7 tips hur ni får ljust och fräscht hemma

7 tips hur ni får ljust och fräscht hemma

Naturligt ljus i en bostad är alltid mycket bättre än artificiellt ljus. Det strålar ditt rum i en rik komplett nyans som glödlampor bara kan önska att duplicera och den höjer din kropps må bra serotoninnivåer. Viktigast av allt, naturligt ljus kommer inte att komma i slutet av månaden med alla sura energikostnaderna. Det är helt gratis!

Många hus byggdes dock inte med helt naturligt ljus i åtanke. Förutom att plocka upp ditt hem och omvandla det i solljusets riktning – eller helt överföra det till en soligare plats – finns det några renoveringsjobb du kan göra som avsevärt ökar interiörens naturliga ljus.

LÄS MER: Inreda litet vardagsrum – bäst tips nånsin

Här kommer 9 tips hur ni får ljust och fräscht hemma!

Här kommer 7 tips hur ni får det ljust och fräscht hemma

1. Måla hemmets takfot vit

Hela ditt taksystem är beroende av takfoten. När man bygget ett tak lämnas de som öppna takfötter eller så göms de med en horisontell soffit.

Oavsett vilket visar detta område helt naturligt ljus och skickar det också in i ditt hem. Att måla din takfot vit är ett föga känt sätt att förbättra helt naturligt ljus i varje rum i ditt hem.

Även om ditt hem exteriör är en annan nyans, kan du fortfarande måla din takfot enbart vit. Som ett resultat av exakt hur takfoten vinklas mot ditt hus, kommer utseendet på trottoarkanten inte att påverkas. Du kommer i första hand att se skillnaden inifrån ditt hus.

TIPSET: Om du inte är intresserad av att måla takfoten, bör även en grundlig rengöring ta bort smuts, damm, spindelnät och andra föroreningar som gör takfoten mörkare.

SOFFOR REA SHOP

2. Använd ljusa innervägg färger och takfärg

Att måla väggytor vita eller en extra ljus färg kan kännas som en enkel metod att få in ännu mer ljus, och det är det.

Innerväggsskärm är det primära sättet att visa naturligt ljus tillbaka till ditt område. Light Reflectance Worth, eller LRV, kan variera från nära till 100 procent för rent vitt ner till nära 0 procent för svart. Alla färger däremellan kommer att ha bättre eller minimal LRV.

Vitt är ljusast. Ingenting är ljusare än vitt. Om du verkligen inte gillar vitt men ändå verkligen vill ha mer ljus, titta på vita som har underliggande nyanser. Vit finns i en enorm mängd olika diskreta nyanser.

3. Förvandla dina väggar till speglar med högglans

Ju högre glansgrad interiörfärgen har, desto mer ljus kommer reflekteras i ditt hem. Genom att använda blankare färg för dina väggytor ger du dem en spegelliknande effekt. Och som alla vet, speglar speglar ljus.

I de olika andra ändarna av den reflekterande skalan finns jämn eller matt färg. Med sin mycket porösa, sammetsliknande struktur suger jämna eller matt glansfärg in ljus och minimerar dess reflekterande höga kvalitet.

Det betyder inte att du måste använda högblank färg, men du kan om du vill. Det innebär att gå ett snäpp upp i en glansigare instruktioner. Så om du gillar matt, prova äggskal. Om du gillar äggskalsglans, prova halvblank. Om du har ett extremt mörkt utrymme kanske du tänker tänka på glänsande färg för dina väggar, även om det normalt inte används på väggar. Inse bara att ännu mer glans innebär mer bländning från starkt ljus, särskilt artificiellt ljus.

4. Använd glas eller högreflekterande kakelplattor

Glasgolv är det näst bästa för att reflektera ljus på din matlagningsyta eller duschrum. I det perfekta ljuset speglar glasgolvplattor nästan 100 procent av ljuset som träffar dem.

Andra till glas, sätt upp mycket glänsande keramiska golvplattor för ett nästan lika reflekterande resultat. Kontrast lågreflekterande (och även moderiktiga) backsplashmaterial som betong eller pallträ mot även en vanlig vit tunnelbaneplatta. När det gäller ljusrepresentation är tunnelbanan överlägsen flera olika andra material. Och även för bara några dollar per kvadratfot är det mycket billigare också.

För maximal representation, visa upp ljuset mycket mer samt sätt upp metalliska backsplash golvplattor.

5. Installera takfönster i ditt tak

Takfönster är en anmärkningsvärt effektiv metod för att rita i helt naturligt ljus. Egentligen kallas takfönster vanligtvis för hemfönster för takläggning. Takfönster har inte bara lika stor inglasningsplats som ett medelstort hemfönster, men de är dessutom vända uppåt, där solen befinner sig.

Takfönster genererar mycket mer konstant ljus än de flesta hemfönster eftersom det är mycket mindre troligt att takfönster förföljs av yttre saker, och även solljus som speglas av moln kommer rakt in i ditt hus.

Foto: Dinbyggare

6. Måla tak vitt, ljust och fräscht

De flesta tak är vita av en anledning: Vitt reflekterar ljus!. Och eftersom tak ofta går obemärkt förbi när man granskar ett rums inredning, finns det ingen designstraff för att gå med vitt.

Platt vit är att föredra framför glansigare glans eftersom en matt yta minskar bländning och tak inte behöver tvättbarheten av glansigare färg eftersom de inte berörs regelbundet som väggar och klädsel gör. Så även om blankare färg vanligtvis är ett sätt att öka det naturliga ljuset i ett rum, är tak undantaget.

7. Addera reflekterande detaljer

Om du någonsin har gått in i ett solbelyst rum med en ljuskrona, vet du hur ljusa de kan vara. När solljus reflekteras på en ljuskrona skickar det mer ljus in i rummet. Och ljuskronan behöver inte ens vara påslagen för att detta ska hända.

Men du behöver inte installera en ljuskrona i ditt hem för att uppnå denna effekt. Tänk på alla blanka, glansiga och reflekterande rumselement. Lägg till speglar, lampetter och glänsande skåpdrag för att öka det naturliga ljuset, även stegvis.

SOFFOR REA SHOP

 

 1. Verkligen ett drömställe. Utsikten mot havet är bedövande vacker. Tack för dina fina ord på min blogg. Det blev jag glad över.

 2. Härliga bilder! Själv drömmer jag också om en sommarstuga vid havet just nu. :)

 3. Helt underbart att vara på ett så vackert place och välkomna våren.
  På något vis så hör vatten och vår ihop.

  Vårvecka? Jag vet inte, men jag har inte märkt av den, men det är bara jag, alla andra skakar på huvudet när jag säger så *S*

  Kram
  Stoffe

 4. verkligen drömhus :D

 5. åh vad fint :)

 6. Ser underbart ut! Vilken drömutsikt och egen brygga också…!:)
  Tack för hälsningen!
  Kram
  Christina

 7. Gud vad vackert!!! :)

 8. I love all the bright and airy rooms especially with all the blue and white touches. Gorgeous bathroom too.

 9. Vilket underbart hus! Verkligen en dröm att kunna bo så! Kram Suss

  • Thanks so much dear :) XO

 10. Det där såg verkligen helt underbart ut!

  • Visst gör det :) LOVE

 11. These rooms are lovely… so crisp and clean. I love the old fashioned claw tub… much better than new tubs which are too small.

  • Yes my bathtub sucks its to small and not beautiful haha :) XO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024