6 tips för att planera trädgård i vår

6 tips för att planera trädgård i vår

Innehållsförteckning

Snart kommer våren den ljuvliga och värmen kommer sakta åter. Med den kommer även nya trädgårdsdrömmar. Hur ska du fixa en perfekt trädgård i vår? Jo med våra sex tips kommer du få en underbar plats för att uppleva vårens ankomst.

LÄS MER: Solsäng och trädgårdssäng inspiration

Planera trädgård – 6 tips

BÖRJA PLANERA TRÄDGÅRDEN

Det första är att planera. Vad ska du ha trädgården till under hela året är förstås frågan. Vilka behov ska få styra val av blommor, buskar och kanske även träd. Vill du ha en köksträdgård trots liten plats? Finns det barn med spring i benen bör nog gräsmattan få mer plats.

Det är också andra saker du behöver tänka på. Hur ska du gå runt och se allt, ska det vara centrerat runt uteplatsen eller har du plats runt huset. Ta fram penna och papper eller en app på dator eller padda. Få fram hur din trädgård ser ut och se vad du vill byta, ändra eller fixa till. Många behöver nya blommar att ersätta förra årets.

UNDERARBETET ÄR VIKTIGT

Ogräs är så otrevligt men det finns trix att få bort en del nu och resten sedan. Har du blommor som kommer planteras, gräv upp jorden ordentligt och ta bort rötter. Ett litet ogräs har ofta långa rötter. När du får bort dem kommer det bli mer arbete för ogräset att komma och gro. Det kommer göra sommaren bekvämare i hammocken istället för på knä i rabatten.

En annan fördel är att du kan blanda i mer gödning som kommer ned i marken och där får blommor, buskar och träd tag i det medan du vattnar. Långtidsverkande gödning är att gräva ned den och blanda med vanlig jord. Det blir kanon när säsongen sätter fart.

DELA IN

Oavsett vad du vill ha i trädgården, skapa avgränsningar så det kan växa mjukare och både vara en helhet och skarpt avgränsat. Vill du se hur en fin gräskant kan se ut, kolla in rabattkant-graeskant.se som har många intressanta saker för avgränsning både på längden och höjden.

Oavsett vad du tycker om rabattkanter så bör du rama in gräset från rabatten så det inte växer ihop utan stannar på varsin plats. En köksträdgård bör skyddas från både ogräs och gräs. En gång som har grus och en snygg inramning är både klassisk och så snygg. Dessutom bekväm att röra dig runt i trädgården. Finskor och frodig gräsmatta kan vara blir en grön historia. Skaffa en grusgång som håller i både sol och regn.

RAMA IN

När det gäller rama in så är det med uppåt eller större avdelningar. Den som har en mindre plats eller vill ha stora grönsaksodlingar bör odla i pallkragar eller i en sutteräng. Potatis eller jordärtskockor i tre nivåer kan ge en större skörd än på i en pallkrage på mark, se exempel här.

Större odlingar kan du höja upp med pallkragar till bekväm arbetshöjd. Varför inte se dig efter odlingslådor så slipper du ryggont medan du rensar, ansar och sedan plockar upp. Tänk på sniglar som kommer och ha rent runt odlingen så de inte gömmer sig i gräs. Ha ordentliga kantskydd och lägg gärna ett par plankor runt odlingen så sniglarna inte vill komma dit.

ÄLSKA SKUGGAN

Under vår och sommar söker både vi och växterna oss till solen. Det är för att få maximal styrka inför växten, vi fyller våra c och d vitamin förråd efter vintern. Men snart kommer sommaren och då behöver flera växer skugga. Har du söderläge så tänk på att låta buskar ge skugga till mindre blommor som lätt kroknar. För att kompensera detta kan du välja sorter med fina färger som lyser upp i lätt skugga.

En annan fördel är att bevattning kan minska. Där finns ett annat tips att grävande en tunna men slang som automatiskt kan bevattna rabatter när du är borta. De kan fyllas med regnvatten från stuprören. Det är att vara både smart och spara pengar på vatten. Drick kallt vatten på verandan medan växterna får regnvatten från tunnan.

GÖR DET LÄTT

Med allt detta i huvudet kan det lätt bli en frenesi eller panik. Lugn, det är din trädgård och låt det ta den tid som du behöver. Gör det till en längtan att se hur en rabattkant kommer se så snygg ut. Vilka blommor kommer vara stjärna i sommarens skugga. Var ska du sätta rabarbern, högst upp i köksträdgården eller får den växa mer fritt?

Om det blir fel kan du alltid ändra nästa år. Så var lugn och det allra bästa rådet är att sätta igång. Starta en omgång inomhus sådd, se de växa och längta till när du får komma ut och plantera dem. Resten kommer ge sig men tar du med dig råden kommer det bli bättre och du får gatan bästa trädgård. Med lite arbete och förberedelser.

Slutsummering – planera trädgård

Så tänk efter före, kanta och rama in så får du plats med mer och det stannar på sin plats. Tänk på att allt inte trivs i solen utan ge blommor skugga. Sätt igång och ha roligt. Snart är det sommar. Vi ses därute.

 

 

 

 

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024