundratals invånare.

LÄS MER: Besök vackra Tofta herrgård

1600-1700 Förlagan till slottet tar form

Under 1600-talet börjar slottet ta form, men till en början mer som en herrgård än ett slott. Johan Skytte Rasta köper godset i slutet av 1600-talet och det var då namnet Rastaborg började användas. Herrgården transformeras sakta men säkert till ett slott när flyglarna anläggs och senare också påbyggnader på själva huvudbyggnaden. Huset blir större och större och tillslut är det ett ståtligt slott.

1800-1900 Slottet ägs av adeln

Under 1800-talet och bit in till 1900-talet händer det inte särskilt mycket av intresse för Rastaborgs Slott. Slottet ägs av olika adelsfamiljer och det bedrivs jordbruk på de kringliggande markerna. På den här tiden ägde ett fåtal adelsfamiljer i princip alla slott och gods som fanns i Sverige. Det innebar att man ägde alltså inte ett slott, utan ibland hundratals.

Under 1940-talet var Rastaborgs Slott ett populärt resmål för unga studenter från hela Europa, som ville uppleva Sverige under sommaren. Då kunde man hyra in sig på slottet och arbeta på dagarna med lantbruket utanför.

Charlotte och Ulf Kilman tar över slottet

Under 2010-talet ägde Charlotte och Ulf Kilman Rastaborgs Slott och bedrev här ett hälsoinstitut som heter Kilmaninstitutet. Hit kom många elitidrottare för att jobba med sin hälsa och sina kroppar för att kunna prestera maximalt. Sedan en tid tillbaka bedrivs även en ridklubb på slottet och det gör den än idag. Här finns ridskola för ponnyer och även ett stall med privathästar. Det finns många fina stigar och vägar i slottets omgivning för den som gillar att ta sig fram till häst.

Anders Bagge och Johanna Lind köper Rastaborgs Slott

2022 får Rastaborgs Slott mycket uppmärksamhet i samband med att Anders Bagge och Johanna Lind bestämmer sig för att flytta ihop och då pratar vi inte om någon liten lägenhet på Södermalm. Nej, här slås det på stort direkt och paret köper hela Rastaborgs Slott. 2023 går flyttlasset och paret håller i skrivande stund på att göra sig hemmastadda på slottet.

Enligt Anders Bagge själv finns det tre spöken på slottet. Han har hört dom flera gånger när dom går uppe på vinden. Slottet är på 1500 kvadratmeter, vilket bör räcka för två personer och ett gäng hundar.

FAQ – om Rastaborgs Slott

Sedan Rastaborgs Slott köptes av paret Bagge-Lind, har många fått upp ögonen för detta vackra och anrika slott. Frågorna är många om slottet och här är några av de vanligast förekommande frågorna.

Vad betalade Anders Bagge för Rastaborgs Slott?

Anders Bagge gjorde ett riktigt klipp och prutade ner priset från utgångspriset på 59 miljoner kronor till 41 miljoner.

Var har Anders Bagge köpt slott?

Rastaborgs Slott, som Anders Bagge köpt tillsammans med sin fru Johanna Lind, ligger på Ekerö utanför Stockholm.

Hur många rum har Rastaborgs slott?

Rastaborgs Slott är på 1500 kvm och har 30 rum och kök. Här finns det alltså gott om utrymme för familjen Bagge med sina hundar. Kanske kan varje hund få sig ett eget sovrum?

foto: erikolsson.se

Summering – Rastaborgs Slott

Rastaborgs Slott har funnits utanför Stockholm på Ekerö sedan 1600-talet och har mestadels ägts av olika adelsfamiljer. Ett tag var det Stockholms Läns Landsting som ägde slottet men nu har kändisparet Anders Bagge och Johanna Lind valt att köpa detta 1500 kvm stora slott på 30 rum och kök för den svindlande summan 41 miljoner kronor. Det går uppenbarligen bra för dessa två nygifta turturduvor.

 

 

 1. Suzana skriver:

  Hej Maria!
  Super fina kort! Lite nyfiken på vart man finner kristallkronan som är näst längst ner på denna sida? Den är jätte fin verkligen. :)

 2. Marika skriver:

  Thanks for your lovely comment e following . But where is
  gfc in your blog ?

 3. Christel&Hanna skriver:

  absolutely amazing inspiration!

  <3

 4. Tolu FashinateMe skriver:

  Hi Maria! I love your blog!!
  My new addition! Beautiful post!
  Thank you for entering my Giveaway!
  Tolu from fashinateme.blogspot.co.uk
  x :)

 5. milly skriver:

  thank you dear! i follow you back ! i like your blog!

 6. Caroline@inner-outerbeauty.com skriver:

  Love this theme! Ser fram emot mer i veckan! Nu skall jag gilla din FB-sida! (Har själv precis skaffat en, du får gärna gilla om du vill:) kram Caroline

 7. Connie skriver:

  Ceiling Bling. That’s a great saying. I don’t know the name of the chandelier but I do know that I love Ceiling Bling, too. One in every room, please!
  Connie*

 8. Pamela skriver:

  Cheers to you too. Happy Monday! Chandeliers and crystals are glamorous and luxurious. these creates a beautiful and elegant room. Please check out the giveaway in my blog. Thank you.

 9. Lilli skriver:

  Hi Maria! this inspiration is really too classy, love it! Kisses and happy monday!:*

  • Lilli skriver:

   I will be more than glad and honoured dear! you do whenever have time! happy you liked mine, it was a pleasure! hope you are better now! big hugs!!:*

 10. Inge skriver:

  Hello dear Maria!

  What a lovely post… I love glamourous looking chandeliers. :-) So I will definitely be following your luxury posts this week!
  Have a great week and much love,
  Inge x

  • maria skriver:

   AWW thank you so much:) xo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024