Peperomia - skötsel och planteringstips

Peperomia – Skötsel och planteringstips

Peperomia är ett enormt släkte av tropiska växter i familjen Piperaceae som är infödda i Mexiko, Sydamerika och Karibien. Med mer än 1 500 erkända sorter, skryter dessa rejäla växter med tjocka, köttiga nedfallna löv som bidrar till deras motståndskraft mot torrbesvär och även vitalitet.

Om du inte har haft mycket tur med blommande krukväxter, kommer du säkert att uppskatta att Peperomia sportaktiviteter prydnadsblad. Dess fallna löv kan vara strukturerade eller släta i rött, miljövänligt, grått eller lila; brokig, marmorerad eller solid; stor, hjärtformad, rund, skarp eller liten.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Växter i släktet Peperomia kan se så olika ut från en till nästa att det är svårt att känna igen om de också är associerade. Som ett exempel är sorter som Peperomia obtusifolia i allmänhet förvirrade med gummiväxter på grund av deras liknande utseende. Alla Peperomia-växter är lågskötta, långsamt växande och kan odlas året runt. Och även de beaktas rena luften växter.

Peperomia växtvård

Här är de största skötselbehoven för att expandera Peperomia-växter inuti:

 • Passar perfekt i medium till indirekt ljus och bör skyddas från direkt solljus.
 • Välj en jordblandning som är lös och dessutom väldränerande men som ändå håller fukten bra.
 • Låt jorden torka lite mellan vattningarna. Var försiktig med övervattning.
 • Föredrar behagliga temperaturnivåer och medelhög till hög fuktighet. Tål inte frost!

Ljus

Placera din Peperomia på en plats som får verktyg för starkt ljus för att bevara dess livliga lövfärger. Direkt framför ett väst- eller öst-vänt fönster är lämpligt, eller ställ ett par meter tillbaka från ett söder- eller norrvänt hemfönster. Otillräckligt ljus kommer säkerligen att resultera i mindre fallna löv, fallna lövfall och matt pigmentering. Direkt sol bör förhindras, eftersom de kan bränna löven.

Jord

Många Peperomia-växttyper växer som epifyter, vilket innebär att de i det vilda kan slå sig ner i ett träds skrymsle och även skicka sitt ursprung till någon lätt sliten bark. Hemligheten med en blomstrande Peperomia är att välja en smutsblandning som efterliknar dessa förhållanden – biffig, lös, såväl som sur. Ett orkidéplanteringsmedium fungerar normalt bra, men vanlig krukjord är också bra. Du kan hela tiden lätta upp den med en näve kokos samt perlit för bra luftning.

Vattning

Låt de två översta tummen av jorden torka ut mellan vattningarna. Att hålla peperomia på den torra sidan är mycket bättre än att mätta den. Neddränkt smuts kan orsaka rotröta. Peperomia har suckulentliknande blad som tyder på att dessa växter inte kräver regelbunden vattning för att behålla vitaliteten.

Temperatur såväl som luftfuktighet

Som tropiska växter föredrar peperomiaväxter en varm och ångande miljö, särskilt på sommaren när deras utveckling är mest aktiv. Om din växt inte får en tillflyktsort utanför på sommaren, placera den på en bricka med stenar och även vatten för att öka luftfuktigheten, dimma växten regelbundet eller köp en liten luftfuktare i närheten.

Omvänt är att välja ett naturligt fuktigt rum i bostaden, som ett lysande badrum, ett fantastiskt alternativ för dessa fuktälskande växter. Flytta plantorna inuti innan natttemperaturen går ner till under 5-

Gödsling

När det gäller gödsling av peperomia-växter är mindre mycket mer. Som en långsamväxande epifyt kan peperomia leva hela sitt liv utan extra gödningsmedel och få det den behöver från sina planteringsmedier. Ändå, om smutsen är dålig, använd försvagad flytande gödselmedel en gång i månaden under växtperioden. Mata inte på vintern.

Typer av Peperomia

Det finns hundratals olika sorter av Peperomia-växter, varav många gör exceptionella krukväxter. Några av de mest populära sorterna inkluderar:

P. obtusifolia (Baby Rubber Plant): En upprätt sort med tjocka, mörkgröna vaxartade blad som liknar en gummiväxt.
P. verticillata ‘Belly Button‘: En iögonfallande sort med kompakt form och små blad som påminner lite om baby tears-växten
P. metallica var. Colombiana: En bländande, trefärgad växt med bladverk av brons, silver och rött
P. nitida (cupid Peperomia): En sort som är idealisk för att hänga korgar, komplett med hjärtformade blad kantade i kräm
P. perciliata: En släpande sort som har ett snävt växtsätt och producerar ovalt lövverk och röda stjälkar
P. caperata ‘Suzanne’: En unik växt med djupt räfflade blad och silverdetaljer
P. argyreia (Watermelon Peperomia): En prålig växt med runda blad som är randiga med mörkgrönt och ljusgrönt, som liknar små vattenmeloner.

Trimning

Trimma försiktigt Peperomia-plantorna tidigt på våren för att fixa alla typer av långbent, tunn tillväxt. Nypa tillbaka stjälkarna helt enkelt över en nedfallen lövnod för att hjälpa till att optimera växtens påkostade utseende genom att motivera mycket mer förgrening. Bli av med färdigställandet av varje stam såväl som den allra första samlingen av löv; du kan nypa av dem med fingrarna eller klippa av dem med handbeskärare.

Peperomia omplantering

Peperomia-växter kan omplanteras när som helst, även om våren eller sommaren är när tillväxten är extra energisk och sannolikt också den mest effektiva tiden. Om du redan planerar att trimma dina växter på våren, kan du ta en stams extra beniga tillväxt och snabbt cirkulera från den stamstickningen. Så här gör du:

 • Först behöver du rena saxar, en liten kruka, krukjord eller orkidéblandning, plastfolie och även en strålande upplyst plats.
 • Klipp av ett blad som består av minst en tum av dess kommer från moderväxten.
 • Placera sticklingen i en liten behållare full av ingjutningssmuts, skär änden ner. Placera den på ett lysande område med mycket indirekt ljus. Täck med plastfolie för att utveckla en mini-växthusmiljö som hjälper den att behålla fukten.
 • Vattna konsekvent och låt aldrig smutsen torka ut. Rötter kommer säkert att utvecklas inom ett par veckor; sedan kan du transplantera din stickling till en större behållare när den växer ur sin ursprungliga.

Omplantering av Peperomia-växter

Peperomia-växter kan leva i många år i en ganska liten kruka. De har en ganska rotbunden tillvaro, och även detta, inkorporerat med deras tröga tillväxthastighet, indikerar att du kan lämna dem ifred tills du ser rötter komma ut ur vattendräneringshålen. När det är nödvändigt, kasta om din Peperomia i ytterligare en behållare som bara är ett par tum större än dess tidigare hus. Använd en sur krukväxtblandning eller orkidébark.

Typiska problem med Peperomia

Peperomia är en växt med lågt underhåll som inte kräver mycket vatten. När du faktiskt har identifierat en briljant men inte direkt solplats – och du kommer ihåg att undersöka jorden då och då – är denna långsamväxande inte allmänt noggrann. Men nedan är några indikationer på att din växt kan behöva lite extra vård.

Bladen krullar eller gulnar

I de flesta fall, när Peperomia-löven blir gula eller börjar skrynkla, indikerar det att det får för mycket vatten. Bli av med de gulnade löven.

Deformerade nedfallna löv

Om plantan får massa deformerade löv kan den fått en smitta och det bäst att slänga hela plantan. Tillståndet sprids annars till synes friska och balanserade växter i övriga rummet.

Löv som faller av

Peperomia-löven kan minska på grund av frånvaro av ljus, undervatten eller övervattning. Se till att din planta får mycket indirekt ljus och låt även smutsen torka lite mellan vattningarna och vattna sedan mycket. Se också alltid till att din Peperomia har lämplig vattendränering så att den inte blir vattenloggad och även skapar ursprungsröta.

FAQ

Är Peperomia en bra inomhusväxt?

Peperomia gör lämpliga krukväxter med tanke på att de njuter av varma temperaturnivåer samt lyckas med indirekt ljus. De anses allmänt vara låga underhåll och även enkla att bygga ut inuti.

Hur sköter jag Peperomia?

Peperomia-växter njuter av mycket indirekt ljus, varma temperaturer, verktyg för hög luftfuktighet och även jord som är ventilerad och väldränerande.

 

Foto längst upp: Plantagen

 1. Tack för din fina kommentar hos mig. Det värmer :)
  Och vilken ljuvligt underbar blogg du har!! Nu följer jag dig. Jag älskar inredning med allt vad det innebär! :) Kram och trevlig helg!

 2. Love them! Specially the one in the first picture – to the right! :)

 3. Absolutely adore all the pillows. They make a room brighten up so quickly!

 4. I´m a big fan of patterned pillows and we have on each couch in our house pillows with pattern. But your selection is great as usual <3

  xx
  Rena
  http://dressedwithsoul.blogspot.de/

 5. Så vackert! Jag blir helt såld på kuddarna, de vackra färgerna, sjalen…allt!

  Kram
  Lotta

 6. Hei Maria
  Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg. Så flott blogg du også har! Gleder meg til å følge deg videre;)

  Klem Tonje

 7. Jag vill ha alla kuddarna med fåglar!!!! Ja nästan alla :)

 8. Hej Maria
  ……så kiggede jeg forbi. Super flot blog med mange skønne ideer :-)
  Ja, jeg er også vild med den pinke pude….selvom det ellers ikke lige er min farve.

  KH Nola

 9. Hi Maria! What a cute stuff that site got! I also like to mix different decor’s styles! Adorable inspiration! Kisses dear!xo

 10. Exotic and cozy at the same time!

 11. Such pretty items!!

 12. Härliga färger och mönster! :-)

 13. De är så vackra och ett underbart sätt att få utskrifter och färger hemma! Tack för tipset och underbar inspiration! har en underbar vecka, Maria!

 14. Hello Maria

  What beautiful textiles and a lovely blog :) Hope you are well!

  Take care
  Pele x

 15. Jag alskar indiska farger och monster, har finns gott om inredning fran just Indien, i alla prisklasser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024