Tips för bra resultat på högskoleprovet

Tips för bra resultat på högskoleprovet

Ett bra resultat på högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på utbildningar på högskola och universitet. Du kan helt enkelt komma med i fler så kallade urvalsgrupper i antagningen.

Tanken med provet är att du ska visa dina kunskaper inom bland annat matematik, problemlösning, läsförståelse och ordkunskap genom sammanlagt 160 frågor. Ju fler rätta svar, desto högre poäng.

Finns det några bra tips för att förbereda dig inför högskoleprovet? Kan du använda strategier för att förbereda dig och sedan också skriva provet på bästa sätt? Det finns det absolut. Fortsätt läs för att ta del av de bästa tipsen.

Förberedelser inför högskoleprovet

Högskoleprovet har ett mycket brett innehåll. Det är därför svårt att plugga inför provet på klassiskt vis. Du kan ändå förbereda dig på flera sätt. Här är några bra tips.

Bekanta dig med innehåll och format

Om provets upplägg och struktur blir en överraskning för dig förlorar du värdefull tid på provdagen. Se därför till att bekanta dig med hur provet och dess delar ser ut. Som en extra bonus ser du också vilka områden du kan försöka träna extra på.

Testa dig själv på gamla prov

Genom att öva på tidigare års prov kan du få en bild av de olika typerna av frågor, hur de formuleras och hur svarsalternativen läggs upp. Det här är förmodligen det tips du kan ha bäst nytta av. Du kan ladda ner frågor och facit gratis på nätet.

Träna på det du behöver förbättra

Det finns begränsningar för hur mycket du kan förbereda dig inför högskoleprovet. Du kan dock med fördel träna på de delar som du har svårare för, exempelvis något område inom matematik eller läsförståelse.

Strategier för provdagen

När så den stora dagen kommer är det helt naturligt om du är nervös. Att skriva högskoleprovet är en mycket speciell situation! Här är några strategier för själva provdagen som förhoppningsvis kan hjälpa dig till en högre poäng.

Hantera tiden på bästa sätt

Varje pass är på 55 minuter och det är 40 uppgifter som ska besvaras. Du måste alltså planera tiden så att du hinner med alla frågor.

Det viktigaste tipset är kanske att inte fastna vid någon fråga som du tycker är svår. Då är det bättre att hoppa över den för att eventuellt gå tillbaka om du har tid över på slutet.

Ladda med energi

Dagen för högskoleprovet är lång. Det handlar om en hel arbetsdag från legitimationskontrollen till inlämning av den sista delen. Det är alltså viktigt att hålla uppe energinivåerna under hela dagen.

En stabil frukost, en lättsmält lunch, nyttiga snacks för ett stabilt blodsocker och mycket vätska brukar vara ett bra recept! Koffein i form av kaffe, energidryck eller tablett kan också vara en god idé.

Slappna av!

Det är lättare sagt än gjort, men att slappna av kan hjälpa dig tänka klarare och resultera i ett bättre resultat. Tips på avslappning? Att försöka andas lugnt är ett beprövat tips. Andas in genom näsan och ut genom munnen.

Ett annat tips är att helt enkelt tänka att det här tillfället inte är det sista. Det kommer fler chanser. Den tanken kan ta bort en del press och lugna nerverna.

Sammanfattning

Högskoleprovet mäter många typer av kunskaper och det är svårt att plugga till det på vanligt vis. Med smarta förberedelse och några strategier för själva provdagen ökar du dock dina chanser till ett bra resultat. Förhoppningsvis har tipsen i den här artikeln gett dig några verktyg som du kan använda.

 

Foto: studera.nu

 

Interlinked

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024