fbpx

Möblera med TV i vardagsrum – 10 tips

Vi har fått många frågor om hur man kan möblera med TV i vardagsrum. Sanningen är att TV-apparater är ganska fula och de är inte precis gåvor från designgudarna, eller hur? De flesta av dem är som gigantiska svarta lådor som tar upp en stor del av ytan i ditt vardagsrum. Och eftersom de flesta partners (jag tittar på er, mina herrar) övertygar sin andra hälft att få den största möjliga storleken, gör det bara utmaningen att dölja dem ännu större.

LÄS MER: Så får ni ett mysigt vardagsrum med våra tips

Vi vill istället styla runt den stora svarta lådan, så att TVn blir en stödjande spelare i ditt vardagsrum, till skillnad från huvudattraktionen. Här får ni nu våra 12 bästa tips att möblera vardagsrum med TV!

Möblera vardagsrum med TV

foto Ekeromobler

1. Först och främst: Väggmontera alltid TV:n

Glöm att sätta en stor TV på en klumpig TV-bänk alá 90-talet. Nej det absolut bästa ni kan göra för att inreda snyggt med en TV, är att väggmontera den.

TV-apparater på väggarna ser tusen gånger bättre ut. Det gör dem mindre av en fokuspunkt i utrymmet redan eftersom du inte ser benen på TV-bänken. Du ser inte sladdar som hänger ut på baksidan av TV:n. Och slutligen, att ha den på väggen gör att rummet och TV-zonen i synnerhet ser större ut. Det är en win win på alla fronter.

Och här är grejen: armarna du använder för att montera TV-apparaterna nuförtiden är så varierande. Du kan fixa TV:n så att den inte rör sig. Du kan fixa TV:n så att den kan röra sig upp och ner (om TV:n är monterad högt på väggen till exempel). Eller så kan du montera den på en arm som gör att du kan flytta den upp och ner, vänster och höger. Detta gör att du kan se det från alla vinklar i rummet.

2. Låt TVn bli en tavla

Du kanske inte har tänkt på att sätta upp en tavelvägg runt din TV. Jag är ganska besatt av den här idén eftersom den ser otroligt chic ut, speciellt om du väljer att ha ramarna och konsten i ett kurerat svart-vitt tema.

TV:n tonar ganska mycket in i bakgrunden här ovan. Och ja, jag vet att TV:n i sig är en av de uppsättningar där skärmen visar konst när den inte är på, men det skulle se lika gudomligt ut om det var en vanlig TV som satt på väggen.

Det skulle inte se lika framgångsrikt ut om alla ramar och bilder inuti hade olika färger, men det kan fortfarande fungera om du begränsar mängden huvudfärger i konsten till tre eller fyra. Så länge det känns som en utvald samling kan du få den här TV-dekorationsidén att göra underverk! Låt TVn bli en tavla!

3. Flytande enhet & sidohylla

Det här är ett bra ställe att börja om du är rädd för att verkligen göra något stort runt din TV. Det är också en riktigt trevlig idé om vardagsrummet i fråga är lite litet. Större utrymmen kan användas för mer komplex snickeri (vi kommer till det) men små utrymmen kan dra nytta av att hålla det enkelt: en lång flytande till under TV:n.

Nu är den här lite av ett välj ditt eget äventyr. Du kan välja att ha TV:n direkt centrerad ovanför enheten under den, eller så kan du ha den åt sidan och sedan installera en mindre flytande hylla till vänster eller höger. Bilden ovan från BoConcept är ett bra exempel på att denna idé utspelar sig.

Om du väljer den flytande hyllan bredvid TV:n beror förstås på om väggen i fråga är tillräckligt stor för att klara den. Men det här är en riktigt vällöst vägg nu.

4. Måla väggen bakom TV svart

Jag är lite besatt av mörka väggar (som visas i det här inlägget), så jag älskar konceptet med en mörk panel bakom TV:n. Vad detta gör är att helt kamouflera TV-apparaten och låter ögat först uppskatta andra delar av rummet. Det här fungerar med några mörkare färger som inte är svarta (prova Dulux Domino eller Ticking), men jag älskar att TV:ns utseende försvinner helt när du använder en supermörk färg (som Porter’s Paints Aniseed).

5. Installera TVn  ovanför eldstaden

Att dölja en TV görs bäst genom att ta in en annan kontaktpunkt. Om du har en öppen spis är du redan halvvägs där. Att placera en TV ovanför en öppen spis gör hela väggdelen till ett wow-ögonblick. Och om elden sprakar, kommer alla ögon att riktas mot den. Var inte rädd för att prova en TV på väggen nära en öppen spis heller.

Som du kan se ovan på bilden från Samsung ger det ett fantastiskt designögonblick när du stylar upp manteln också. Bilden ovan visar Samsungs QLED-TV, som återigen ytterligare hjälper till att minska den “big black box”-effekt som en vanlig uppsättning för med sig. Men även med en vanlig låda ser denna eldstadsidé fortfarande fantastisk ut.

6. Använd en icke-traditionell TV-bänk

Om du har en budget och saker som en öppen spis eller hyllor är uteslutna, var inte rädd. Att dölja en TV kan göras helt enkelt genom att höja ditt TV-möbel game.

Varför inte gå på loppis och hitta en snygg antik skänk? Det är ju även en hållbar idé för en TV-bänk.

7. Dölj TV:n ihop med växter

Dölj Tvn ihop med massa frodiga gröna växter! Detta är ett klassiskt trick som ger ett naturligt intryck och sen ger ju även gröna växter bättre luft inomhus och tar bort strålning.

Oavsett om du är som jag, eller ser dig själv som en grön tumme, kommer antingen riktiga eller falska växter att fungera när det gäller att dekorera runt en tv. De kommer naturligtvis inte att dölja TV:n helt, men du kan se ovan på bilden från Reddit hur sublimt allt det frodiga växtlivet ser ut.

Om inte annat ger det en skön känsla av kontrast att ha den där levande prylen bredvid det elektroniska föremålet.

8. Använd vägglister bakom TV

Jag älskar tanken på att använda lyxiga dekorlister och liknande designfunktioner för att dölja TV:n, eller åtminstone förringa den. Den här idén ovan har de vägglister ihop med den mörka väggen, två dekorativa ögonblick för priset av en.

Jag älskar inte bara färgen på väggen bakom TV-apparaten, utan jag älskar hur fyrkanterna i träet på den väggen tar ditt öga bort från den stora svarta tv-boxen. Det finns andra svarta element som används i hela rummet också (som i det där gudomliga taklampan) så hela rummet känns otroligt välupplöst och TV:n sticker inte ut.

9. Inred trendigt med trä ribbvägg

Att inreda med ribbvägg är otroligt trendigt just nu! Vi ser ribbväggar i alla rum i kända hem på Instagram. Jag älskar den här idén att dekorera ribbväggen runt en tv och det känns mega trendigt.

Det har pratats mycket på sistone om att hus rör sig i denna riktning. Eftersom det finns ett sådant tillflöde av teknik som kommer in i våra hem, vill vi naturligtvis ta in några jordnära material för att få oss att känna oss mer i ett med naturen.

Det här är ett bra sätt att göra det, ingen tvekan om det. Och ärligt talat, om du är lite listig och inte har något emot lite DIY kan du göra det här själv. Jag är inte på något sätt DIY-kunnig så jag skulle inte ens försöka det.

Naturligt + Tekniken = SANT!

10. TV i platsbyggd bokhylla

Genom att inreda med en platsbyggd bokhylla kan ni få TVn att smälta in fint.

Skräddarsydda snickerier ger dig precis vad namnet antyder: en skräddarsydd lösning i ditt vardagsrum. Det döljer TV-apparaten bra och du får massor av förvaring och hyllor att dekorera på också.

Jag älskar också att bilden ovan tar upp idén som redan nämnts längre upp: att använda spontar och spår (eller VJ) paneler. Det visar bara att du kan blanda och matcha ett antal av dessa TV-dekorationsidéer och få ett fenomenalt resultat.

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis