Så väljer du rätt säng - bästa tips

Så väljer du rätt säng – bästa tips

Innehållsförteckning

Känner du dig ofta trött trots att du har sovit? Eller vaknar du ofta med smärta i nacke och rygg? Det kan bero på din säng. Sängen har nämligen en stor inverkan på din sömn. Brist på sömn påverkar din vardag negativt och även din hälsa på sikt. Därför är det viktigt att välja rätt säng efter just dina behov. Det finns mycket att tänka på när du ska köpa ny säng. Därför har vi skapat denna sängguide som hjälper dig att välja rätt i sängdjungeln.

Välj säng efter din sovposition

När du ska välja säng är det viktigt att ta hänsyn till vilken sovposition du oftast sover i. Om du sover på rygg behöver du ha en säng som ger tryckavlastning vid höften och skuldrorna. Sängen bör varken vara för mjuk eller hård eftersom du behöver få tillräckligt med stöd för din rygg, men kroppen bör heller inte vara alltför djupt nedsjunken. Beroende på din kroppsform och vikt bör du därför välja ett mediumfast eller fast alternativ.

Sover du oftast på mage behöver du ha en fastare säng så att du inte sjunker ned för mycket med bröst och mage. Med en fastare säng håller sig även ryggraden rak så att du inte får ont i nacke och svank.

Du som sover på sidan mår ofta bra av en säng som är mediumfast eller fast. En alltför mjuk säng gör att höften sjunker ned för långt i madrassen vilket påverkar ryggraden negativt. Sängen ska inte heller vara för fast eftersom höften och axeln inte sjunker ned tillräckligt mycket. Du behöver alltså hitta en balanserad säng där axel och höft kan sjunka ned, men där ryggraden fortfarande bibehåller sin naturliga kurva.

Välj säng som passar din kropp

Din kroppsform har, precis som din sovposition, stor betydelse när du ska välja säng. Väger du under 80 kg ska du generellt sett ha medium fasthet i din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet. Det är dock viktigt att tänka på att längd och kroppsform kan påverka val av säng. Hos en kortare person blir tyngdpunkten i sängen mer koncentrerad och det kan därför vara bättre att välja en fastare säng. För en längre person med samma vikt passar en säng med mjukare fasthet bättre eftersom personen kommer ligga mer jämnt fördelad över sängen. Om du är både lång och tung kan du behöva en mjuk eller mediumfast säng.

När du ska välja säng bör du även tänka på vilken längd du ska ha på sängen. Standardlängden på en säng är 200 cm. Du ska ha 10 cm till godo ovanför huvudet och lika mycket mellan fötterna och fotändan. Om du är över 190 cm ska du därför välja en säng som är 210 cm lång för att kunna ligga riktigt bekvämt även när du ligger helt utsträckt.

Prova ut sängen med en sängspecialist

Det är viktigt att du köper en säng som passar just dina behov. Därför rekommenderas det alltid att prova ut olika sängar med hjälp av en sängspecialist. SENG har många utbildade sängexperter som vägleder dig genom olika sängmodeller, så att du hittar den perfekta sängen för just dig. Genom att hitta en säng som är anpassad efter din kropp får du den återhämtning som du behöver för ett hälsosammare liv.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024