fbpx

Kristallkronor inspiration: tips och råd

Dags för kristallkrona inspiration och tips hur ni kan inreda med kristallkronor rum för rum. Många kan tycka att kristallkronor är överdådig lyx och en aning kitsch för vår moderna inredning. Det handlar dock om hur man placerar en kristallkrona och hur man matchar denna lyxiga lampa med övrig inredning. Det handlar även om att göra ett statement med denna exklusiva lampa, kristallkronan kommer nämligen bli blickfånget i rummet, så se till att välja rätt!

Kristallkronor inspiration

Varför välja en kristallkrona?

Därför att få pjäser i inredningen sticker ut mer än en kristallkrona gör. Den förvandlar vilket trist rum som helst till en lyxig oas full av ljus och flärd.  Det finns dock massor av olika kristallkrona varianter tillgängliga där ute, så hur kan du göra ett bra-val köp? Och ännu viktigare, hur ska du inkludera dessa lyxiga lampor i din egen inredning. Här kommer några tips och råd hur ni kan inreda med kristallkrona där hemma.

Shoppa runt efter din drömkrona

Det första du måste göra är att bestämma dig, vilken typ av ljuskrona du vill ha. Det kan vara en modern, modernt, bohemisk eller antik kristallkrona  baserat på ditt intresse eller den övriga inredningen. Försök att begränsa dig till en viss stil, annars är det lätt du drunknar i online havet av lampor.

Därefter rekommenderas att du besöker butiken själv. Istället för att prova en enda butik, besök massor av lampbutiker eftersom du på detta sätt verkligen kommer att kunna utforska den totala omfattningen av variation de har. Det finns även antikhandlare som är specialister på just kristallkronor, så tala med dem.

Det finns ett annat tillvägagångssätt som du kan ta här men det kommer att kosta och det är att välja en anpassad ljuskrona-lösning. Det du gör här är att du väljer ram och sedan fortsätter att lägga till lampor, glödlampor och armaturer av olika slag. Det kommer inte bara att se bra ut utan kommer att ge en personlig touch till ditt utrymme.

Noa hittar kristallkronan ovan HÄR

Matcha kristallkronan med övrig dekor

Tänk mycket noga på den nuvarande heminredningen som du har. Det kan vara modernt, klassiskt eller minimalistiskt. Tänk på att om du väljer fel lampa, som inte matchar den övriga inredningen då kommer det bara att se tvingat ut och inte alls naturligt.

Om du har en modern heminredning så kanske du passar bra med en djärv ljuskrona som är bred och har massor av olika belysningslösningar, förmodligen också med dimmern.

Med en minimalistisk inredning är det bästa valet en kristallkrona i mer modern utformning och inte så mycket kristaller.  Medan om ni har en redan klassisk inredning då kan ni gå loss med en äkta Gustaviansk klassisk kristallkrona.

Mixa rätt belysning

Dela upp ditt hem i två potentiella segment. Först har du vardagsrummet, köket och sovrummen. Alla dessa platser kan dra nytta av att ha en ljuskrona, särskilt om du vill ha en lyxig inredning.  Men det du behöver bedöma är om någon av dessa klarar sig utan att sätta en ljuskrona i rummet.

Köket kommer ut att vara ett rum som klarar sig bra utan ljuskrona. Det du kan föreslå där som ett alternativ är hänglamporna, lågt hängande lampor över bänkskivorna och matbordet. Dessa kommer inte bara att vara tillräckligt ljusa för att tända hela köket utan skulle också skildra en mer fantastisk bild än en ljuskrona i köket.

När det gäller vardagsrummet och sovrummet, är det viktigt att mixa rätt belysning ihop. Mixa gärna kristallkronan med några mer moderna stilrena bordslampor och vägglampor. Ihop med den maffiga ljuskronan kan ge den typ av kontrast som du är ute efter och kommer ge hemmet en snygg balans.

Spelar storleken någon roll?

Hemdesigners bombarderas ofta med denna fråga, spelar ljuskronans storlek någon roll? Naturligtvis gör det det, och om du inte får den här inställningen rätt, vad är poängen med att ändra din inredning? Att välja rätt storlek ljuskrona är ett måste. Antag att du väljer en stor och du har bara begränsat utrymme, det skulle inte bara vara dominerande utan helt enkelt dumt och det vill du inte.

På samma sätt är det också ett misstag att välja en mycket liten ljuskrona för ett rymligt rum som du inte vill engagera dig i. Det är därför det är ett måste att välja lämplig storlek. Som en tumregel om sittplatserna i ditt sovrum eller vardagsrum är 4-5 personer så behöver du naturligtvis en tillräckligt stor ljuskrona för att göra ett uttalande.

Å andra sidan, om detta inte är fallet skulle ett medium eller till och med ett litet göra det bra. Även när du inte kan välja storleken på ljuskronan själv, se åtminstone till att belysningen som den kommer att ge kommer att vara mer än tillräckligt för rummet.

Ni hittar lampan ovan HÄR

Håll fast vid en färgpalett

Därefter måste du välja en riktig färgpalett. Det handlar inte om att välja vilken färg som passar bäst med vilket rum, det är mer lutande mot belysningsfärg. De flesta tänker inte på ljusets färg när de väljer en ljuskrona, slutresultatet? Det lyfter inte upp eller lyfter fram någon del av deras hem. Det är som om de inte har någon ljuskrona alls.

Det är viktigt att ha en ordentlig färgpalett för att den här saken ska fungera. Gillar du att gå med varma färger? Det ser lite djärvt och snålt ut. Såsom ljusgul, blekorange eller något däremellan. Det kommer att ha en varmare effekt på rummet där ljuskronan placeras. Vissa människor är inte ett stort av varmare belysning eftersom de behöver något lättare att mysigare att arbeta med.

Å andra sidan, om ljusare toner är vad du är ute efter kan du gå med vitt ljus, blekgult eller något som inte brinner genom huden. Kom ihåg vilken färgpalett du än väljer måste fungera med din nuvarande heminredning, annars fungerar det inte. Det finns ett annat tillvägagångssätt som du kan ha här och det är att först gå med varmare toner och sedan växla tillbaka till de ljusare och se vilken som fungerar bäst för dig.

Ni hittar lampan ovan HÄR

Ta hänsyn till kristallerna

Ett annat tips att tänka på är att se till att belysningsmönstret är exceptionellt och unikt du måste ta hänsyn till själva formen på kristallerna inbäddade över ljuskronan. Det finns massor av olika mönster att välja mellan och varje kristallform ger ett unikt ljusmönster.

Var vaksam när du väljer rätt kristallform eftersom det inte är något du kan ändra när du vill. Det är en slags permanent sak, varför det rekommenderas att du gör din grundliga forskning innan du håller fast vid en viss typ av ljuskrona.

Installera dimmer

Dimmer är en dealbreaker! Oavsett vilken ljuskrona eller belysning du än köper,  köper se till att den levereras med en dimmerströmbrytare och om inte så fråga runt från butiken där du har köpt den att få det till lamporna.

Detta gör att du helt kan styra intensiteten hos ljuset som kommer från ljuskronorna. Ibland kan du behöva ha robust och varmt ljus som kommer från ljuskronan. Men andra gånger kan du behöva ett lätt och lugnande mönster och för det behöver du en dimmerbrytare. Få en dimmerbrytare installerad just där och då när du får din ljuskrona installerad, på så sätt behöver du inte oroa dig för det senare.

Slutliga tankar

Att välja ut en perfekt kristallkrona är minst sagt svårt, men i slutändan är det värt det. Du skulle kunna ge en omedelbar remake till ditt hem, få en lyxig atmosfär och imponera på vänner och familj med ditt djärva exklusiva lampval.

Plus med dimmeromkopplaren installerad skulle du kunna styra ljuset, dess intensitet vilket gör ljusupplevelsen helt magnifik.

 

 

 

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis