Optimera din inredning med rätt ljus

Innehållsförteckning

(Detta är en annons. +18)

Alla vill ha en harmonisk och välkomnande känsla i sitt hem, genast då vi stiger in genom  dörren. Genom att använda sig av bra och rätt belysning skapar man en känsla i hemmet. Dock är det inte alltid så lätt att veta hur man faktiskt ska optimera sin belysning. Låt oss ta en titt på hur man kan skapa den efterlängtade atmosfären i sitt hem genom att optimera sin belysning.

Arbetsbelysning

I våra hem finns det många platser där vi arbetar med olika saker, oavsett om det gäller fritidsaktiviteter eller arbete hemifrån. Arbetsbelysningen kan därmed  vara belysningen i arbetsrummet där du sitter vid datorn och arbetar med ett stort projekt, spelar spel  eller skriver din nästa bok. När du behöver arbetsbelysning kan du använda skrivbordslampor, golvlampor eller infällda spotlights och sedan rikta ljuset mot arbetsytan. Belysningen ska dock fortfarande vara behaglig och varken för ljus eller för mörk.

Allmän belysning

Om vi kollar på den allmänna belysningen ser den aningen annorlunda ut än arbetsbelysningen. För att få in allmän belsyning i ett rum brukar vi använda oss av golv-, tak- eller vägglampor för att helt enkelt sprida ett behagligt ljus över hela rummet. Vid allmän belysning brukar det rekommenderas att man använder sig av ganska så varmt sken, eftersom det skapar både en mjuk och behaglig känsla genom hela rummet. Om det är ett rum som till exempel matrummet där man ibland vill ha mer ljus och ibland mindre, fungerar det utmärkt att gå för en lampa med dimmerfunktion.

Accentbelysning

När vi väl har en mjuk belysning i hela rummet samt starkare belysning där vi faktiskt kan arbeta är det dags att ta en titt på accentbelysningen. Denna typ av belysning används för att framhäva vissa specifika detaljer i rummet, som till exempel växtarrangemang eller konst. Vägglampor som skapar skuggor eller spotlights kan användas för att framhäva rummets unika detaljer.

Hur väljer man rätt belysning?

Det kan kännas svårt att välja belysning, eftersom det egentligen varken finns något rätt eller fel, utan det helt enkelt främst handlar om vad du själv föredrar. Innan man börjar välja belysning är det viktigt att identifiera själva funktionen, och till vad man faktiskt behöver belysning. Vill du skapa en fokuserad atmosfär i ditt arbetsrum, eller kanske en lugnare och mer avslappnad känsla i sovrummet?

Om du vill att ditt hem ska kännas mer varmt och välkomnande, kan du välja olika varma färgnyanser som orange eller gul. Om du däremot vill skapa en känsla av ett fräscht och modernt hem, kan du välja de mer kalla och vita temperaturerna. Om det känns svårt att välja färgtemperatur kan man välja lampor där man själv kan justera temperaturen.

Om du känner att ditt hem inte riktigt känns så hemtrevligt eller välkomnande som du kanske hade önskat, kan det alltså vara smart att se över belysningen. Genom att välja rätt lampor, sken och belysning kan du skapa den perfekta miljön för dig och din familj.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024