Måla över tapet - så här gör du

Måla över tapet – Så här gör du

Kan man måla över tapet? Det är en vanlig fråga vi får och svaret är ett rungande ja det går! Då är att måla över tapet det bästa ni kan göra. Frågan många då ställer sig är, kan man måla på tapet? Svaret är JA! Och det är enklare än man tror, om man följer alla råd om förarbetet som krävs. I denna artikel går vi igenom 10 steg för att måla över er tapet och få snygga helt målade väggar.

LÄS MER: Så målar ni på MDF – bästa tips

I denna artikel tar vi upp detta:

 • Hur man förbereder för måla över tapet
 • Skydda allt i rummet som inte ska målas
 • Vilka målarredskap ni behöver
 • Hur ni grund och slut målar på tapet

Måla över tapet

Dessa verktyg behövs

 • Svamp eller sprayflaska
 • Tapetskarvhyvel
 • Spackelspade
 • Slipverktyg
 • Pensel
 • Roller
 • Rollerbygel
 • Förlängningsskaft
 • Stege

Dessa material behövs

 • Täckplast
 • Täckfilt eller golvskyddspapp
 • Maskeringstejp
 • Spackel
 • Sandpapper
 • Grundfärg för tapet
 • Väggfärg

Förberedelser för att måla om

1. Täck över och skydda

Börja med att täcka över möbler, golv och lister. Möblerna flyttas först till mitten av rummet och täcks över med plastfilm. Golvet täcks över med filt eller golvskyddspapp och alla lister i rummet täcks med maskeringstejp.

2. Gör vattentestet på tapeten

För att vara säker på att tapeten sitter rätt på väggen kan du göra ett vattentest. Om det sväller av vatten kommer det också att svälla av vattenbaserad färg och kan behöva tas bort innan färg appliceras. Gör så här: Använd en sprayflaska, borste, svamp eller liknande och applicera mycket vatten på en liten del av tapeten.

Om tapeten nu sväller kan det betyda att detsamma händer vid målning. Det kan också hända att tapeten klarar vattentestet utan bubblor, men blåsor vid målning. I det här fallet kan det räcka med att låta färgen torka ordentligt över natten, då bubblorna brukar lägga sig.

3. Ta bort den gamla tapeten

Om tapeten inte klarar vattentestet är det dags att ta bort dem helt. Beroende på typ av tapet finns det lite olika tekniker för att ta bort tapeter. Är det en så kallad avtagbar tapet kan det översta lagret tas bort. Annars kan du behöva använda en tapetborttagare eller tapetförångare för att ta bort tapeten.

4. Dags att grundmåla tapet

Nu är det dags att förbereda väggarna. Vid målning över tapeter rekommenderar vi att använda ankargrundfärg (bindemedel) för att minska risken för blåsor vid målning med topplack senare. Börja med att måla de närmaste ytorna på lister, tak, fönster och dörrar med en pensel. Andra väggytor målas lättast med roller. Använd en förlängningsstång eller stege för att nå var som helst. Låt grundfärgen torka.

5. Spackla och slipa noga

Nästa steg är att spackla över alla hål och ojämnheter i väggen. Vid större hål och ojämnheter kan det bli nödvändigt att spackla två gånger. Låt kittet torka och slipa sedan med slipverktyg för att få en slät yta.

6. Dags att måla över tapet

NU! är det äntligen dags att måla det första lagret av vanlig väggfärg! Gör här samma sak som med basfärgen, dvs. måla först ytorna närmast lamellerna med pensel, tak, fönster och dörrar och andra väggytor med rulle.

Använd en gärna stege för att nå var som helst. Låt färgen torka enligt tillverkarens anvisningar. Gör sedan ett nytt slag på samma sätt. Ta bort all maskeringstejp innan färgen hinner torka. Ditt projekt är nu klart!

Foto Servicefinder

Slutsummering – måla över tapet

Så där ja där ser ni att det är inte så svårt ändå. Det som är allra viktigast när ni ska måla över tapet är helt klart förarbetet. Görs inte förarbetet rätt eller slarvigt, då kan tapeterna lysa igenom eller fula skarvar syns. Så hoppa absolut inte över stegen med förarbetet (även om det är supertrist) Gör ni allt rätt då får ni släta snyggt övermålade tapeter och en vägg som stoltserar i många år framöver.

FAQ

Kan man måla direkt på en tapet?

Sitter tapeten ordentligt går det bra att måla direkt. Eftersom tapeten är slät går det också bra att skära bort överlappande skarvar, spackla hål och ojämnheter innan du målar. Kom ihåg att spackla tunt, spacklet skall precis fylla skarvar och hål, skrapa bort överflöd med en spackelskrapa.

Måste man grunda tapet?

Om tapeten inte är målad tidigare bör den vara spaltbar. Då kan du riva av det översta strukturlagret på tapeten. Sedan behöver du grunda med tapetgrund, spackla ojämnheter, slipa samt grundmåla eller förlimma innan du tapetserar.
Vad är billigast tapetsera eller måla?
Att måla är oftast billigare än att tapetsera, men det kan vara mer tids- och arbetskrävande. Tapetsering kan vara dyrare, men det anses fortfarande vara är ett snabbt och relativt enkelt sätt att uppdatera ett rum.
REA PÅ DESIGNMÖBLER
Foto längst upp: Hornbach
 1. Wow! I love the decoration. Minimalist but classy,and really comfy! <3

 2. I really like how clean this look!

 3. ungefär så skall vårt kök se ut efter årskiftet. vi ska få stamrenovering. toan ska bli helt ny. själva ska vi fixa ny bänkskiva m vask och byta ut handtag. sedan lite panelskivor från ikea. den här bilden måste jag visa mannen. vi har nästan ett likadant köksbord med. fint retrohem du visar. och bra skrivet om nätmobbing oxå, väldigt bra
  kramis

 4. ALL of the pics are gorgeous. Every room looks so welcoming and has so much character!

 5. Tack :) LOVE

 6. Oh my goodness I LOVE the gallery wall shot!

 7. Verkligen fint.=)

  • Ja visst är det:) LOVE

 8. Åh, va fina bilder och vilket fantastiskt hem!

  • Tack Jonna vad glad jag blir du gillar det också:) LOVE

 9. Love the red chair :)

  • Yes Im in love with IT to:) XO

 10. Jag gillar absolut loftet, när kan jag flytta in? :D

  • Haha eller hur…loftet rockar:)

  • Thanks so much Im so glad you liked It:) XO

 11. Underbar och nu fick jag ny inspiration!
  Kram!

  • Tack Pia det värmde:) XO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024