6 misstag att undvika när du putsar fönster

6 misstag att undvika när du putsar fönster

Att putsa fönster är något som många drar ut på i det längsta! Mycket kan vara för att många inte vet helt hur man får proffsigt tvättade fönster. Det kan bero på att din metod kanske du märker kvarlämnade ränder på fönstren. Dessa irriterande fläckar kan komma från en mängd olika källor, så vi pratade med en lokal proffs för att ta reda på hur man kan ta bort dem för gott.

LÄS MER: Så målar ni på kakel som ett äkta proffs

Här är 6 vanliga misstag att undvika när du putsar dina fönster för en ränderfri finish varje gång!

Putsa fönster – 6 misstag

Foto: villalivet

1. Använda papper att torka med

Rengör du dina fönster med hushållspapper? Detta är ett stort nej-nej och en av de främsta orsakerna till strimmiga fönster. Pine noterar att pappershanddukar innehåller vax som lämnar en film på dina fönster, vilket du vill undvika när du städar.

Att göra istället!

Byt ut pappershanddukar mot mikrofiberdukar, om du rengör för hand eftersom dessa dukar har utmärkt uppsugningsförmåga och egenskaper kända för att samla upp smuts.

Använd gärna 2 dukar, en som är fuktig för att få bort den första sprayen med lösningen och en torr efter för en streckfri fönsterglans.

2. Tvätta fönster på soliga dagar

En solig dag kan tyckas vara den perfekta tiden att fräscha upp ditt hem och rengöra dina fönster för att få naturligt ljus att skina igenom. Men i själva verket är soliga dagar det värsta att rengöra dina fönster på grund av värmen de producerar, vilket torkar fönstret för snabbt (vilket kan leda till streck). Det kan också komma i vägen för din förmåga att se.

Att göra istället!

Tvätta när det är mulet!

Alternativet? Rengör fönster när det är mulet eller tidigt på morgonen. Men om du ska tvätta dina fönster en solig dag, säger Pine att du ska leka med solen.

Tvätta huset på ena sidan och sedan gå tillbaka till den andra sidan när solen rör sig över. Börja på västra sidan på morgonen och hamna på den östra sidan så att solen aldrig kommer fram.

3: Rengör fönster på endast en sida

Fönsterputsning innebär mer än en enkel avtorkning inuti varje vecka. Även om det rengör dina fönster tillfälligt, kommer det fortfarande att finnas ränder i deras utseende från utsidan. Den yttre delen av dina fönster ser mycket smuts från miljöfaktorer som pollen och dåligt väder.

Att göra istället!

Rengör utsidan av fönstren två gånger om året!

Glöm inte den yttre delen av dina fönster, och ge dem en rengöring efter behov, med två gånger om året som en bra tumregel för djupare rengöring. Genom att använda vatten och en fönsterputsare tar du bort inbakade partiklar som får ditt fönster att strimla för en klar finish.

Du måste rengöra dina fönster på djupet två gånger om året. En gång i januari efter de kalla månaderna och igen i juni efter att pollen har fallit.

4. Ni missar att damma i förväg

Finns specifikationer kvar på dina fönster efter rengöring? Det är troligt att det inte har dammats innan du sprayar ditt fönster med rengöringsmedel. Damm och smuts som ansamlas i dina fönsterspår och karmar kan smeta ut vid rengöring. I kombination med vaxartade pappershanddukar och mediokert rengöringsmedel kan det lämna efter sig en strimmig katastrof.

Att göra istället!

Damma alltid först!

Ta bort smuts och damm innan du rengör dina fönster med en dammduk eller torr mikrofiberduk för att plocka upp partiklarna innan du blandar dem med din rengöringsmedel.

5. Du använder fel fönsterputs verktyg

Vill du känna dig som ett proffs när du putsar dina fönster och uppnår en streckfri finish? Överväg att lägga till rätt verktyg till din fönsterputsarsenal, som en skrapa. Detta kan användas för båda sidor av dina fönster och eliminerar helt ränder.

Att göra istället!

Använd alltid en fönsterskrapa!

Här är instruktioner för hur du använder en skrapa som ett proffs: blöt fönstret med en kombination av diskmedel blandat med vatten. Torka en kant (med en mikrofiberhandduk) så att skrapan börjar på en torr plats och dra långsamt över fönstret, se till att du trycker ner den plattare änden.

Är du orolig för att du ska spräcka ditt fönster? Detta inte kommer att hända, i själva verket är press nyckeln.

Hur mycket ättika ska man ha till fönsterputs?
Miljövänlig fönsterputs
 1. 1 dl ättika eller 2 dl ättikssprit.
 2. 4 eller 3 dl vatten beroende på ättika.
 3. 5 droppar handdiskmedel.
 4. Tom sprayflaska

Sammanfattning – tvätta fönster

Här är rätt sätt att rengöra dina fönster steg för steg en snabb genomgång!

 1. Börja med att damma av dina fönster, se till att få de hårdare områdena som dina spår och ramar. De inre spåren kan vara mycket smutsiga, så det kan kräva en kombination av rengöringsdukar och sug från dammsuggare.
 2. Ta bort dina skärmar från insidan av dina fönster och ställ åt sidan. Skärmar kan också rengöras med en dammduk eller dammsugare.
 3. Spraya dina fönster med vatten och tvål, eller en generös mängd av ditt rengöringsmedel.
 4. Ta din torra mikrofiberduk eller skrapa och börja torka av fönstren. Kom ihåg att börja längst upp i ett torrt hörn om du använder en skrapa och tryck på för att ta bort vattnet.
 5. Torka av fönstret med din andra torra mikrofiberduk.
 6. Upprepa stegen för både inner- och exteriörfönster.
 7. Efter att ha torkat av dina fönster, sätt tillbaka dina skärmar på plats och njut av dina streckfria fönster!

Lycka till!

SOFFOR REA SHOP

 

Foto längst upp: cleanware.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024