Städa hållbart med ekotipset - bästa present boken

Städa hållbart med Ekotipset – Bästa present boken

Innehållsförteckning

Vet ni inte vad ni ska ge bort i Julklapp eller present? Då har jag ett boktips här, nämligen storsäljaren Städa hållbart med Ekotipset – husmorsknep och ekohacks. Vi lever i en allt mer medveten tid och ordet hållbarhet har blivit i fokus. Vad betyder då hållbart egentligen? Det betyder att man hellre återanvänder, än att konstant köpa nytt. Att satsa på hållbar inredning och saker som håller länge.

Designmöbler är ett exempel på hållbara möbler. De håller år ut och in och finns kvar tom. när mång av oss är borta. Att städa miljömedvetet är även det hållbart. Då det minskar toxiner som belastar miljön och rengör skonsamt istället för starkt. Detta har författaren Ellinor Sirén till boken Städa hållbart med Ekotipset tagit fasta på. I hennes bok finns massor av både gamla och nya eko städning tips.

LÄS MER: Hållbart & vackert gammaldags julpynt

Jag minns själv att mamma förr uppe på landet rengjorde med ättika och vinäger. Sedan tvätta hon trägolven mot Jul, med äkta klassisk grönsåpa.

Städa hållbart med Ekotipset – husmorsknep och ekohacks

Foto dixiwonderland.com

 

5 hållbara tips att städa ekologiskt

1. Tvätta golvet med grönsåpa

Detta är en urgammal klassisk metod att tvätta golv på. Förr talade man om att “såpa” trägolven. Man mixar helt enkelt en kapsyl Grumme grönsåpa med en halv hink varmt vatten. Veva runt med moppen så såpan löser upp sig. Sedan moppar ni som vanligt alla golv där hemma.

OBS: Se bara till att ni inte halkar innan golven torkar, såpa är SJUKT halkigt. 

2. Rengör med ättika

Denna rengöringsmetod passar alla som gillar damma där hemma. Jag poängterar att lukten från båda dessa vätskor ovan och nedan är extremt frän, så detta passar inte alla. Men har man inget emot doften, så blir allt skinande rent.

5 SÄTT ATT ANVÄNDA ÄTTIKA

 1. För att få bort missfärgningar på badrumsporslin. Spraya på lite utspädd ättika, låt verka och skölj av.
 2. Som rengöring av sotiga glasluckor på kaminen. Putsa med en svamp doppad i ättika.
 3. Lägg din illaluktande disktrasa i en blandning av vatten och ättika. Tar bort lukt och bakterier!
 4. Som kalkavlagring i fogar i badrum och kök. Blanda en del ättika och tre delar vatten – gnugga!
 5. Som allrengörgingsmedel tillsammans med citron.

3. Skinande rent med vinäger

Min mamma använde vinäger när hon tvättade fönster. Och trots det stank lång väg, har jag då aldrig sett mer skinnande rena fönster än efter hennes vinägertrvätt. Här kommer några sätt att rengöra med vinäger:

4 sätt att rengöra med vinäger

1. Skinande ren diskbänk

Blanda 1:1 vinäger med vatten och förvara det i en sprayflaska. Sedan kan du spritsa och desinficera din diskbänk, bänkar eller andra ställen som du normalt skulle använda blekmedel men vill vara matsäkra. För att motverka vinägerlukten kan du använda tvålvatten för att skölja diskhon efteråt.

2. Grymt fräscha golv

Använd inte dyra rengöringsmedel – blanda 1:1 vinäger med vatten och torka golvet med det! Detta kommer att skydda ditt golv från för stark koncentration av sur vinäger och hjälper till att lyfta bort eventuellt fett eller smuts. Det funkar bra moppa golvet med vinägervattnet. OBS: Öppna helst fönstren när ni städar, då det luktar STARKT!

3. Farväl fet spishäll

Vinägerns surhet hjälper till att skära igenom fett lätt. Spraya lite vinäger och vattenblandning på en stänkt spishäll, låt den sitta i 10 minuter och skrubba sedan ner med tvålvatten. Den ska torka direkt. Om inte, låt det sitta lite längre.

4. Fläckfria grytor och kastruller

Om du har en panna eller kastrull i rostfritt stål som inte blir ren, koka ihop vatten och vinäger i några minuter. Skrubba sen kärlen med lösningen. Det kommer att lösa upp fett och bli av med konstiga fläckar eller vattenfläckar. Om det är riktigt smutsigt kan du gå längre. Ju mer vinäger du använder här, desto snabbare sker rengöringen. Häll sedan över vinägerblandningen och tvätta som vanligt med tvål och vatten!

greenmatters.com

5. Rent och fint med bikarbonat

Bikarbonat har många hälsofördelar! Dricker man en tesked bikarbonat om dagen håller man borta försurning från kroppen. Städar man med det har det grymt bra effekt och här nedan är bara några tips:

1. Få bort illaluktande matbehållare av plast

Matlådor och matbehållare blir lätt färgade, speciellt om tomat är inblandat! För att fräscha upp dina behållare, torka med en ren svamp beströdd med bikarbonat. Eller radera svåra fläckar genom att blötlägga i en lösning av 4 msk bikarbonat och en liter varmt vatten.

2. Motverka illaluktande kylskåp

Inget är värre än att öppna kylen och bli drabbad av en obehaglig lukt. En liten kruka bikarbonat kvar i kylen kommer att absorbera starka matdofter så att de inte dröjer sig kvar eller påverkar smaken på närliggande mat.

3. Rena osköljd frukt och grönsaker

Efter en resa till bondens marknad, blanda lite bikarbonat av läsk med vatten för att ta bort smuts och den vaxartade beläggningen från dina produkter.

4. Farväl till smutsigt kök

Nästan varje smutsig plats i ditt kök kan dra nytta av bikarbonbehandlingen. Blandat med vatten, använd den för att rengöra bänkskivor, diskbänkar i rostfritt stål, mikrovågsugnar, spisfläktar och köksredskap.

Slutsumma – Städa hållbart med Ekotipset

Är att det är en riktigt bra och lärorik bok. Det är dessutom en perfekt Julklapp eller gåva att ge bort. Att lära sig nya sätt att städa på, gör även att städningen blir roligare. Och som sagt jag tipsar alla om att göra som mamma och tvätta fönstren med vinäger, ni kommer inte att ångra er.

Lycka till! och håll det hållbart.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024