Så här jämför du och hittar rätt hemförsäkring

Så här jämför du och hittar rätt hemförsäkring

Att hitta rätt hem-eller villaförsäkring är en viktig detalj som ger skydd och stöd om något skulle inträffa. Framför allt om du gör renoveringar och uppfräschningar som höjer värdet på bostaden. För att hitta den bästa hemförsäkringen är det bra att fundera även på vilka tilläggsförsäkringar du kan behöva.

Ett nytt sätt att jämföra hem-och villaförsäkringar är med hjälp av Försäkringsguiden.se Där kan du även ta del av omdömen och se vilka försäkringsbolag som är bäst i test.

Vad är en bra hemförsäkring?

Hemförsäkringen ska vara ett skydd för dig, hemmet och dina saker. För dig som bor i hyresrätt får du i regel tillräckligt med skydd av en hemförsäkring. Beroende på boendesituation eller livssituation kan försäkringspaket behöva anpassas.

Exempelvis om du bor i villa bör du ha en villaförsäkring som ger ett mer omfattande än en grundläggande hemförsäkring. Den som bor i bostadsrätt kan välja ett bostadsrättstillägg.

Hemförsäkringen är mer än ett skydd om bostaden brinner upp eller det blir översvämning. Det som ingår i en hemförsäkring är:

 • Egendomsskydd som ger ersättning vid skada på det som kallas lös egendom. Exempelvis möbler, hemelektronik och kläder.
 • Ansvarsskydd och rättsskydd som ger trygghet om du blir skadeståndsskyldig eller behöver juridiskt ombud.
 • Reseskyddet som omfattar ut när du åker utomlands. Då kan du få hjälp med exempelvis sjukvårdskostnader vid utlandsvistelse.
 • Överfallsskydd om du blir skulle bli rånad eller misshandlad. Det är ett extra skydd om rånaren inte går att identifiera eller inte kan betala skadeståndet.

Beroende på livssituation kan det vara extra bra att granska ersättningar och skydd för respektive del. Finns det flera personer i hushållet är det viktigt att granska vem som omfattas av exempelvis reseskyddet, det kan skilja vilka krav som finns mellan olika försäkringsbolag. Ett exempel är om ni har barn som är växelvis boende.

Missa inte att beräkna värdet på lösöre

Om du lagt vikt vid att inreda och fräscha upp ditt hem är det viktigt att hemförsäkringen matchar din ekonomiska insats. Då är det bra att se över den ersättning och villkor som finns i hemförsäkringens egendomsdel. Bland annat den del som ger ersättning för lösöre. Lös egendom är bland annat möbler, husgeråd och hemelektronik.

Till lös egendom räknas även konst och andra personliga tillhörigheter. Därför ska du vara noga när du beräknar det faktiska värdet på all lös egendom när du jämför hemförsäkringar. Anger du en lägre summa än det faktiska värdet kan du riskera att missa ersättning om det blir inbrott eller hemmet blir skadat.

Tänk på att kontrollera vilka krav som finns kring dokumentation av egendom, framför allt högt värdera föremål. Genom att jämföra hemförsäkringar går det att få ett mer omfattande skydd utan att betala för mycket.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024