Så ska ni inreda sommarhus och torp 2024

Ska du inreda ett sommarhus eller torp i år? Då kan du förvänta dig en kreativ resa där du förvandlar en enkel semesterbostad till en hemtrevlig tillflyktsort. 2024 är ett år där trenden att blanda traditionell charm med modern funktionalitet fortsätter. Detta märks tydligt när man söker efter ‘torp inredning’ på Google och Pinterest.

 I denna artikel vägleder jag dig och berättar hur du kan tänka när du ska inreda ditt sommarhus eller torp. Jag går bland annat igenom hur du:

 • Piffar upp ditt torp med ny inredning till vardagsrummet.
 • Bevarar den historiska känslan.
 • Inreder din sommarstuga på bästa sätt.

LÄS MER: Så renoverar du lägenheten billig 

Här får ni sommarhus och torp inredning trender för 2024! och snart är det dags att ta fram utemöblerna hörrni, visst är det härligt!

Torp inredning

Foto: husohem.se

Trender inom inredning av torp och sommarhus

Vi befinner oss fortfarande bara i början av år 2024, men redan nu kan jag urskönja vissa trender. Till exempel är det tydligt att det finns en stark preferens för att kombinera traditionell estetik med modern funktionalitet. Denna trend ser ut att fortsätta och utvecklas ytterligare under året.

Naturnära material och hållbarhet trendar

Användningen av naturnära och hållbara material är en växande trend. Det är trendigt att använda bland annat återvunnet trä, naturfibrer och ekologiska textilier. Framöver kommer vi troligtvis att se en ökad miljömedvetenhet när det kommer till inredning. Därför spår jag att hållbarhet blir en allt viktigare faktor i framtiden.

Gör om gamla möbler till nya för att slippa köpa nytt. Ta en titt på den vackra byrån ovan. Den är ett Blocket fynd för bara 300 kr. Den har sedan slipats och målats i linoljefärg. Visst är den fin? Detta kan ni göra med många möbler när ni väljer torp inredning.

Kvadratsmart inredning av torp och sommarhus

Jag ser också mycket hända när det kommer till compact living. Att vara kvadratsmart och skapa multifunktionella och flexibla utrymmen blir allt viktigare. Detta gäller inte minst i mindre bostäder som torp och sommarhus, där varje kvadratmeter räknas. Därför är lösningar för smart förvaring och möbler som kan anpassas för olika användningsområden eftertraktade.

Det smarta hemmet kommer även i sommarhuset

Den traditionella charmen står fortfarande i fokus när vi inreder våra sommarhus och torp. Men det smarta hemmet tar allt mer plats och integreras på ett mer sömlöst sätt. Energieffektiv belysning, uppkopplade enheter och hållbara energisystem får en bredare spridning. Dagens lösningar för smarta hem kombinerar ofta bekvämlighet med hållbarhet.

Foto husohem.se

Piffa upp ditt torp med ny inredning

En aspekt som du behöver fundera över när du inreder ditt torp är inredning till vardagsrummet. I detta rum vill du gärna skapa en inbjudande och avkopplande atmosfär. Här ligger nyckeln till framgång i att välja bekväma möbler och varma, naturliga färger. Med en mjuk soffa, ett par bekväma fåtöljer och ett robust soffbord i trä får du en bra grund att bygga vidare på. Komplettera med textilier som mattor, kuddar och filtar i naturmaterial för att skapa en känsla av värme och bekvämlighet.

Så här bör du alltså tänka kring inredning för vardagsrummet i sommarhuset eller torpet:

 1. Välj möbler i naturmaterial som trä, rotting, bambu eller kork.
 2. Satsa på textilier i naturmaterial som skapar värme.
 3. Lägg till föremål som är antika eller vintage för ytterligare karaktär.

Vad menas med ett torp?

Ett torp är en liten lantlig bostad som ofta är från 1800-talet eller tidigare. Torparstugor användes tidigare av arbetare eller som torparfamiljers sommarstugor.

SHOPPA NYHETER

Bevara den historiska känslan i torpets inredning

Ponera att du är på jakt efter inredning till ett 1800-talstorp. Då är det viktigt att bevara den historiska känslan samtidigt som du gör torpet hemtrevligt och modernt. I ett sådant läge gör sig traditionella färger som mjuka pasteller eller jordfärger bra. Gamla fönster och dörrar kan du restaurera för att bevara torpets karaktär. Rustika detaljer som exempelvis träbjälkar eller en vedspis bidrar till att behålla den autentiska känslan hos ett så pass gammalt torp.

När du inreder ett 1800-talstorp bör du alltså:

 1. Välja traditionella färger och mönster.
 2. Restaurera fönster och andra ursprungliga detaljer.
 3. Behålla rustika detaljer.

Hur inreder man en sommarstuga?

När du inreder din sommarstuga bör du fokusera på bekväma möbler, ljusa färger och personliga detaljer. Då kan du skapa en avslappnad atmosfär i stugan.

Tänk på detta när du inreder ditt sommarhus

När du inreder din sommarstuga bör du tänka på att stugan är en plats för avkoppling och återhämtning. Fokusera gärna på bekväma sittplatser, ljusa färger och naturliga material. Inred därför sommarstugan eller torpet med:

 1. Lätta och luftiga textilier som skapar en avslappnad känsla.
 2. Naturmaterial som trä och rotting.
 3. Färgglada detaljer som skapar en glad och trevlig atmosfär.

Vad behöver man ha i en sommarstuga när man inreder den?

I en sommarstuga är det trevligt att ha bekväma sittmöbler och inredningsdetaljer som skapar en mysig atmosfär. Ljusa färger och naturmaterial är aldrig fel!

Foto stugsommar

Summering – inredning torp

Sammanfattningsvis bör du satsa på en harmonisk blandning av traditionell charm och modern funktionalitet när du inreder ditt sommarhus eller torp i år. Välj bekväma möbler i naturmaterial och komplettera med varma textilier och unika föremål som är antika eller vintage. För att bevara den historiska känslan hos ett äldre torp kan du fokusera på traditionella färger och mönster samt restaurera originaldetaljer. I en modern sommarstuga bör du istället fokusera på att skapa en avslappnad atmosfär med ljusa färger, bekväma sittplatser och lätta textilier.

Genom att följa tips och råd kan du skapa en inbjudande och trevlig miljö som kombinerar det allra bästa av dåtid och nutid. Skriv gärna en kommentar nedan och berätta vilka av dessa tips du kommer att använda när du inreder ditt torp eller din sommarstuga framöver!

 

Foto längst upp: formue.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024